Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9174de8683fd7d43e4c0c63aee37080d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kehysriihen päätökset tänään julki – järjestöjohtajan mielestä alalle ennakoidut leikkaukset olisivat ihmisille katastrofi – Uutisalue

Kehysriihen päätökset tänään julki – järjestöjohtajan mielestä alalle ennakoidut leikkaukset olisivat ihmisille katastrofi

Järjestöt tekevät ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa työtä. Järjestöjen edustajat varoittavat leikkausten kääntyvän tarkoitustaan vastaan.

Avustajakoira Rauha auttaa kaupassa nostelemalla hampaillaan tavaroita emäntänsä kauppakoriin. Rauhan suussa namipalapussi.

Muun muassa Invalidiliiton avustajakoiratoiminta saa vuosittain valtionavustusta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Hallituksen kehysriihessä etsitään säästöjä muun muassa sosiaali- ja terveyssektorilta.

Yksi kohde voi olla sote-järjestöjen valtionavustukset, joiden kokonaissumma on yli 380 miljoonaa euroa. Jo hallitusohjelmassa linjattiin, että summasta leikataan noin 100 miljoonaa vuonna 2027.

Ylen tietojen mukaan hallitus voi päättää kehysriihessä, että leikkaus tehdään jo ensi vuodeksi.

Sote-järjestöjen kattojärjestö Soste katsoo, että näin suuri ja nopea leikkaus olisi järjestöille shokki. Tilanne on pääsihteeri Vertti Kiukaan mukaan vaikea, vaikka säästö tehtäisiin hallitusohjelmalinjauksen mukaan. Nopeuttaminen asettaisi järjestöjä mahdottomaan tilanteeseen.

– Kyllä siitä seuraa aikamoinen äkkipysähdys. Jos mennään normaalikaavalla, järjestöt saisivat joulukuussa tietää, mikä niiden kohtalo on. Järjestöjen kulut ovat ennen kaikkea palkkoja ja toimitilakuluja, joiden sopeuttaminen on hyvin hidasta.

Soste: Järjestöjen tuki ollut hyvä investointi

Sote-järjestöjä on kaikkiaan Suomessa toistakymmentä tuhatta. Moni niistä tekee ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa työtä sekä organisoi vapaaehtoistoimintaa.

Sosten Vertti Kiukas sanoo, että järjestöjen avustaminen on ollut julkiselle vallalle hyvä investointi.

– Jos tästä työstä paljon vähennetään, ei voi olla käymättä niin, että julkisen palvelujärjestelmän kohtaama kuorma kasvaa. Sitä kautta säästöt valuvat tyhjiin.

Kiukas huomauttaa, että hallituksen jo tekemät muut leikkaukset johtavat järjestötyön tarpeen kasvuun.

– Jos ihminen putoaa kaikkien turvaverkkojen läpi, hän voi joutua turvautumaan leipäjonoon tai vaikkapa diakoniatyöhön. Sehän on suurilta osin järjestöjen ja seurakuntien tuottamaa toimintaa.

Hali ry: Leikkaus olisi katastrofi Suomelle

Myös yksityisiä sote-alan yrityksiä ja järjestöjä edustava työnantajajärjestö Hali tuomitsee leikkaussuunnitelman.

– Se on katastrofi Suomelle siinä mielessä, että moni sellainen tehtävä, joka oikeasti kuuluisi julkishallinnolle ja viranomaisille on ajautunut aikojen saatossa sosiaali- ja terveysjärjestöjen tehtäväksi, sanoo Halin johtaja Hanna-Maija Kause.

Kause huomauttaa, että järjestöt vastaavat välillä niin erityisistä palvelutarpeista, ettei niiden tehtäviä edes osattaisi hyvinvointialueilla korvata. Hän nostaa esimerkiksi kidutettujen kuntoutuksen tai vapautuvien vankien tuen.

– Olen erittäin skeptinen, että järjestörahat pois ottamalla tällaiset tehtävät yhtäkkiä siirtyisivät jotenkin hyvinvointialueille, jotka muutenkin ovat valtavan säästöpaineen edessä. Siksi näen, että se olisi katastrofi ennen kaikkea ihmisille.

Source Link yle.fi