Banner Before Header

Kommentti: Ilkka Herolan mahdollisen olympiamitalin ympärillä käydään ihmeellistä keskustelua – kaksi oivaa kiteytystä kertovat sen hölmöydestä

ZHANGJIAKOU.

Yhdistettyä ja samalla Ilkka Herolan mahdollista olympiamitalia on Pekingin olympialaisissa varjostanut yksi suuri teema. On puhuttu paljon kisojen arvosta, kun kaikki parhaat eivät olleet paikalla normaalimäen kilpailussa. Seitsemästä maailmancupin kärkinimestä neljä parasta joutui jäämään sivuun positiivisten koronatestitulosten takia.

Ensiksi lajia hallinnut norjalainen Jarl Magnus Riiber ja hänen virolainen treenitoverinsa Kristjan Ilves saivat tartunnan. Sen perään kuultiin Saksan tähtien Eric Frenzelin ja Terence Weberin positiivisista tuloksista.

Näiden tartuntojen takia Ilkka Herolan mitali- ja olympiavoittomahdollisuudet nousivat roimasti. Hyvän mäkiosuuden jälkeen toiveet kariutuivat ilmeisesti väärään suksivalintaan (siirryt toiseen palveluun). Tuloksena oli kuudes sija.

Suurmäen kilpailussa Herola tavoittelee edelleen tavoittelee mitalia, vaikka harjoitukset eivät olekaan menneet täysin nappiin. Herola ei ole myöskään yleensä menestynyt suurmäen kilpailuissa yhtä hyvin kuin normaalimäen kilpailuissa.

Suomen tähdellä on silti mahdollisuus katkaista 20 vuoden tauko suomalaismitaleista lajin henkilökohtaisissa olympiakilpailuissa.

Jos mitali tulee, mahdollisuus jossittelun ikävään jälkimakuun on olemassa.

Maanantaina uutisoitiin, että Norjan Riiber ja Viron Ilves pääsevät kilpailemaan. On kuitenkin epäselvää, missä kunnossa he ovat. Myös Frenzel on vapautunut eristyksestä, mutta hänen kilpailemisestaan ei ole tietoa. Weber ei ole enää mukana Saksan joukkueessa.

On selvää, että jossittelu Herolan mahdollisen mitalin arvosta jatkuu, koska eristyksessä olleiden urheilijoiden iskukyky voi hyvinkin olla heikko.

Tällainen jossittelu on kuitenkin syytä unohtaa.

Sen osoitti jo ennen normaalimäen kilpailua Norjan yhdistetyn lajipäällikkö Ivar Stuan.

– Asiassa nähdään ongelma vain nyt. Jos katsotaan historiaa kymmenen tai kahdentoista vuoden päästä, tätä ei ajatella enää. Ajatellaan vain, että se oli olympialaiset ja juhlitaan mitalia, Stuan muistutti Yle Urheilulle.

Samalla tavalla oivasti asiaan on ehtinyt ottaa kantaa myös Herolan seuratoveri Perttu Hyvärinen, kun häneltä kysyttiin mitalin arvosta Pekingin olympialaisissa. Korona vaikeutti myös norjalaishiihtäjien valmistautumista ennen kisoja, kun kolme urheilijaa sai positiivisen koronatuloksen olympialaisiin valmistavalla leirillä.

– Tämän päivän huippu-urheiluun on tullut korona sillä tavalla, että urheilun ulkopuolella tehtävä homma on myös huippu-urheilua. Pidetään turvavälit ja niin sanottu hygieniakuri mukana tässä. Se on vain tämän päivän huippu-urheilua. Ei voi sanoa, että parhaiten treenannut menestyy, vaan kuka hallitsee koko systeemin. Pidän mitaleita siksi yhtä arvokkaana, Puijon Hiihtoseuraa Herolan kanssa edustava Hyvärinen kuvaili.

Toki osittain kyse on myös tuurista. Herola sai itse posiitivisen koronatestituloksen ennen loppiaista ja Val di Fiemmen maailmancupia. Se oli juuri oikeaan aikaan ennen olympialaisia. Herola ehti päästä olympialaisiin ilman sen suurempia kommervenkkejä. Tuurin osuutta ei voi siis kieltää, mutta se on aina läsnä huippu-urheilussa

Hyvärisen ja Stuanin kommentit kiteyttävät hienosti, että jossittelun Pekingin olympialaisten mitalien arvosta voi lopettaa.

Yhdistetyn mäkiosuus on ohjelmassa kello 10 ja hiihto-osuus kello 12.30. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa, Yle-sovelluksessa ja Ylen verkkosivuilla.

Lue lisää:

Source Link yle.fi