Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_657e93358b4a44be95e9c682aa0ef350, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kreikka syyttää turvapaikanhakijoita auttaneita avustustyöntekijöitä vakoilusta, ihmisoikeusjärjestöjen mukaan oikeudenkäynti on farssi – Uutisalue

Kreikka syyttää turvapaikanhakijoita auttaneita avustustyöntekijöitä vakoilusta, ihmisoikeusjärjestöjen mukaan oikeudenkäynti on farssi

Kreikkalaisten syyttäjäviranomaisten nostamat syytteet 24 avustustyöntekijää vastaan ovat kirjavia: vakoilu, radiotaajuuksien väärinkäyttö, väärennös, rikoksen avunanto.

Syytettyjen varsinainen synti on se, että he auttoivat Kreikkaan turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia vuosina 2016–2018.

Ihmisoikeusjärjestö Human rights watch katsoo (siirryt toiseen palveluun)Kreikan yrittävän kriminalisoida pelastajia. Amnesty International kutsuu (siirryt toiseen palveluun) oikeudenkäyntiä farssinomaiseksi.

Oikeudenkäynti (siirryt toiseen palveluun)alkoi tänään Lesboksen saarella, jonne on tullut iso osa Turkista Euroopan alueelle pyrkivistä.

Tuomioistuin totesi kuitenkin nopeasti, ettei se ole toimivaltainen asiassa ja siirsi tapauksen ylemmälle tuomiostuimelle. Uutta oikeudenkäynnin päivämäärää ei vielä ole julkistettu.

Syytetyistä 17 on ulkomaiden kansalaisia, seitsemän kreikkalaisia.

Kreikan epäillään pelottelevan avustajia

Yksi syytetyistä on syyrialainen Sarah Mardini, kilpauimari Yusra Mardinin sisar. Naiset saivat vuonna 2015 julkisuutta hinattuaan uppoamaisillaan ollutta pakolaisvenettään mereltä Lesboksen rantaan. Sarah Mardini palasi Kreikkaan ERCI-avustusjärjestön tehtäviin ja hänet pidätettiin vuonna 2018.

Usean kuukauden tutkintavankeuden jälkeen Mardini vapautettiin takuita vastaan. Nyt Mardini ei saa tulla Kreikkaan puolustautumaan oikeudenkäynnissä, vaan hänen on seurattava oikeusprosessia etänä Saksasta, josta hän on saanut turvapaikan.

– Tämä symbolinen oikeustapaus todistaa, kuinka pitkälle Kreikan viranomaiset voivat mennä pelotellakseen ihmisiä auttamasta pakolaisia ja siirtolaisia, sanotaan Amnesty Internationalin kannanotossa (siirryt toiseen palveluun).

Amnesty katsoo, että pelastusoperaatioiden lopettaminen ei estä ihmisiä lähtemästä vaarallisille taipaleilleen, se vain tekee matkoista vaarallisempia.

Syyttäjien mukaan syytetyt tarkkailivat Kreikan rannikkovartioston radioliikennettä ja käyttivät väärennetyillä armeijan rekisterikilvillä varustettua ajoneuvoa päästäkseen sellaisiin Lesboksen osiin, joihin normaalisti on pääsy kielletty.

Enimmillään syytettyjä uhkaa kahdeksan vuoden vankeustuomio.

Syytetyistä osa on myös tutkittavana ihmissalakuljetuksesta ja rahanpesusta, josta saattaa enimmillään langeta jopa 25 vuotta vankeutta.

Oikeudenkäynti on yksi monista

Kreikan konservatiivihallitus on kiristänyt maan maahanmuuttopolitiikkaa viime aikoina.

Maan rannikkovartioston on epäilty laittomasti työntävän turvapaikanhakijoita takaisin Turkkiin. Pääministeri Kyriakos Mitsotakista on syytetty julkisesti (siirryt toiseen palveluun)jopa valehtelusta pakolaisten kohtelusta.

Mitsotakisin mukaan hallituksen maahantulopolitiikka on ”kovaa, mutta reilua”. (siirryt toiseen palveluun)

Kreikka on itäisen Välimeren siirtolaisreitin tärkein kauttakulkumaa. Maan kautta on tänä vuonna tullut YK:n pakolaisjärjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) vajaat 7 700 turvapaikanhakijaa, mutta varsinkin vuonna 2015 määrä oli (siirryt toiseen palveluun)valtava, yli 800 000.

Itäisellä Egeanmerellä Kreikan saaret sijaitsevat vain muutamien kilometrien päässä Turkin rannikolta. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet EU-maita laajemminkin (siirryt toiseen palveluun) maahanmuuton torjunnan keinoista.

Amnestyn viime vuonna julkaisemassa raportissa katsotaan, että pelastus- ja avustustyöntekijöitä sekä kansalaisjärjestöjä on estetty toimimasta tai asetettu perusteetta syytteeseen toiminnastaan ainakin kahdeksassa Euroopan maassa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi