Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0330dd265f2df7537bff0c74fef24b36, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kokoomus vaatii aluevaaleissa sote-palveluihin ”tervettä maalaisjärkeä”, valinnanvapautta ja palveluseteleitä – Uutisalue

Kokoomus vaatii aluevaaleissa sote-palveluihin ”tervettä maalaisjärkeä”, valinnanvapautta ja palveluseteleitä

Kokoomus jatkoi hallituksen sote-uudistuksen arvostelua, kun puolue avasi aluevaalikampanjansa keskiviikkona.

Kokoomuksen mielestä hallituksen sote-uudistus jäi byrokraattiseksi ja kalliiksi hallintouudistukseksi, jonka käytännön toteuttamisessa kaivataan kokoomuslaista ”tervettä maalaisjärkeä”.

– Kokoomus ei juuri tätä mallia halunnut. Mutta kun eduskunta on sen hyväksynyt, niin pulinat pois ja lähdetään hommiin, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Orpo totesi, että mahdolliset lainsäädäntöuudistukset sote-mallin parantamiseksi ovat seuraavan hallituskauden asia.

Ei maakuntaveroa, ”tarkoituksenmukainen” palveluverkko

Kokoomuksen mukaan vastuullisen taloudenpidon on toteuduttava myös tulevilla hyvinvointialueilla. Puolue torjuu hallituksen valmisteleman maakuntaveron ehdottomasti.

– Kukaan meistä ei usko siihen, että verotaso pysyisi edes nykyisellään, jos tulee yksi verottava käsi lisää, puheenjohtaja Orpo sanoi.

Palveluverkon laajuuteen puolue ei vielä ota suoraa kantaa, mutta puheenjohtajan mukaan sen on oltava ”tarkoituksenmukainen ja mahdollisimman kattava”. Digitalisaatiota ja etäpalveluja on syytä hyödyntää nykyistä paremmin.

– Meidän pitää ottaa digitaalisuudesta kaikki se hyöty irti, mikä siitä on otettavissa, sanoi puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen.

Kokoomus ei halua sitoutua keskustalaiseen lupaukseen, jonka mukaan kaikista nykykunnista pitää jatkossakin löytyä ainakin yksi sosiaali- ja terveysasema ja saada lääkäripalveluita.

– Sosiaali- ja terveyspalvelut on niin laaja kokonaisuus ja siihen pelastustoimi päälle, että varmasti jokaisessa kunnassa on jotain näitä palveluita, Orpo sanoo.

Keskusta nimesi omassa kampanjassaan vastustajakseen juuri kokoomuksen ja palveluiden keskittämisen. Petteri Orpon mukaan keskusta on itse ollut luomassa mallia, joka keskittää valtaa kunnista aluvaltuustoille.

Terapiatakuu voimaan ja panoksia omaishoitoon

Kokoomus tekee myös joukon palvelulupauksia, joista keskeisin on ajatus ”jonosta hoitoon”.

Puolue toteuttaisi pitkään vaatimansa lakisääteisen terapiatakuun ja satsaisi ennaltaehkäiseviin palveluihin.

– Mitä varhaisemmin ongelmat hoidetaan kuntoon, sitä vähemmillä inhimillisillä ja taloudellisilla kustannuksilla selvitään, puolueen aluevaaliohjelmassa lukee.

Kokoomus lupaa turvata lapsiperheiden tukipalvelut, panostaa kotihoidon ja palveluasumisen laatuun sekä parantaa omaishoitajien asemaa.

– Tarjotaan riittävästi tukea ja palveluita kotona asuville esimerkiksi palveluseteleiden avulla.

Valinnanvapaus edelleen kokoomuksen tavoite

Edellisen hallituksen sote-uudistus kaatui aikanaan kokoomuksen ajaman, laajan valinnanvapauden oikeudellisiin ongelmiin.

Puolue ilmoittaa toimivansa mahdollisimman suuren valinnanvapauden ja monituottajamallin puolesta myös nyt valitussa sote-mallissa.

– Ihmisten mahdollisuus valita oma palveluntarjoajansa kirittää hyvinvointialuetta järjestämään palvelut laadukkaasti ja saavutettavasti, puolueen vaaliohjelmassa lukee.

Petteri Orpon mukaan hallituksen tapa painottaa julkisen sektorin roolia sote-palveluissa on ”haikailua 70-luvulle”.

– Suomalainen, hyvä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä perustuu julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin eli järjestöjen hyvään yhteistyöhön.

Kokoomus vaatii palveluseteleiden laajaa käyttöä tulevilla hyvinvointialueilla ja vastustaa kiivaasti yksityisen hoidon kela-korvauksen leikkaamista tai siitä luopumista.

– Me haluamme säilyttää ja kehittää kela-korvausta. Sitä pitäisi enemminkin korottaa kuin leikata, Orpo sanoo.

Pelastustoimi ei saa jäädä soten varjoon

Kokoomus kasvattaisi koulutuspaikkojen määrää, jotta pelastus- ja ensihoitoon riittäisi työntekijöitä.

Kokoomuksen varapuheenjohtajan Antti Häkkäsen mukaan vanhus- ja lääkäripalvelut saavat julkisessa keskustelussa runsaasti huomiota, mutta kokoomus haluaa panostaa myös ”ensilinjan turvallisuuspalveluihin”.

– Haluamme turvata palokunta- ja ensihoitopalvelut niin pienillä paikkakunnilla kuin suurissa kaupungeissakin, Häkkänen sanoi.

Nämäkin palvelut on kokoomuksen mukaan tuotettava ”mahdollisimman kustannustehokkaasti”, jotta niitä olisi saatavilla mahdollisimman laajasti.

Aluevaalit järjestetään ensi vuoden alussa 23. tammikuuta. Ennakkoäänestys alkaa 12. tammikuuta.

Lue lisäksi:

Keskusta vaatii vähintään yhtä sosiaali- ja terveysasemaa joka kuntaan – päävastustajina aluevaaleissa ovat keskittäminen ja kokoomus

SDP lupaa, että terveydenhoitoa saa aina tarvittaessa – puolue ei kuitenkaan takaa yhtä sosiaali- ja terveysasemaa joka kuntaan

Vasemmistoliitto peräänkuuluttaa sote-alan ammattilaisille nykyistä parempia työoloja

Mistä aluevaltuutetut oikein päättävät? Kysyimme sotepomolta 5 kysymystä aluevaaleista

Source Link yle.fi