Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dffdf1563ea3a6d4cd7becc29c419016, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Somevaikuttaja mainosti yritystä lähes vuoden ja sai palkaksi vaatteita – sisällöntuottajat haluavat eroon tavarapalkkioista – Uutisalue
Banner Before Header

Somevaikuttaja mainosti yritystä lähes vuoden ja sai palkaksi vaatteita – sisällöntuottajat haluavat eroon tavarapalkkioista

Vuoden kestävä yhteistyö ja palkkana vaate tai kahdenkymmenen euron lahjakortti.

Mikrovaikuttaja Olivia Kormano, 25, päätti juuri pitkäaikaisen kaupallisen yhteistyön, koska hän ei halua tehdä yrityksille mainoksia pelkän näkyvyyden toivossa.

– Ei farkuilla vuokraa tai laskuja makseta, Kormano toteaa.

Hän on tehnyt yhteistyötä intensiivisesti kahden yrityksen kanssa ja saanut palkaksi tuotteita.

Kormano käyttää useita tunteja yhden mainoksen tekemiseen. Hän miettii kuvauslokaation, ottaa satoja kuvia, editoi ja suunnittelee sisältöä.

– En ymmärrä, miksi isoille yrityksille maksetaan mainoksesta, mutta meille yksittäisille yrittäjille ei voida maksaa.

Tuotelahjoista kieltäytyminen vie alaa eteenpäin

Ala on murrosvaiheessa, kertoo vaikuttajamarkkinointitoimisto POV Agencyn perustaja ja Behind Media Oy:n vaikuttajamanagerina työskentelevä Miisa Hälinen.

Hälinen konsultoi useita yrityksiä ja välittää heille tuoreita muutoksia vaikuttajakentältä. Tuotekorvattujen yhteistöiden suosio vaikuttajien keskuudessa on laskenut viimeisen parin vuoden aikana.

– Yritykset ovat sanoneet, että tämä on heidän strategiansa. Olen kuitenkin konsultoinut heitä, että voisi siirtyä rahalliseen korvaukseen, koska ala on mennyt paljon eteenpäin.

Henkilö venyttää oransseja housuja. Kännykkä kuvaa henkilöä.

Olivia Kormano mainostaa vain tuotteita, joita ostaisi muutenkin tai joiden uskoo olevan aidosti hyviä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Vaikuttajamarkkinointiin erikoistunut teknologia yritys Promotyn markkinointivastaava Ellinoora Myötyri on myös sitä mieltä, että jokaisesta yhteistyöstä pitäisi saada rahaa.

– Tästä pääsee eteenpäin sillä, että vaikuttajat alkavat boikotoida yhteistöitä, joista ei saa rahallista korvausta, Myötyri sanoo.

Hälisen mukaan Suomessa ollaan muita maita jäljessä vaikuttajamarkinoinnissa. Kaikissa yrityksissä ei ole välttämättä nimettyä henkilöä, joka hoitaisi yhteistyöneuvottelut.

– Brändien kannattaisi myös miettiä, miltä heidän yritys näyttäytyy vaikuttajille. Tällä alalla on todella pienet piirit Suomessa, Hälinen sanoo.

Seuraajamäärä ja näkyvyys korottavat palkkaa

Mikrovaikuttaja Olivia Kormano on itse ottanut yhteyttä yrityksiin, joiden kanssa on tehnyt yhteistöitä, ja kysellyt rahallista palkkaa. Hän on miettinyt valmiiksi hinnat postauksille.

– Yritysten vastaus oli, että minulla on liian vähän seuraajia tai ei ole varaa maksaa palkkaa.

Usein yrityksellä on olemassa tietty budjetti yhteistyötä kohden. Palkkaan vaikuttavat myös seuraajamäärä, paljonko tili tavoittaa ihmisiä kuukaudessa ja edellisten yhteistöiden sujuminen.

Kormano ymmärtää isompien vaikuttajien paremman palkkauksen, mutta näkee siinä myös epäkohdan.

– Nykyään seuraajamäärällä ei ole paljon väliä, koska isomman vaikuttajan kuvista saatetaan tykätä saman verran kuin pienemmän. Pienemmällä vaikuttajalla seuraajat ovat sitoutuneempia, joten palkan pitäisi olla samanarvoinen.

Henkilö esittelee asua. Hänen hahmonsa näkyy kännykän ruudulla.

Kormano on keskustellut palkkauksen epäkohdasta myös muiden vaikuttajien kanssa. Useat pitävät rahallista palkkaa tärkeänä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Palkkioiden ja hintojen polkeminen ei ole ainoastaan mikrovaikuttajien ongelma, vaan sitä näkee myös suurempien vaikuttajien ja mediapersoonien yhteistyötarjouksissa, sanoo vaikuttajamanageri Miisa Hälinen. Hän muistuttaa, että palkkaus on aina neuvoteltavissa.

– Niin kauan, kun paperissa ei ole nimiä, voi kieltäytyä tarjouksesta.

Joskus tuotekorvattu palkkio voi olla kuitenkin järkevä vaihtoehto.

– Jos isompi brändi haluaa tehdä yhteistyötä ja tuotepalkkion arvo on korkea, niin henkilökohtaisesti olen kokenut, että se on hyödyllinen, jos ostaisin sen muutenkin, markkinointiasiantuntija Ellinoora Myötori sanoo.

Näkymätön työ aiheuttaa hyväksikäyttöä

Mikrovaikuttaja Olivia Kormano kokee, että yritykset käyttävät vaikuttajia hyväkseen ja kalastelevat tuotelahjoituksilla seuraajia mukaan kampanjoihin.

– On niin paljon vaikuttajia, jotka haluavat vain ilmaista tavaraa, Kormano sanoo.

Mediatutkimuksen väitöskirjatutkija Ida Roivainen Tampereen yliopistosta tunnistaa ilmiön. Hän on tutkinut sosiaalisen median sisällöntuottajia ja sosiaalista mediaa työnä.

– Hyväksikäyttöä saattaa tapahtua tietoisesti, mutta monet yritykset eivät välttämättä ymmärrä, mitä työ vaatii, tai sitä ei arvosteta. Tähän liittyy paljon näkymätöntä työtä, Roivainen sanoo.

Roivaisen mukaan ala kaipaisi edunvalvontaa ja vaikuttajien liiton, josta kysyä apua palkkauksesta ja työsopimuksissa. Useat pienemmät vaikuttajat jäävät yksin ja kysyvät neuvoja kollegoilta.

– Vaikuttajat voisi liittää esimerkiksi medialiittoon. Ala tarvitsee myös työehtosopimuksen, johon vaikuttaja voisi vedota. Palkkaus olisi selkeä ja näkyvä työn tilaajalle sekä tekijälle itselleen.

Source Link yle.fi