Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8129a7e47a5898646be0cda3d1088e73, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Bidenilla vain huonoja vaihtoehtoja Israelissa – sairaalaisku voi tehdä matkasta katastrofin – Uutisalue

Kommentti: Bidenilla vain huonoja vaihtoehtoja Israelissa – sairaalaisku voi tehdä matkasta katastrofin

Joe Bidenilla ei ole varaa suututtaa kotiyleisöä, mutta ei arabimaitakaan, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Joskus pitää lähteä matkaan, vaikka perillä olisi vain huonoja vaihtoehtoja. Sellaiset odottavat Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia Israelissa.

Israelin ja Hamasin sodassa Gazassa tuhoutui maanantaina sairaala ja sadat ihmiset kuolivat. Palestiinalaiset syyttävät iskusta Israelin armeijaa, israelilaiset Islamilainen jihad -järjestön raketteja.

Palestiinalaispresidentti Mahmud Abbas ilmoitti peruvansa osallistumisen tapaamiseen Bidenin kanssa Jordaniassa. Sen seurauksena peruuntui kokous myös Jordanian kuninkaan Abdullahin ja Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin kanssa.

Se olisi toisaalta ollut tärkeä mahdollisuus estää sodan laajentumista. Toisaalta se olisi ollut Bidenin viikunalehti.

Nyt Yhdysvaltain presidentin reissu näyttää arabimaissa pelkältä tuen osoitukselta Israelille, jota syytetään sairaalan tuhoamisesta. Israel valmistautuu maahyökkäykseen. Koetaan, että Biden on tullut siunaamaan sen.

Yhdysvalloissa kansalaisten enemmistön sympatiat ovat Israelin puolella perinteisestikin. Nyt he ovat järkyttyneitä Hamasin julmasta terrorihyökkäyksestä viikko sitten. Vaalivuoden lähestyessä Bidenilla ei ole varaa suututtaa äänestäjiä

Yhdysvallat on jo tuonut lentotukialuksiaan alueelle. Niiden päätehtävä on toimia pelotteena libanonilaiselle Hizbollah-liikkeelle, jotta se ei liittyisi sotaan Hamasin puolella. Iran tukee kumpaakin järjestöä.

Jos Yhdysvallat todella joutuisi tekemään ilmaiskuja esimerkiksi Libanoniin, siitä tulisi sodan osapuoli. Tämä kääntäisi arabimaiden suhtautumisen Yhdysvaltoihin entistä jyrkemmäksi vuosikymmeniksi. Jopa suhde Yhdysvalloille tärkeisiin Egyptiin ja Saudi-Arabiaan vaurioituisi pahasti. Yhdysvaltojen tontille alueella pyrkii jo Kiina.

Kansainväliset jihadistiliikkeet ovat aktivoituneet Gazan tapahtumien seurauksena. Yhdysvaltaisten lisäksi ne voivat ottaa jälleen kohteeksi myös Euroopan kaupungit. Tämäkin lisää Bidenin paineita.

Maailmalla on jo osoitettu mieltä sairaalaan tuhon vuoksi. Niitä nähdään lähipäivinä länsimaidenkin pääkaupungeissa. Hamasin julmuus sulki hetkeksi palestiinalaisten tukijoiden suut, mutta nyt ne ovat aukeamassa raivon huutoon.

Yhdysvallat joutuu seuraamaan myös sitä, mitä vaikkapa latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa ajatellaan tilanteesta. Niissä Yhdysvaltoja usein pidetään jo valmiiksi tekopyhänä.

Joe Bidenilta vaaditaan diplomaattista neroutta, jotta Israelin matkasta ei tule katastrofia.

Source Link is.fi