Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_313e780ee590274d7aca75e0c4cfc7cf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
IS:n tiedot: Tällainen on hallituksen rasismi­tiedonanto – ”Todella ankea prosessi” – Uutisalue

IS:n tiedot: Tällainen on hallituksen rasismi­tiedonanto – ”Todella ankea prosessi”

IS on saanut tietoja hallituksen rasismitiedonannon yksityiskohdista. Lähteet myöntävät, että prosessi on ollut vaikea ja tiedonantoa hiotaan edelleen, vaikka takaraja lähestyy.

Kello tikittää ja hallituksen tiedonanto yhden­vertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyyden edistämisestä on määrä hyväksyä valtioneuvostossa torstaina. Tämä on siis tavoite, mutta tiedonannon hiominen on edelleen hieman kesken.

Tiedonantoon liittyvät yksityiskohdat ovat pysyneet visusti piilossa, eikä ole ollut selvää, mitä kyseinen tiedonanto konkreettisesti edes tarkoittaa.

IS:lle kerrotaan, että tiedonantoon on kirjattu konkreettisia keinoja rasismin kitkemiseksi. Tullaan esimerkiksi selventämään erilaisia yhdenvertaisuuteen liittyviä käsiteitä, jotta kaikki osaavat tehdä töitä niiden parissa.

– Tämä on tiedonanto vaikeasta asiasta, johon liittyviin termeihin on paljon tunnelatauksia eri puolilla yhteiskuntaa. Siksi oikean sanamuodon hakeminen on hyvin haastavaa. On paljon termejä, joita käytetään, mutta jotka eivät ole osa lainsäädäntöä, toinen lähde kertoo.

Toisena esimerkkinä IS:lle mainitaan työmarkkinoilla edustettujen ryhmien työelämään osallistumisen edistäminen.

– Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös anonyymi rekrytointi. Ja myös se, miten työmarkkinat ja sosiaaliturvajärjestelmä toimisivat siten, että kaikilla ryhmillä olisi suhteellisen samanlainen työllisyysaste, lähde kertoo.

– Anonyymin rekrytoinnin kokeilua jatketaan.

Muun muassa Rkp:n Otto Andersson ja kokoomuksen Matias Marttinen ovat aiemmin peräänkuuluttaneet anonyymin rekrytoinnin lisäämistä.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaa täsmennetään tulevassa tiedonannossa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Lue lisää: Rkp arvioi hallituksessa jatkamista ensi viikolla – Henriksson: ”Tämä on meille erittäin, erittäin vaikea paikka”

Kaikille muille tämä olisi valmis, mutta yksi jatkaa lypsämistään. Todella ankea prosessi.

Olennainen osa tiedonantoa on IS:n tietojen mukaan hallitusohjelman täsmentäminen.

Tarkoitus on avata joitakin hallitusohjelmakirjauksia ja viedä niitä niin sanotusti käytäntöön.

– Tiedonannossa on toimet-otsikko, jossa on todettu erilaisia hallitusohjelmakirjauksia. Hallitusohjelmakirjauksia siis avataan ja täsmennetään. Luvassa on myös joitakin aivan uusia kokonaisuuksia, eräs lähde sanoo.

Tiedonannon taustalla on edellisen hallituskauden toimintaohjelma Yhdenvertainen Suomi: Valtioneuvoston toimintaohjelma rasismin torjumiseksi ja hyvien väestösuhteiden edistämiseksi.

IS:lle painotetaan, että tiedonanto ei itsessään ole mikään selonteko tai toimintasuunnitelma, vaan tiedonannon julkistamisesta käynnistyy vasta konkreettinen ja tarkempi valmistelu. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi uusien työryhmien perustamista.

– Tiedonanto on vain ylätasoinen. Sen julkistamisesta sitten käynnistyy jatkovalmistelu. Yhdellä hopealuodilla nämä asiat eivät ratkea. Tähän liittyy paljon ulottuvuuksia ja kulmia, eräs lähde toteaa.

Lue lisää: Orpo hallituksen sisäisestä luottamuksesta: ”Vielä tässä on matkaa jäljellä”

Jos tämä olisi ollut helppoa, se olisi valmis jo.

Rkp ei ole vielä päättänyt osaltaan hallituksen kohtalosta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Prosessi ei ole ollut helppo.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi aiemmin tänään, että hallituspuolueiden kesken neuvotellaan vielä ”aika keskeisistä kohdista”. Henriksson ei täsmentänyt, mistä tarkalleen oli kyse.

Lue lisää: Rkp:n Henriksson: Hallituksen rasismi­tiedonanto on kesken – ”aika keskeisistä kohdista” neuvotellaan vielä

Osa lähteistä on optimistisia sen suhteen, että torstaina on valmista. Toiset ovat kriittisempiä.

– Saa nähdä. Kaikille muille tämä olisi valmis, mutta yksi jatkaa lypsämistään. Todella ankea prosessi, yksi lähde sanoo.

– Tässä muutama yksityiskohta on auki. Ne voivat vaikuttaa muihinkin asioihin, toinen toteaa.

– Kyllä se alkuperäinen luonnos tiedonannosta oli ihan ok. Mutta en tiedä nykytilanteesta, kolmas ihmettelee.

– Muutamasta yksityiskohdasta väännetään. Enemmän kyse on kieliasuista. Mutta se oli odotettavissa. Jos tämä olisi ollut helppoa, se olisi valmis jo, neljäs kertoo.

– Tällä hetkellä on lähinnä olemassa poliittinen kysymys siitä, tuleeko sopu sillä tavalla, että torstai on mahdollinen, viides pohtii.

IS:n tietojen mukaan valtioneuvosto kuitenkin valmistautuu siihen, että tiedonanto hyväksytään ja julkistetaan torstaina.

Valtiosihteeri Risto Artjoen johtama työryhmä on järjestänyt lukuisia kuulemisia kesän mittaan.

Aluksi on kuultu tasa-arvovaltuutettu Rainer Hiltusta, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenmania, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarista ja vanhusasiavaltuutettu Päivi Topoa. Suullisia kuulemisia on pyydetty valtuutettujen lisäksi yhteensä 21 kansalaisjärjestöltä, työmarkkinajärjestöiltä ja tutkijoilta. Lisäksi työryhmä on pyytänyt noin sadalta taholta kirjallista kuulemista työnsä tueksi.

Eduskunta kokoontuu istuntoihin tiistaina 5. syyskuuta. Seuraavana päivänä eduskunta keskustelee hallituksen yhdenvertaisuutta koskevasta tiedonannosta. Äänestykset ovat perjantaina 8. syyskuuta. Eduskunta siis äänestää hallituksen ja kahden perussuomalaisen ministerin luottamuksesta.

Hallituspuolue Rkp ei ole vielä kertonut kantaansa äänestyksessä. Puolue on parhaillaan kesäkokouksessa Ahvenanmaalla.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa, että hallituksella on vielä tekemistä kesän rasismikohun selättämiseksi ja luottamuksen lisäämiseksi.

– Olemme menneet suunnitelman mukaan tästä kriisistä ulospäin. Selvää on, että oli todella kuoppaista heinäkuun alkupuoliskolla. Silloin määriteltiin tiedonantoprosessi, joka konkretisoi sen, miten hallituksen sisällä ryhdytään konkreettisiin toimiin rasismin kitkemiseksi, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon edistämiseksi, Orpo kertoi.

Source Link is.fi