Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_32bd5c26f4b8f2f9c33dcc2a68393f77, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Katso paljonko kuntasi rohmuaa kiinteistöveroa ensi vuonna – muutama ei peri asuntoveroa lainkaan, kovin verottaja löytyy Etelä-Karjalasta – Uutisalue
Banner Before Header

Katso paljonko kuntasi rohmuaa kiinteistöveroa ensi vuonna – muutama ei peri asuntoveroa lainkaan, kovin verottaja löytyy Etelä-Karjalasta

Mikä kunta rohmuaa ensi vuonna kovinta kiinteistöveroa kodeista, kesämökeistä ja muista rakennuksista? Mikä taas tyytyy maltillisempaan linjaan, pitää ennallaan tai jopa laskee?

Tuoreet päätökset kuntien ensi vuoden kiinteistöveroprosenteista julkistettiin eilen. Sen mukaan korkeinta yleistä kiinteistöveroa, ns. ”tonttiveroa” perii ensi vuonna Imatra 1,90 veroprosentillaan. Muita kärkiverottajia ovat Pyhäranta ja Kaskinen. (Voit katsoa kuntakohtaisia tietoja oheisesta kartasta ja jutun lopussa olevasta taulukosta)

Matalinta taas perivät Ahvenanmaan kunnat, muutamat eivät itse asiassa peri sitä lainkaan. Manner-Suomen edullisin veroprosentti on alin sallittu eli 0,93 ja sen mukaan verottaa noin 40 kuntaa, muun muassa Helsinki.

Vakituisen asunnon ankarin verottaja on ensi vuonna Kaskinen 1,00 prosentillaan. Muita ankaria ovat Vesanto, Pelkosenniemi ja Kaavi.

Ahvenanmaalla taas ei yleisesti veroteta vakituista asuntoa lainkaan. Manner-Suomessa 26 kuntaa on tyytynyt alimpaan sallittuun verokantaan eli 0,41:een. Näitä ovat muun muassa Helsinki, Espoo ja Vantaa. Pääkaupunkiseudun asuntojen korkea arvo kuitenkin tekee sen, etteivät verolaskut ole maan edullisimmasta päästä.

Muun kuin vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti eli ns. mökkivero on yleensä korkeampi kuin asunnon tai muun kiinteistön vero. Ensi vuoden kovin mökkiverokanta on 1,55 prosenttia ja sitä perivät Kajaani, Ristijärvi, Savonlinna, Pyhtää, Inkoo ja Toivakka. Monet näistä ovat suosittuja mökkikuntia.

Alinta mökkiveroa (0,90) laskuttavat ahvenanmaalaiset Sottunga ja Maarianhamina. Manner-Suomen alinta sallittua eli 0,93 prosentin verokantaa noudattaa 11 kuntaa, muun muassa Oulu, Rauma ja Iisalmi.

14 nostaa kiinteistöveroa

Kiinteistövero nousee yhteensä 14 kunnassa, ja korotukset ovat hyvin pieniä. Nostajia on alle puolet viime vuoden määrästä, ja laskijoita on epätavallisen monta. Yleistä kiinteistöveroa nostaa 11 ja laskee 5 kuntaa. Vakituisen asumisen kiinteistöveroprosentti nousee 9 kunnassa ja laskee 6 kunnassa. Muun kuin vakituisen asumisen kiinteistöveroprosentti nousee 9 kunnassa ja laskee 1 kunnassa.

Kiinteistönomistajalle lähetettävä kiinteistöverolasku vaihtelee erittäin paljon paikkakunnittain ja asunnoittain. Esimerkiksi omakotiasujan lasku voi olla reilusta satasesta päälle tonniin vuodessa, joskus useampaankin. Kesämökkiläisen verolasku on yleensä 100-400 euroa.

Kuntaliiton mukaan kiinteistöverojen yhteenlaskettu tuotto on ensi vuonna noin kaksi miljardia euroa. Suurin potti kertyy yleisestä kiinteistöverosta, johon kuuluu muun muassa maapohjat. Vakituisista asunnoista maksetaan veroa reilut 600 miljoonaa euroa ja ei-vakituisista (lähinnä kesämökeistä) noin 100 miljoonaa euroa.

Kiinteistövero tuottaa kuntien verotuloista kahdeksisen prosenttia. Kiinteistöverotuotot ovat nousseet viime vuosina miltei vuosi vuodelta. Vuodesta 2016 tulot ovat nousseet noin 300 miljoonaa euroa.

Alle liitetystä taulukosta voit näppärästi tarkistaa omasi tai minkä tahansa Suomen kunnan kiinteistöveroprosentit ensi vuodelle. Voit järjestää taulukon kunnittain korkeimmasta veroprosentista alhaisimpaan ja päinvastoin klikkaamalla sarakkeen yläreunaa.

Taulukkoa ladataan

Voit keskustella aiheesta 20.11. klo 23 asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi