Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_711783b28dba4c1aa1b23a808fb19d0d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kirsti Chou laittaa rahansa likoon ilmaston puolesta – Salosta San Franciscoon päätynyt enkelisijoittaja aikoo pelastaa maailman ilmastotuholta – Uutisalue

Kirsti Chou laittaa rahansa likoon ilmaston puolesta – Salosta San Franciscoon päätynyt enkelisijoittaja aikoo pelastaa maailman ilmastotuholta

Kirsti Chou tietää, että ilmastoahdistus on todellista. Mutta siihen hänellä ei ole aikaa.

Ennemmin Chou keskittyy etsimään ratkaisuja. Sellainen voisi olla vaikka hänen äskettäin löytämänsä yhdysvaltalainen akkufirma.

Chou kertoo yrityksen keksimästä teknologiasta, joka voisi mullistaa autoilun. Teknologian avulla sähköauton lataus nopeutuisi niin, että akun saisi täyteen muutamassa minuutissa.

Näin latauksesta tulisi samanlainen nopea operaatio kuin tankkaamisesta. Keksintö voisi samalla ratkaista nykypäivän ison ongelman, sähköautojen hitaan latausajan.

Chou sijoitti yritykseen 10 000 dollaria, kun kasaan tarvittiin kaikkiaan puoli miljoonaa dollaria. Yritys alkaa rakentaa rahan turvin ensimmäistä pilottiversiotaan.

– Haen merkittävää ilmastovaikutusta, ja sijoitan erityisesti uuden ajan teknologioihin. Sellaisiin, jotka eivät ole vain pieniä steppejä oikeaan suuntaan, vaan joilla on potentiaalia muuttaa olemassa olevia käytäntöjä merkittävästi, Chou kertoo puhelimitse kotikaupungistaan San Franciscosta.

Chou on niin sanottu enkelisijoittaja eli pääomasijoittaja, joka rahoittaa erityisesti alkuvaiheen kasvuyrityksiä. Tällaisilla rahottajilla on tärkeä rooli teknologiafirmojen alkuaskelissa, sillä usein sijoitukset ovat niin riskialttiita, että rahaa on muilta tahoilta hankala saada.

Chou keskittyy nimenomaan akkuteknologiaa kehittävän yrityksen tyyppisiin kasvuyrityksiin, joiden keksinnöillä voi olla jonain päivänä avainasemassailmastonmuutoksen ehkäisyssä.

Tilastollisesti useampi kasvuyritys kaatuu kuin kasvaa menestyväksi yritykseksi. Siksi enkelisijoittajat sijoittavat usein joukolla, jotta riski jakautuisi useammalle rahoittajalle.

Akkufirmaan mennyt 10 000 euroa on Choulle pieni summa. Joihinkin yrityksiin hän on pannut likoon yli 100 000 dollaria.

Chou aloitti enkelisijoittamisen vuonna 2016 miehensä kanssa. Muutama vuotta sitten pari alkoi keskittyä ilmastoteknologioihin.

Rahat sijoittamiseen hän sai osin kasvuyrityksestä, josta hän myi pois oman osuutensa. Myös hänen miehensä yritys on ollut viime vuodet kovassa kasvussa, mikä on kerryttänyt perheen pesämunaa sijoittamista varten.

– Muutama vuosi sitten alkoi olla yksinkertaisesti varaa sijoittaa. Kummallakaan meistä ei ole perherahaa takana, Chou mainitsee.

Chou kasvoi Salossa. Yrittäjävanhemmilla oli kelloliike. Chou kertoo oppineensa vanhemmiltaan kovan työmoraalin, ja mikä ehkä vielä merkittävämpää, avoimen asenteen maailmaan. Perheeseen saapui Choun lapsuuden aikana useita vaihto-oppilaita, joilla oli iso vaikutus hänen maailmankuvaansa.

– Let´s be honest, 1980-luvun Suomessa ei ollut paljon ulkomaalaisia.

Chou käsitti, että maailma jatkui Salon ulkopuolella, ja että sinne pitäisi lähteä.

Ensimmäisen kerran hän muutti 17-vuotiaana Australiaan vaihto-oppilaaksi ja myöhemmin Ranskaan Turun ammattikorkeakoulun bisnesopintojen aikana.

Työelämässä hän päätyi töihin Nokialle, mutta siirtyi muutamien vuosien jälkeen Berliinissä sijaitsevaan startupiin. Samoihin aikoihIin hän myös tapasi samalla alalla työskentelevän amerikkalaisen miehensä.

Lopulta kummankin työt siirtyivät sopivasti San Franciscoon, missä kontaktit ja kaveripiirit olivat jo valmiina.

Kolme vuotta sitten Chou synnytti perheen esikoisen, ja toisen lapsen kaksi vuotta sitten.

Lasten syntymän jälkeen hän päätti muuttaa uransa suuntaa.

– Meidän perheemme kannalta ei voinut olla kahta yrittäjää, vaan tarvitsimme joustavuutta. Halusin myös uran, joka mahdollistaisi paluun Suomeen.

Sopiva rooli löytyi täysipäiväisenä enkelisijoittajana. Chou sanoo nauttivansa työstä, koska kokee olevansa parhaimmillaan juuri asioiden mahdollistajana. Hän ei viihdy parrasvaloissa.

Sijoittaminen lieventää myös huolta, jota Chou kantaa ilmastonmuutoksen kiihtymisestä.

– En koe enää samanlaista ahdistusta, kun tiedän tekeväni kaikkeni. Koin ahdistusta enemmän, kun olin töissä joissa en voinut vaikuttaa oikeaan suuntaan.

Tällä hetkellä isot virrat Yhdysvalloissa näyttävät samaan suuntaan kuin Choun tavoitteet.

Nyt presidentti Joe Bidenin kaudella hallinto on muuttanut lakeja, ja se helpottaa pääomasijoittajien ilmastotyötä. Myös Bidenin satojen miljardien infrastruktuuripaketti vauhdittaa ilmastosijoituksia. Tosin merkittävimmät ilmastolait ovat vasta työn alla.

Chou pitää tärkeänä, että viime vuosina myös niin kutsutut yleisrahastot ja pankit kuten JP Morgan ovat alkaneet sijoittaa ilmastoteknologioihin.

– Se on vain hyvää bisnestä. Ilmastoteknologia tuottaa hurjia voittoja jo nyt, ja ala tulee vain kasvamaan, kun siirtymä hiilettömään yhteiskuntaan vauhdittuu, Chou sanoo.

Choun mukaan osa sijoittajista on tästä huolimatta jumiutunut ajattelemaan, että ilmastosijoitukset eivät voisi tuottaa.

Se on hänen mukaansa vanhanaikaista ajattelua, jossa ei oteta huomioon esimerkiksi sähköautofirma Teslan kaltaisia menestystarinoita. Tai sitä, että aurinkovoima on nykyään halvin energiamuoto ja tuulivoimateknologia harppoo eteenpäin.

Milleniaalit, kuten Chou, kääntävät Piilaaksoa uuteen suuntaan.

Morgan Stanleyn tekemän tutkimuksen mukaan kolmi-nelikymppisten sukupolvi sijoittaa huomattavasti muita enemmän ilmastoon ja ympäristöön liittyviin teknologioihin kuin heitä vanhemmat ikäluokat.

– Meidän pitää kääntää koko homma seuraavan 15 vuoden aikana, joten rahan määrä tulee vain paisumaan. Ei ole muita vaihtoehtoja, Chou sanoo.

Häviäjiä ovat Choun mukaan loppupeleissä ne alat, maat ja yritykset, jotka eivät hyppää ajoissa mukaan ilmastokelkkaan. Ja jotta muutoksessa onnistuttaisiin, kaikki aivot tarvitaan mukaan.

Työn ohella Chou tekee hyväntekeväisyystyötä ilmastopolitiikan parissa ja tukee uusia sijoittajaenkeleitä alkuun, jotta sijoittajajoukko monipuolistuisi. Suurin osa sijoittajista on edelleen valkoisia miehiä.

– Meillä jokaisella on omat ennakkoasenteemme, ja sitä kautta enemmän tai vähemmän samastumispintaa eri tuotteisiin tai palveluihin. Mitä monipuolisempi sijoittajajoukko on, sitä paremmin pystymme tunnistamaan eri ihmisryhmien tarpeet ja bisnesmahdollisuudet, Chou sanoo.

Ilmastoteknologioita löytyy nyt joka alalta. Chou listaa innostavia esimerkkejä: yksi yritys sitoo päästöjä jäähdytystorneihin, toinen kehittää hiiltä sitovaa mineraalia meren puhdistamiseen, kolmas puolestaan vähentä lihantuotannon metaanipäästöjä levärehun avulla.

Tämän takia Chou ei ole epätoivoinen, vaikka ilmastotuska on jälleen moninkertaistunut viime viikkoina, ainakin Yhdysvalloissa.

Länsivirginialainen demokraatti senaattori Joe Manchin ilmoitti ennen joulua, ettei ole valmis äänestämään demokraattien pitkään hioman Build Back Better -lakiohjelman puolesta. Massiivisen investointipaketin oli tarkoitus tuoda miljardeja Yhdysvaltain ilmastotoimiin. Manchinin vastustus käytännössä kaatoi paketin, koska se ei saa taakseen tarpeeksi ääniä.

Poliittisten ilmastoaskelien tulevaisuus näyttää Yhdysvalloissa jälleen epävarmalta. Osa yhdysvaltalaisista on jo manannut koko taistelun olevan menetetty ja Manchinin tuhoavan maapallon.

Ilmastoangsti on siis todellista, Chou toistaa. Hän tietää, että Bidenin lakipaketti olisi ollut ilmaston kannalta erittäin merkittävä.

– Mutta en halua ajatella, että ei kannata tehdä mitään, jos tämä ei mene läpi, hän sanoo.

– Se ei ole minulle vaihtoehto.

Lue muita Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Iidan Tikan juttuja:

Afganistanin sodasta tuli millenniaalien Vietnam – ensin sota ei tuntunut missään, mutta sitten Elijah Bales meni rikki

George Floydin kuolinkaupunki on hengenvaarallinen monelle mustalle – Minneapolisin kadut tunteva Queen haluaa estää uudet kuolemat, ja yksi ratkaisu löytyy asumisesta

Source Link yle.fi