Banner Before Header

Kosteat koronajuhlat koitumassa kalliiksi – Britannian pääministerin Boris Johnsonin ura vaakalaudalla

Boris Johnson on joutunut 2,5 vuotta kestäneen pääministerikautensa tiukimpaan paikkaan.

Tämänkertainen kohu liittyy toukokuussa 2020 pääministerin virka-asunnolla Downing Street 10:ssä järjestettyihin puutarhajuhliin.

Britannia oli tuolloin tiukassa koronasulussa, mutta Johnson kutsututti juhliinsa toista sataa ihmistä vastoin koronarajoituksia. Sihteerin lähettämässä viestissä pyydettiin ”ottamaan omat viinat mukaan”. (siirryt toiseen palveluun)

Johnson myönsi virheensä ensimmäistä kertaa tänään keskiviikkona Britannian parlamentissa pääministerin kyselytunnilla.

– Pyydän anteeksi. Ymmärrän sen minuun ja hallitukseen kohdistuvan raivon, kun ihmiset ajattelevat, että hallitus ei noudata omia sääntöjään, Johnson sanoi parlamentille. (siirryt toiseen palveluun)

Johnson sanoi kuitenkin pitäneensä kohun keskelle joutunutta tilaisuutta työtilaisuutena.

Oppositio vaati suoraan pääministerin eroa.

– Hän sanoi puolustuksekseen, ettei tiennyt olevansa juhlatilaisuudessa. Se on jo jotakin niin järjetöntä, että se on suoranainen loukkaus kansalaisia kohtaan, työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer sanoi. (siirryt toiseen palveluun)

Omatkin rivit rakoilevat

Johnsonin luottamus on koetuksella myös hänen omassa konservatiivipuolueessaan. Selviytymisen mestarina tunnettu sanavalmis pääministeri on jo saattanut menettää uskottavuuttaan kohtalokkaalla tavalla.

Skotlannin konservatiisen puolueen puheenjohtaja Douglas Ross oli ensimmäinen merkittävä poliitikko omista riveistä, joka katsoi Johnsonin ajan olevan ohi.

– Minun on valitettavasti todettava, että hänen asemansa ei enää ole kestävällä pohjalla, Ross sanoi toimittajille. (siirryt toiseen palveluun)

BBC:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun), nimettömänä pysyvä konservatiivikansanedustaja sanoi, että ”Johnson on menettänyt sen, mikä teki hänet kerran niin menestyksekkääksi puolueessa”.

Puoluetoveri Dan Poulter esiintyi Rossin tavoin omalla nimellään.

– Jos käy selväksi, että pääministeri on tahallaan johtanut parlamenttia harhaan, tai jos asiasta seuraa rikostutkinta, niin silloin hänen asemansa on kestämätön.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 13.1. klo 23:een asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi