Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_911c5a6e4623235c18e3abe13c91533e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Katso lista: tämä kaikki muuttuu hallituksen leikkauksilla ja veronkorotuksilla – Uutisalue
Banner Before Header

Katso lista: tämä kaikki muuttuu hallituksen leikkauksilla ja veronkorotuksilla

Opiskelijat siirretään pois yleisen asumistuen piiristä. Hyvätuloisten eläkeläisten ja palkansaajien verotus kiristyy. Eniten rahaa valtion kirstuun kertyy arvonlisäveron korotuksesta.

Suomen valtiontalous on kuin huojuva torni, josta säästetään palasia ja jota täytetään toisilla palasilla.

Kristiina Tolkki,

Mimmi Nietula

Petteri Orpon (kok.) hallitus on päättänyt tänään tiistaina lisäleikkauksista ja veronkorotuksista, joilla julkisen talouden rahareikiä paikataan.

Koko paketti on yhteensä kolme miljardia euroa. Leikkauksia ja veronkorotuksia tehdään, koska verotuloja ei ole kertynyt tarpeeksi ja Suomen talous on joutumassa EU-komission tarkkailuluokalle.

Valtio ottaa tänä vuonna uutta velkaa 14,4 miljardia. Suomen velkaantumisaste on EU:n keskitasoa, mutta huomattavasti korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa.

Kokosimme listan tärkeimmistä tavallista kansalaista koskevista päätöksistä, jotka hallitus teki kaksipäiväisissä säästöneuvotteluissa.

1. Arvonlisäveron korotus nostaa tavaroiden ja palvelujen hintoja

  • Hallitus päätti nostaa yleistä 24 prosentin arvonlisäveroa 25,5 prosenttiin. Korotus astuu voimaan jo tämän vuoden aikana.
  • Puolentoista prosenttiyksikön veronkorotus nostaa esimerkiksi bensiinin, kampaajan ja vaatteiden hintoja, jos myyjä päättää siirtää korotuksen suoraan hintoihin.
  • Ylen alvipelistä löydät esimerkkejä korotuksen vaikutuksista eri tuotteisiin.
  • Korotuksesta kilahtaa valtion kassaan hallituksen arvioiden mukaan yli miljardi euroa vuodessa. Korotus ei koske esimerkiksi ruokaa, jonka arvonlisävero säilyy karkkeja ja suklaata lukuun ottamatta 14 prosentissa tai bussilippuja (ALV 10 prosenttia).
Puisia palikoita tornina kuvattuna vaaleaa taustaa vasten.

Hallituksen säästöt koostuvat niin leikkauksista kuin veronkorotuksistakin. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

2. Hyvätuloisten eläkeläisten ja palkansaajien verotus kiristyy

  • Hyvätuloisten eläkeläisten verotus kiristyy. Korotukset kohdistuvat 23 000–57 000 euroa vuodessa eläkettä saaviin.
  • Ansiotulojen indeksitarkistukset jätetään tekemättä kahdessa ylimmässä tuloluokassa. Alaraja on 88 200 vuodessa. Tämä koskee sekä palkansaajia että eläkeläisiä.
  • Kotitalousvähennystä leikataan sadalla miljoonalla eurolla.
  • Pieni- ja keskituloisten verotusta kevennetään.

3. Terveydenhuollossa säästetään

  • Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta lasketaan 0,6:een. Tämä tarkoittaa, että kymmentä vanhusta kohti tarvitaan kuusi hoitajaa. Mitoitusta perustellaan henkilöstöpulalla.
  • Hoitotakuu pitenee: perusterveydenhoidossa hoitoon on päästävä kolmessa kuukaudessa ja suun terveydenhuollossa kuudessa kuukaudessa.
  • Terveydenhoidon asiakasmaksut nousevat 100 miljoonalla eurolla. Korotukset koskevat etenkin erikoissairaanhoitoa.
  • Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystysyksiköitä keskitetään ja karsitaan. Jokaisella hyvinvointialueella säilyy kuitenkin keskussairaala, jossa voi hoitaa synnytyksiä tai vaativia leikkauksia.
Siniseksi värjättyjä puupalikoita kuvattuna vaaleaa taustaa vasten.

Terveydenhuoltoon tulee paljon säästöjä. Hoitajamitoitusta leikataan ja esimerkiksi erikoissairaanhoidon päivystyksistä karsitaan. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

4. Opiskelijoiden etuuksia karsitaan

  • Ammatillisen koulutuksen rahoitusta leikataan 100 miljoonalla eurolla. Vähennykset kohdistuvat niihin, jotka ovat jo opiskelleet yhden tutkinnon, ei vasta peruskoulunsa päättäviin tai vaille koulutusta jääneisiin.
  • Oikeus maksuttomiin oppikirjoihin päättyy sinä vuonna, kun opiskelija täyttää 18 vuotta.
  • Opiskelijat palautetaan takaisin opintotuen asumistuelle. Vuonna 2017 opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin.

5. Makeisten ja väkevän viinan hinnat nousevat

  • Makeisten ja suklaan arvonlisäveroa nostetaan. Nykyisin niiden ALV on 14 prosenttia, mutta nyt se nostetaan 25,5 prosenttiin.
  • Tupakkavero nousee.
  • Virvoitusjuomien verotus nousee.
  • Väkevien alkoholijuomien hinnat nousevat, kun ne sidotaan indeksiin. Aiemmin hallitus on jo laskenut oluen verotusta.

Korjattu kello 17.47. ALV:n korotus voi nostaa tuotteiden hintoja, jos korotukset menevät täysimääräisesti hintoihin. Korjattu myös yhdestä kohtaa prosentti prosenttiyksiköksi. Oikeus maksuttomiin oppimateriaaleihin päättyy sinä vuonna, kun opiskelija täyttää 18 vuotta, ei silloin, kun opiskelija täyttää 18 vuotta.

Source Link yle.fi