Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_09372a9347d82c9712ba1e80b6e58c1f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Vaarattoman näköisellä tilanteella oli karut seuraukset – näin Joonas Donskoin, 31, NHL-ura päättyi – Uutisalue

Kommentti: Vaarattoman näköisellä tilanteella oli karut seuraukset – näin Joonas Donskoin, 31, NHL-ura päättyi

Joonas Donskoin viimeinen aivotärähdys tuli hyvin harmittoman näköisestä tilanteesta. Se teki loukkaantumisesta vieläkin pelottavamman, kirjoittaa Tommi Koivunen

Vancouver Canucksin kotihallissa Rogers Arenassa pelattiin viime syyskuun lopussa NHL:n harjoitusottelu, joka ei jäänyt – tai sen ei pitänyt jäädä – millään lailla kiekkohistoriaan.

Canucks menetti kahden maalin johdon – kuten syyskaudella lukemattomia kertoja myös runkosarjassa – ja hävisi lopulta jatkoajalla Seattle Krakenille 3–4, mutta se oli ihan yksi lysti.

Kentän ainoa suomalainen oli Joonas Donskoi, nuorekkaalla ryhmällä rajan yli saapuneen Seattlen kolmekymppinen konkari, joka esiintyi kaukalossa varakapteenin A rinnassaan.

Donskoin peli jäi toisessa erässä kesken. Tilanne, jonka jälkeen hän poistui pukuhuoneeseen, näytti ohikiitävän mitättömältä. Horjahdus puolustajan taklauksesta jään pintaan ja vielä pieni yhteentörmäys, jonka jälkeen nousu pystyyn ja vaihtoon. Vaarattoman näköinen pelitilanne.

Ottelun jälkeen Donskoi ei ollut haastateltavissa, mutta Krakenin pr-osastokin arvioi, että haastattelun voinee hoitaa lähipäivinä puhelimitse.

Menikin monta kuukautta, että Donskoista kuultiin yhtään mitään.

Pitkittyneestä poissaolosta ja vaiteliaisuudesta sen ympärillä pystyi toki aistimaan, mistä luultavimmin oli kysymys. Olihan Donskoilla historiaa päävammoista.

Kun hän sitten tammikuussa kertoi ensin kotikuntansa Raahen Seudussa kärsivänsä uransa seitsemännestä (diagnosoidusta) aivotärähdyksestä ja oireistaan, oli suorastaan kylmäävää ajatella, miten vakavat seuraukset niinkin huomaamattomalla tilanteella voi olla, kun päävammoja on tarpeeksi taustalla. Ja mitä seuraavasta iskusta voisi pahimmillaan tapahtua.

Donskoi kuvattuna vuonna 2019. Kuva: Ville Honkonen

Donskoi pystyi keväällä urheilemaan ja harjoittelemaan salilla, mutta kaukaloon hän ei palannut.

Varhain maanantaiaamuna Donskoi ilmoitti, että hänen uransa jääkiekkoammattilaisena on paketissa.

Ikää on 31 vuotta ja pelivuosia olisi voinut olla jäljellä vielä vaikka kuinka paljon.

Ulkopuolelta tarkasteltuna päätös on ainoa oikea, vaikka varmasti kipeä. Lajista luopuminen on varmasti vaikeaa, vaikka kaukaloon paluun riskit olisivat maallikon silmään tuntuneetkin täysin järjettömiltä.

Jos seitsemäs aivotärähdys tulikin harmittoman näköisen tilanteen seurauksena, niin samaa ei voi sanoa kaikista aiemmista.

Esimerkiksi keväällä 2020 Donskoi putosi jään pintaan Brendan Lemieux’n myöhässä ja pimeästä kulmasta tulleesta pääniitistä. Lemieux, jolla on historiaa paitsi päähän kohdistuneista taklauksista niin myös Brady Tkachukin puremisesta, sai kahden ottelun pelikiellon.

Donskoi oli ikäluokkansa (s. 1992) junnutähtiä Suomessa ja Florida Panthersin neljännen kierroksen NHL-varaus kesältä 2010.

Jotain varauksen jälkeisistä kausista kertoo, ettei Donskoista kuitenkaan koskaan tullut Panthersin pelaajaa.

Kehitys polki jonkin aikaa paikallaan. Uuden päävalmentajan Lauri Marjamäen Kärppiin tulo kesällä 2013 käänsi Donskoin uran suunnan. Pari vuotta myöhemmin hän oli SM-liigan kärkitähtiä ja lähti NHL:ään – heti huippujoukkue San Jose Sharksiin, josta hän otti myös merkittävän roolin.

Heti ensimmäisellä NHL-kaudella tuli myös Donskoin uran kohokohta: hän oli mukana Stanley Cupin Pittsburghille hävinneessä finalistijoukkueessa ja teki jatkoerämaalin, joka jäi historiaan Sharksin ensimmäisenä NHL-finaalien voittomaalina.

Hyviä muistutuksia kaikille siitäkin, ettei 18-vuotiaana tai parikymppisenä tarvitse olla valmis tähtipelaaja tai vielä koko NHL:ssäkään.

Donskoin NHL-kausia leimasivat tehojen osalta kylmät ja kuumat putket, mutta kokonaissaldo pysyi varsin tasaisena. Hän oli secondary scoringia eli terävimmän kärjen takaa tehoja tuonut hyökkääjä. Seitsemästä NHL-kaudesta viidellä pisteitä syntyi reilut 30 (pelimäärien haitari toki näillä kausilla 51–80).

Uran kokonaissaldo oli komeat 474 runkosarjaottelua, joissa 208 (80+128) tehopistettä. Pudotuspeleissä 69 ottelua ja 15+17. Komeita lukemia ja tyylikäs ura, joka jäi oikeastaan aika vähälle huomiolle, kun uuden polven nuoremmat suomalaistähdet marssivat estradille juuri Donskoin NHL-uran aikana.

Viimeinen kausi Seattlen paidassa oli paha alisuoritus (2+18) – ja kaiken päälle Stanley Cupin voitti Colorado, jonka joukkueessa Donskoi oli pelannut edelliskaudet ennen kuin Kraken poimi hänet laajennusdraftissa.

Jääkiekkoilullisesti on sääli, ettei Donskoi sen jälkeen päässyt enää yrittämään paluuta korkeammalle tasolle.

Mutta pääsi hän ainakin viime keväänä vielä Krakenin jäsenenä juhlimaan Coloradon kaatoa, kun Seattle paineli historiansa ensimmäiseen pudotuspelisarjan voittoon.

Joonas Donskoi saa pian vaimonsa Devinin kanssa perheenlisäystä. Kuva: Tommi Koivunen

Harvoin hallien käytävillä näkee yhtä iloista kokoonpanon ulkopuolista pelaajaa kuin Donskoin, joka tilanteestaan huolimatta näytti nauttivan voitoista täysin siemauksin ja eli tunteella joukkueen mukana.

Ja ennen kaikkea hän pääsee jatkamaan elämäänsä ilmeisen terveenä. Olemaan hyvä isä ja aviomies, kuten hän tuoreeltaan sanoi.

Source Link is.fi