Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_19c85a9dbff4aaac47ec2cf6323cadaf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Ylen tiedot: Poliisin ampumalla miehellä on rankka rikoshistoria – Uutisalue
Banner Before Header

Ylen tiedot: Poliisin ampumalla miehellä on rankka rikoshistoria

Keski-ikäinen mies tuomittiin vastikään ehdottomaan vankeuteen. Hän on aiemminkin uhannut poliiseja.

Yle kävi paikalla, johon takaa-ajo on mahdollisesti päättynyt. Ruovedellä tiellä 66 Ryövärinkuopan kohdalla näkyi jälkiä auton pysähtymisestä. Paikalla oli myös rikkoutunutta lasia ja auton osia. Video: Sanni Isomäki / Yle

Anu Leena Hankaniemi,

Oskari Räisänen

Ylen tietojen mukaan Juupajoen poliisioperaatiossa on kuollut Henri Pekka Juhani Åman, jolla on rankka rikosmenneisyys. Hänen epäillään ampuneen ensin henkilöä, joka loukkaantui vakavasti. Sen jälkeen mies lähti pakoon poliiseja ja ampui näitä kohti useita laukauksia. Åman kuoli poliisin luotiin.

Asiasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Yle kertoo nimen, koska tapauksella on yhteiskunnallista merkitystä ja sama henkilö on aiemmin aiheuttanut kaksi piiritystilannetta. Lisäksi epäillyllä on raskas väkivaltarikostausta.

Åman oli tuomittu vankeusrangaistukseen, mutta tuomiota ei ollut tämän hetken tietojen vahvistettu vielä hovioikeudessa. Tämä on ilmeisesti syy, miksi hän odotti vapaalla rangaistusta. Yle ei ole saanut hovioikeudelta tähän vielä vahvistusta.

Ruskeaan puuoveen on teipattu kaksi poliisin tarraa.

Poliisin mukaan epäilty ampui yksityisasunnossa henkilöä, joka loukkaantui vakavasti. Poliisi suoritti paikalla tutkintaa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Pitkä piiritystilanne

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 46-vuotiaan Åmanin viime lokakuussa kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen useista rikoksista. Tuomiot liittyivät suurta huomiota alkuvuonna saaneeseen Juupajoen piiritystilanteeseen.

Ulkopuolinen henkilö oli tehnyt ilmoituksen lähisuhdeväkivallasta hätäkeskukseen.

Åman tuomittiin ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ampuma-aserikoksesta sekä huumausainerikoksesta.

Oikeuden mukaan mies kohdisti puolisoonsa väkivaltaa ja oli käyttänyt pahoinpitelyssä muun muassa teräasetta. Lisäksi mies oli uhannut käyttää väkivaltaa poliiseja vastaan.

Mies kiisti oikeudessa syytteen törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Mies kertoi, ettei muista tapahtumia. Hän myönsi kuitenkin ampuma-ase- ja huumausainerikoksen.

Poliisiauto ajamassa Juupajoen keskustassa.

Juupajoen keskustassa liikkui maanantain aikana useita poliisiautoja. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

Toinen piiritys ja pitkä tuomio

Piiritystilanne ei ole miehen kohdalla ensimmäinen. Kaksi vuotta sitten Juupajoella nähtiin vastaava poliisioperaatio.

Vuoden 2021 lokakuussa hätäkeskus välitti poliisille tehtävän mahdollisesta väkivaltarikoksesta Juupajoella. Kun poliisi saapui paikalle, vammoja saanut uhri ei enää ollut asunnossa. Poliisi eristi alueen, ja mies uhkasi räjäyttää hallussaan olleet räjähdysaineet, jos poliisi ei poistu paikalta. Piiritys kesti yön yli, ja poliisi sai miehen ulos asunnosta neuvottelemalla.

Oven betonirappusen vieressä on vanha peltipurkki, jossa on paljon oranssia teippiä. Teippikasan päällä on sorkkarauta. Vieressä on valkoinen puutuoli, seinää vasten nojaa lapio.

Yksityisasunnon ikkuna oli maanantaina rikottu ja teipattu väliaikaisesti kiinni oranssin teipin avulla. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Vuonna 2017 Åman sai kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen muun muassa törkeästä ryöstöstä, ampuma-aserikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Mies tunkeutui Pirkanmaan Ylöjärvellä yksityisasuntoon ja pahoinpiteli silloista vaimoaan. Hän myös laukaisi mukana olleen aseensa kaksi kertaa, toinen laukauksista osui lähelle asunnossa ollutta 15-vuotiasta poikaa.

Tämän jälkeen hän ajoi päihtyneenä poliisia pakoon, mutta ajoi ulos tieltä. Ulosajon jälkeen mies uhkasi paikalle tulleita poliiseja aseella ja pakotti heidät luovuttamaan poliisiauton. Hän jatkoi pakomatkaa poliisiautolla, kunnes poliisi ampui auton renkaisiin. Hän pakeni metsään, josta hänet saatiin kiinni poliisikoiran avulla.

Source Link yle.fi