Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bacefb35d3a9fe60d803b198d92dc560, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pohjola-Nordenin laajaa kavallusvyyhtiä aletaan käsitellä oikeudessa – Uutisalue

Pohjola-Nordenin laajaa kavallusvyyhtiä aletaan käsitellä oikeudessa

Käräjäoikeuden mukaan käsittelyssä on syytteitä törkeästä kavalluksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja väärennyksestä.

Pohjoismaiden liput tangoissaan puisen rakennuksen parvekkeella.

Pohjola-Norden on poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Sen päätehtävä on pohjoismaisen yhteistyön edistäminen Suomessa. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Pohjola-Norden-järjestön entistä pääsihteeriä ja tukisäätiön asiamiestä vastaan on nostettu syytteet.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee tapausta huomenna keskiviikkona, ja käsittelylle on varattu yksi päivä.

Käräjäoikeuden mukaan oikeudessa käsitellään syytteitä törkeästä kavalluksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja väärennyksestä.

Syytteiden perustelut eivät ole vielä julkisia ennen oikeuskäsittelyä.

Helsingin Sanomien mukaan epäilty Pohjola-Norden-järjestön entinen pääsihteeri olisi myöntänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Poliisi kertoi aiemmin säätiön varojen kavaltamisepäilyistä

Helsingin poliisi on aiemmin kertonut tutkineensa heinäkuusta 2021 alkaen tapausta, jossa Pohjola-Nordenin entistä pääsihteeriä Michael Oksasta epäillään lukuisista rikoksista.

Oksasen on epäilty kavaltaneen säätiön varoja noin 275 000 euroa. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosille 2015–2021.

Pohjola-Norden ja sen tukisäätiö epäilevät Oksasen kavaltaneen varoja hallitsemalleen pankkitilille, josta hän olisi siirtänyt ne edelleen omille tileilleen.

Oksanen irtisanoutui tehtävästään kolme vuotta sitten, toukokuussa 2021.

Yle on tavoitellut Oksasta haastatteluun eilen maanantaina ja tänään tiistaina, mutta ei ole saanut häntä kiinni.

Vuonna 1924 perustettu Pohjola-Norden on poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Sen päätehtävä on pohjoismaisen yhteistyön edistäminen Suomessa.

Vyyhtiin liitetty myös yhdistyksen vastuuhenkilöitä

Tapaukseen liittyy muitakin henkilöitä, sillä poliisi on aiemmin todennut epäilevänsä useita yhdistyksen ja säätiön vastuuhenkilöitä luottamusaseman väärinkäytöstä.

Yksi heistä on Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.), joka valittiin vuonna 2019 Pohjola-Nordenin ja sen taustalla olevan tukisäätiön hallituksen puheenjohtajaksi. Vartiainen toimi tehtävässä vuoteen 2022.

Vartiainen ei ole omasta mielestään laiminlyönyt valvontaa eikä velvollisuuksiaan.

– Päinvastoin. Kun tieto näistä väärinkäytöksistä tuli, reagoin heti. Kutsuin hallituksen koolle, vaihdoimme toiminnanjohtajan ja tilasimme selvityksen, joka johti rikosilmoitukseen ja viime kädessä tähän tutkintaan. Voisi sanoa, että minä olin se, joka soitti poliisit paikalle, Vartiainen sanoi Ylelle viime syyskuussa.

Source Link yle.fi