Banner Before Header

Koululaisten karanteenit voivat pakottaa myös vanhemmat kotiin – ”Työ­paikoille alkaa tulla painetta”

Hallituksen koronaryhmä esitteli eilen uusia rajoitustoimia. Näihin ei kuulunut ennakoitu koulujen etäopetukseen siirtyminen, koska THL ei pitänyt tätä tarpeellisena. Näin ollen koululaiset palaavat ensi viikolla normaaliin tapaan pulpetteihinsa.

Sen sijaan testausta on tarkoitus lisätä. Lasten ja nuorten rokotuksia vauhditetaan ja jatkossa lisätään kotitestaamista. Testausta suositellaan kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille.

Koko koululuokka voidaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan asettaa karanteeniin, jos luokassa on yksikin tartuntatapaus.

Tämä lisäisi karanteeneja selvästi, mikä aiheuttaisi samalla väistämättä lasten vanhempien poissaoloja työpaikoilta.

THL muutti karanteeniohjeitaan viime syksynä. Koko koululuokkaa ei enää asetettu karanteeniin yhden oppilaan koronan takia, vaan ainoastaan sairastuneen kanssa lähimmässä kontaktissa olleet. Nyt palattaisiin siis takaisinpäin.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n asiantuntijan Suvi Lahti-Leeven mukaan tiukentuvat karanteenimääräykset voivat aiheuttaa ongelmia työpaikoilla, missä on jo ennestään poissaoloja lisääntyneiden omikrontapausten takia.

– Mikäli vanhemmat joutuvat olemaan kotona, alkaa työpaikoille tulla painetta, kun työvoimapulaa on jo monin paikoin, Lahti-Leeve sanoo.

EK on aiemmin ilmoittanut, että se haluaisi lyhentää koronalle altistuneiden karanteeniaikoja nykyisestä kymmenestä vuorokaudesta viiteen. Myös THL:n antoi asiasta tällä viikolla tätä puoltavan lausunnon.

Lue lisää: THL ehdottaa karanteenin ja eristyksen lyhentämistä

– Olemme kannattaneet karanteeniajan lyhentämistä, kun se lääketieteellisesti olisi mahdollista, jotta töistä poissaolot jäisivät lyhyemmiksi.

Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla on oikeus Kelan tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei voi tämän takia mennä töihin.

Päiväraha korvaa täysimääräisesti työstä poissaolosta aiheutuvan ansionmenetyksen, kun kyseessä on lääkärin määräämä virallinen karanteeni.

– Tämä edellyttää kuitenkin testaustulosta, vaikka monella työpaikalla on otettu käyttöön omailmoitusmenettely. Tällä hetkellä testauksissa on ruuhkaa, Lahti-Leeve sanoo.

Työntekijä voi myös tehdä lapsen karanteeni-ajan etätyötä, jos tästä sovitaan työnantajan kanssa. Tällöin työnantaja maksaa luonnollisesti työntekijälle palkkaa.

Toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ennakoi, että uudet karanteenimääräykset voivat aiheuttaa vaikeuksia joillakin työpaikoilla, mutta hän luottaa alan asiantuntijoiden näkemykseen.

– Katsoisin, että tehty päätös on oikeansuuntainen. Se saattaa aiheuttaa ongelmia työpaikoilla ja työntekijöille, mutta tämä jää nähtäväksi, Palola sanoo.

– Olemme linjanneet niin, että terveydenhuollon ammattilaiset ovat parhaita arvioimaan koronaan liittyvää tilannetta ja rajoitustoimia.

Palolan mukaan sama pätee myös karanteeniaikojen lyhentämiseen.

– Emme ole olleet sen enempää puoltamassa kuin vastustamassakaan. Luotamme suomalaisen terveydenhuollon ja sairaanhoidon asiantuntijoiden näkemykseen.

Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto on Palolan kanssa samoilla linjoilla.

– Luotamme lääketieteeseen, tutkittuun tietoon ja terveysviranomaisten arvioihin, emmekä ota kantaa näihin yksittäisiin rajoituksiin taikka karanteenipäätöksiin, Murto sanoo.

Source Link is.fi