Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_02c0ffeae1a191014bb7c45d53b28919, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
KalPa teki poikkeuksellisen päätöksen – nyt se on tuomassa jättisensaation – Uutisalue

KalPa teki poikkeuksellisen päätöksen – nyt se on tuomassa jättisensaation

KalPa on järjestämässä kiekkokevään kovinta yllätystä jääkiekon SM-liigassa.

KalPa johtaa mestarisuosikki Ilvestä otteluvoitoin 3–1 ja on vain voiton päässä mitalipeleistä. Tähän ei olisi kukaan uskonut, ainakaan syksyllä.

– Jos tämä ei ole šokeeraavaa, niin massiivinen yllätys kyllä. Kun katsoo pelejä ja tuloksen taakse, tämä ei olekaan niin yllättävä asia, Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen sanoo.

Kuopiolaisseura on pelannut erittäin laadukasta pudotuspelikiekkoa. Se on puolustanut tiiviisti, luistellut ahnaasti ja pelannut identiteettinsä mukaisesti kiekolla mainiosti. Merkittävä rooli on kuitenkin esimerkiksi alivoimalla, sillä se ei ole päästänyt pudotuspeleissä yhtään osumaa erikoistilanteissa.

Nättinen muistuttaa, että Ilveksellä on ylivoimaviisikossaan pistepörssin voittaja Oula Palven ja puolustajien pistepörssin kärki Sami Niku. Ykkösylivoiman hyökkääjistä kaikki tekivät runkosarjassa vähintään 20 maalia.

– Sadan prosentin alivoima on KalPalta poikkeuksellisen huikea suoritus, Nättinen hehkuttaa.

Ilves juhlii maalia.

Ilves ei ole päässyt juhlimaan ylivoimalla. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Arvona jatkuvuus

KalPan tarina on monella tapaa ainutlaatuinen. Viime kausi päättyi seiskapelissä niukkaan puolivälierätappioon Pelicansille, kun joukkueen ykkösvahti Juha Jatkola loukkaantui.

Tämän jälkeen KalPa ei kuitenkaan hankkinut yhtään uutta hyökkääjää ennen kauden alkua. He luottivat omiin kasvatteihin, joita löytyy joukkueesta peräti kahdeksan.

Tällä hetkellä kokoonpanossa on vain kolme uutta pelaajaa verrattuna viime kauden joukkueeseen: maalivahti Stefanos Lekkas sekä puolustusvelvoitteensa hyvin hoitaneet Aleksi Elorinne ja Filip Westerlund.

– Monesti ajatellaan, että pitää saada suuria nimiä ja vahvistuksia, mutta tämä on huikea esimerkki, että jatkuvuus voi olla myös arvo ja voimavara, Nättinen sanoo.

– Käytännössä tämä joukkue oli seiskapelissä Pelicansia vastaan ja sitä ei pidä unohtaa. Heidän pohjansa on todella vahva, mitä ei välttämättä ulkopuolella tajuttukaan. Aika moni haluaisi esimerkiksi Oliver Kapasen, Aapeli Räsäsen ja Jaakko Rissasen senttereiksi joukkueeseensa.

Aleksi Elorinne hymyilemässä.

Aleksi Elorinne siirtyi täksi kaudeksi KalPaan. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Virran perintö elää

Vaikka KalPan valmennus on muuttunut vuosien saatossa, seura on säilyttänyt pelillisen identiteettinsä. Monia kausia Kuopiossa valmentaneen Pekka Virran jälkeen KalPa oli Sami Kapasen alaisuudessa, minkä jälkeen alkoi Tommi Miettisen aikakausi. Tälle kaudelle Petri Karjalainen hyppäsi penkin taakse.

Muutoksista huolimatta KalPa on säilyttänyt identiteettinsä. KalPa kiekottelee näyttävästi hyökkäysalueella ja saa luotua pitkiä pyörityksiä hyvällä kulmapelaamisellaan. Tutun ja vankan kiekollisen selkänojan lisäksi myös puolustuspelaaminen on ollut tällä kaudella tiivistä.

– KalPasta pitäisi monen ottaa mallia. Vaikka menestys ei ole ollut älytöntä, se on pieneksi seuraksi menestynyt positiivisesti vuosien mittaan.

– KalPalla on aina ollut tunnistettava identiteetti, raikas ja aktiivinen hyökkäyspeli, jossa yksilöt pysyvät kiekossa. Pekka Virran perintö on jäänyt, vaikka se on muokkaantunut todella paljon.

Petri Karjalainen katsoo ylöspäin.

Petri Karjalainen valmensi kaksi kautta KalPan nuorten joukkuetta ja hyppäsi sen jälkeen edustusjoukkueen penkin taakse. Kuva: Lehtikuva

Kärsivällinen joukkue

Nättinen muistuttaa, että KalPan kaltainen jääkiekko vaatii toistoja ja paljon kärsivällisyyttä. Toistoja pelaajat ovatkin saaneet, sillä moni on pelannut jo useamman vuoden samoilla periaatteilla, osa jopa koko junioripolkunsa.

Kärsivällisyyttä KalPalta on niin ikään löytynyt ja sitä myös Karjalainen on painottanut kauden aikana. Jo voitetun pudotuspelien 1. kierroksen jälkeen kapteeni Tuomas Kiiskinen puhui joukkueen kärsivällisyydestä.

Sana kärsivällisyys on näkynyt myös Ilvestä vastaan. KalPa on johtanut otteluita yhteensä vain yhdeksän minuutin ajan.

KalPa on esimerkiksi viimeistellyt ottelun voittomaalin kevään otteluissa kolmesti viimeisellä kymmenminuuttisella, kaksi kertaa Sportia ja kerran Ilvestä vastaan. Lisäksi se on voittanut Ilveksen kahdesti jatkoerässä.

– Peli on ollut tasaista ja tiukkaa, mutta KalPa on pystynyt kärsivällisesti luottamaan omaan tekemiseen.

– Kärsivällisyys ei aina kulje käsi kädessä aktiivisen hyökkäysjoukkueen kanssa, joka tuskailee paikka paikoin maalinteon kanssa. Kärsivällisyys on kuitenkin ollut avainasemassa KalPan tarinassa.

KalPa juhlii voittoa.

KalPa sai juhlia keskiviikkona puolivälierien kolmatta voittoaan kotiyleisön edessä. Kuva: Lehtikuva

Palve kohahdutti kommentillaan

Myös henkisellä puolella on kevään otteluissa merkittävä rooli. Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen puhui kauden aikana, kuinka menestyspaineet näkyivät joukkueensa pelaamisessa.

Oman mausteensa soppaan toi Ilveksen tähtihyökkääjä Oula Palve, joka totesi viime viikolla Ilta-Sanomien haastattelussa olevansa Ilveksessä vain töissä, mutta ”hyvällä tavalla”.

– Olen pelannut niin monessa paikassa viime vuosien aikana, että pystyn hyvällä tavalla olemaan irti siitä kaupungin tai fanien tuomasta paineesta. Olen tällainen reissumies. Ja reissumieshän tulee yleensä vain paikalle, tekee työn ja lähtee pois, Palve sanoi.

– Kyllähän se varmasti monelle Ilveksessä on sydämen asia ja vielä ekstrahieno asia, jos tulee menestystä. Tietysti minäkin teen kaikkeni, että menestymme, mutta se ei ole sellainen… Miten sen nyt muotoilisi, ettei tule väärinkäsityksiä. Vuodet reissumiehenä ovat kovettaneet.

Nättinen ymmärtää täysin, mitä Palve tarkoittaa paineiden sivuuttamisella, mutta ei voisi kuvitellakaan, että KalPan Aapeli Räsänen laukoisi vastaavia kommentteja.

– Nuo olivat suomalaiselta pelaajalta aika mielenkiintoiset kommentit. En voisi ikinä kuvitella, että Räsänen antaisi tuollaisia kommentteja KalPasta.

Oula Palve ja Aapeli Räsänen kamppailussa.

Palve on pelannut pudotuspelit tähän mennessä pisteillä 0+2. Räsäsellä otteluita on kaksi enemmän, mutta pisteitä sama määrä. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

KalPasta ponnahtaneita

Tässä asiassa KalPa myös näyttää eroavan Ilveksen miljoonamiehistöstä. Kuopiolaisseurassa on paitsi omia kasvatteja, myös useita KalPan avulla huippupelaajiksi ponnahtaneita pelaajia. Räsäsen lisäksi esimerkiksi Jesper Mattila, Juuso Mäenpää ja Kasper Simontaival.

– He ovat saaneet KalPassa rehellisen ja aidon mahdollisuuden, ja heille kaikille KalPa jää sydämeen ja osaksi heidän pelaajauraansa. Se merkitys ja kilpilogo ovat paljon suurempia kuin se, että käy jossain pelaamassa.

– Jos vertaa Palveeseen, niin hän tuli Ilvekseen yhdeksi kaudeksi ja maksimoi oman potentiaalinsa. Minkä jäljen hän jättää Ilves-yhteisöön muuta kuin tehopisteet? Kannattajana miettisin kyllä tällaisia kommentteja, Nättinen sanoo.

Juuso Mäenpää katsomassa kiekkoa.

Juuso Mäenpää on pelannut upean kauden KalPassa. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

KalPan ja Ilveksen sarja jatkuu perjantaina Tampereella. Neljännessä ottelussa alakynnessä olleen Ilveksen mahdollisuudet ovat ohuemmat.

– En näe Ilveksellä enää mahdollisuuksia, ellei KalPa täydellisesti romahda tai Ilves löydä käsittämättömällä tavalla omaa peli-identiteettiään. Sarja on edelleen kesken ja llves on erittäin laadukas joukkue, mutta ovatko nämä neljä ottelua tehneet liian syvän haavan? Näin luulen.

Source Link yle.fi