Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0e50ede87a65815d1711180f5579e7cd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Helsingin kaupunki löi hiihdon huipputapahtumalle 80 000 euron lisälaskun – onko se vain moraaliposeerausta? – Uutisalue

Kommentti: Helsingin kaupunki löi hiihdon huipputapahtumalle 80 000 euron lisälaskun – onko se vain moraaliposeerausta?

Melko harva noteerasi lokakuun lopussa Hiihtoliiton reilusti voitollisen tilinpäätöksen relevanteimman yksityiskohdan: järjestö ilmoitti uuden tilikautensa budjetiksi peräti 10 miljoonaa euroa, kaksi miljoonaa normilukua enemmän.

Tuo kaksi miljoonaa on uuden, massiivisen Helsinki Ski Weeks -nimisen tapahtuman osuus. Hiihtoliitto haluaa Olympiastadionin talvisesta liikunta-, viihde- ja urheilukarnevaalista toimintamallinsa kolmannen kivijalan Kuusamon ja Lahden maailmancupien rinnalle.

Stadionin aitojen sisällä kulkee 1,1 kilometrin mittainen kaiken kansan latu, jolla 24. helmikuuta Pekingin olympiakisojen jälkeen järjestetään kansainvälisen huipputason stadionsprintti kutsukilpailuna.

Sen päätähti, norjalaiskanuuna Johannes Hösflot Kläbo kuittaa vaivannäöstään 10 000 euron korvauksen. Mutta isossa maalauksessa vielä kiinnostavampaa on se, mihin Hiihtoliitto joutuu varaamaan jopa 80 000 euroa tapahtumajärjestämisen ehdoksi: hiilijalanjäljen korvaamiseen.

Tällaisten eväiden voimin ei Helsinki Ski Weeksiä ole saanut enää aivomyrskytä.

Taustalla Helsingin vaatimus

Helsingin kaupunki – joka on Ski Weeksissä mm. Stadion-säätiön kautta valtava kumppani – päätti taannoin, että se panostaa isosti vain tapahtumiin, jotka sitoutuvat hiilineutraaliuteen. Mullistava päätös on jäänyt jossain määrin tutkapinnan alapuolelle pitkälti siksi, että merkittävintä tapahtuma-alustaa eli stadionia tuolloin vasta remontoitiin ja pandemia esti pitkään kaikki maailmanluokan happeningit.

Ski Weeksin järjestäjiä koskevat jotkin muutkin kaupungin linjaukset. Yli 10 henkilön palavereihin ei enää saa järjestää lihatarjoilua. Kun eräs Hiihtoliiton työntekijä haksahti tilaamaan kokoukseen kahvia ja sianlihasämpylöitä, hän sai lempinimen ”Kinkku”.

Eläinmaailman tuotteista juusto ei ole vielä pannassa.

Lue lisää: Helsinki Ski Weeks tuo huippuhiihtäjät Olympiastadionille – katso, mitä on luvassa

Olympiastadionille ei sentään tuoda päästöjä mittaavaa teknistä laitteistoa, vaan pääjärjestäjän ja jokaisen kumppanin aiheuttama taakka ilmakehälle lasketaan tietyn kaavan ja ennakkosuunnitelman mukaan.

Lopputulemaan vaikuttaa mm. se, onko Helsingissä helmikuussa oikea talvi vai joudutaanko lumi tekemään keinotekoisesti – tai se, saadaanko väki tulemaan paikalle julkisilla liikennevälineillä vai henkilöautoilla.

Viime talvena lumentekoon ei olisi juuri rahaa uponnut, mutta tämän talven pitkän aikavälin sääennusteet kertovat toisenlaista tarinaa pääkaupunkiseudulle. Helsinki Ski Weeks olisi koronattomassa maailmassa järjestetty ensimmäisen kerran jo tänä vuonna.

Ski Weeksin kumppaneista mm. tunnetusti ympäristöystävällisen F1-maailman jättisponsoreihin kuulunut Santander-pankki hoitaa tapahtuman hiilijalanjäljestä koituvan eurokasan loppusijoituksen. Se voi, esimerkinomaisesti, kohdistua kotimaassa metsän palauttamiseksi suoksi tai Nepalissa metsitys- tai Vietnamissa vesivoimahankkeeseen.

Lue lisää: Kova kiinnitys! Norjan supertähti mukana Helsingin hiihto­tapahtumassa Olympiastadionilla

Kun ajatellaan globaaleja ympäristöhaasteita, voi tietysti tuntua täysin joutavalta moraaliposeeraukselta, että Helsingin olympiastadionilla hiihdetään metsää Nepaliin tai vesivoimaa Vietnamiin.

Tai että kaupungin palavereihin pitää viedä omat kinkkusämpylät.

Kun Olympiastadionilla viimeksi, 2014, järjestettiin yleisurheilumaaottelu, Ruotsi juhli voittoa perinteisesti vesihaudan luona.

Tämä on uusi toimintamalli

Mutta kaikessa hiljaisuudessa fakta on se, että Helsinki Ski Weeksin toimintamalli edustaa uutta normaalia niille, jotka haluavat sekä vuokrata Olympiastadionin että saada Helsingin kaupungin tapahtumansa merkittäväksi kumppaniksi.

Lue lisää: Uusitun Olympiastadionin hiihtotapahtuma paljastui miljoonan euron älynväläykseksi – ”Kiinnostus on räjähdysmäistä”

Erityisen kiinnostuneesti lumitapahtuman kokemuksia uudesta asiasta seurataan varmasti Urheiluliitossa, joka pitkän harkinnan jälkeen päätti tuoda Ruotsi-yleisurheilumaaottelun takaisin Tampereelta Helsinkiin, jossa se syyskuussa järjestetään ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen.

Ja vielä:

Huippuhiihto ei ole vain urheilijoiden, vaan myös näiden suksihuoltojoukkojen rajua kilpailua kovimmasta osaamisesta. Helsinki Ski Weeksin kovatasoisesta stadionsprintistä tämä elementti jää pois, sillä kaikkien urheilijoiden sukset voitelee stadionin nurmella katsojien silmien edessä yhden firman eli Swixin tiimi.

Mika Venäläisen komentama Suomen huoltorekka ei pyyhällä Olympiastadionin sprinttikilpailuun.

Source Link is.fi