Banner Before Header

Koronan pikatestien hinnoissa selvää vaihtelua – lähes kaikki apteekit kertovat kuitenkin siirtäneensä veroalen hintoihinsa

Lähes kaikki apteekit kertovat siirtäneensä kotitestien arvonlisäveron alennuksen hintoihinsa. Testien alv putosi vuodenvaihteessa 24 prosentista nollaan.

Tämä kävi ilmi Apteekkariliiton tiistaiaamuna tekemästä pikakyselystä jäsenilleen. Puoleenpäivään mennessä liiton jäsenistä noin puolet eli kolmisensataa oli vastannut hintakyselyyn.

– Lähes kaikki eli yli 90 prosenttia ovat laskeneet testien hintaa alv-alennusta vastaavasti, Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo.

Sekä koronatestien kuluttajahinnoissa että tukkuhinnoissa on ollut vaihteluja vuodenvaihteen jälkeen.

Esimerkiksi Twitterissä levisi maanantaina paljon keskustelua herättänyt viesti, jonka mukaan Mäntsälässä hinta olisi sama kuin ennen veroaleakin.

Kostiaisen mukaan testien hinnat voivat vaihdella saatavuuden mukaan. Niitä toimittaa apteekeille pääasiassa kolme lääketukkua, jotka eivät pysty tyydyttämään nyt kasvanutta kysyntää.

– Joku jäsenistämme mainitsi avoimessa vastauksessaan, että kun heille jo ostohinta on kovempi kuin millä halpaketju myy vieressä, niin on vaikea kilpailla, Kostiainen sanoo.

Myös testien saatavuudessa on isoja eroja eri puolilla. Noin 60 prosenttia Apteekkariliiton jäsenistä kertoi, että heiltä testejä löytyy, kun 40 prosentilla testihylly on tyhjä.

Hinta putosi kuudesta noin neljään euroon

Kun kotona tehtävät koronatestit tulivat Suomeen, niitä sai pyöreästi noin kuuden euron kappalehintaan.

Esimerkiksi Yliopiston apteekki on siirtänyt veroalen täysimääräisesti hintoihinsa.

Siellä viiden testin pakkaus maksoi 25,90 vuodenvaihteessa, kun paketilla nyt on hintaa 20,90 euroa. Yhden kappaleen pakkaus maksaa Yliopiston apteekissa 4,80 euroa.

S-ryhmän verkkokaupassa ja Tokmannilla yksittäiset testit maksavat 3,89 kappale. K-ryhmässä hinnat vaihtelevat eri myymälöittäin, koska yksittäiset kauppiaat saattavat ostaa niitä eri maahantuojilta. Keskon kautta tulevien hinta on 3,99 euroa.

Luontaistuotekaupoissa hinnat ovat hieman korkeammat. Esimerkiksi Life-ketju myy yksittäistä testiä hintaan 4,50 euroa.

Voit keskustella aiheesta 12.1. kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Source Link yle.fi