Banner Before Header

Krista Pärmäkoski sai ruotsalaistähden vieläkin huutamaan – ennakkosuosikit povaavat parisprinttiin kovia vastustajia

ZHANGJIAKOU.

Keskiviikon parisprintistä odotetaan jälleen huimaa mitalipäivää, kun kilpaillaan Suomen menestysmatkalla parisprintissä. Virallisesti Suomen naisten joukkuetta kilpailuun ei ole vielä julkaistu, mutta jo useamman päivän on puhuttu normaalimatkalla mitaleille yltäneiden Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen mahdollisuudesta olympiavoittoon.

Ruotsilla on kuitenkin erittäin hyvät mahdollisuudet pilata suomalaisjuhlat. Ruotsi asettaa lähtöviivalle kaksi äärimmäisen kovaa hiihtäjää: Olympialaisten sprintissä kaksoisvoittoa juhlineet Jonna Sundlingin ja Maja Dahlqvistin.

Sundling vieläpä on jo kertalleen näissä kisoissa kukistanut Suomen tiukassa mitalitaistossa, kun viikonlopun viestissä Sundling nosti 17 sekunnin takaa Ruotsin pronssille ankkuriosuudella. Loppusuoralla Sundling kukisti Pärmäkosken 0,4 sekunnin turvin.

– Oioioi! Se oli kunnon haaste! Sundling reagoi spontaanisti huutaen Yle Urheilun kysymykseen loppusuoran kamppailusta Pärmäkoskea vastaan.

– Hän oli todella vahva siinä! Tiesin kyllä sen hänen hienon normaalimatkan perusteella. Tiesin, että tulee kova taisto.

Suomessa on paljon puhuttu viestin jälkeen Suomen joukkueen taktisista kömmähdyksistä. On puhuttu joukkueen kokoonpanosta ja hiihtojärjestyksestä, mutta myös Pärmäkosken odotettua rauhallisemmasta tahdista ankkuriosuudella. Sundling nousi Krista Pärmäkosken ja Norjan Ragnhild Hagan kantaan vain kilometrin hiihdon jälkeen.

– Odotin että (Pärmäkosken ja Hagan kiinni saamisen) menisi enemmän aikaa. Minulla oli suunnitelmana mennä rauhallisemmin, mutta näin että otin heidät kiinni todella nopeasti. Päätin mennä rauhallisemmin ja heidän tahtiin, Sundling avasi taktiikkansa ennen loppusuoraa.

Sundling olikin tyytyväinen pronssiin. Samoin Maja Dahlqvist, joka hiihti kilpailussa avausosuuden ja seurasi tiukkaa kamppailua stadionilla.

Krista Pärmäkoski taipui neljänneksi loppusuoran hurjassa kamppailussa.

Ruotsissa puhututti kilpailun jälkeen paljon nuoren hiihtotähden Frida Karlssonin toiminta viestin jälkeen. Karlsson hyytyi pahemman kerran kolmannella osuudella, minkä takia Sundling joutui lähtemään ankkuriosuudelle niin paljon perässä mitalikamppailuun Norjaa ja Suomea vastaan.

Palkintojenjaossa Karlsson oli ruotsalaismedian mukaan (siirryt toiseen palveluun) yrittänyt antaa pronssimitalinsa Sundlingille. Sundlingin mukaan kyse ei ollut mistään vakavasta, eikä siinä ollut mitään draamaa.

Sundling on ollut näissä kisoissa erittäin kovassa iskussa siihen nähden, että hänen alkukautensa ei ollut paras mahdollinen. Hän kaatui marraskuussa Jällivaarassa kilpailuissa. Siinä vaiheessa Ruotsin joukkueessa ehdittiin jo pelätä, ovatko olympialaiset oh (siirryt toiseen palveluun)i. Murtumaa ei kuitenkaan peukalossa ollut, vaan kyse oli enemmän nivelsiteistä.

Vaikka Sundling ei pystynytkään harjoittelemaan täysipainoisesti hiihtäen, ruotsalaistähti kykeni harjoittelemaan muilla tavoilla.

– Pääsin ehkä sen takia vireeseen, koska pystyin harjoittelemaan haluamallani tavalla lukuun ottamatta hiihtämistä, Sundling kuvailee.

Ruotsi vastaan Suomi vai vielä joku muu?

Nyt Sundlingista on tullut näiden kisojen ruotsalainen hiihtosankari. Ruotsille on tullut kisoista kolme hiihtomitalia. Sundling on tuonut näistä kaksi ja myös hiihdon ainoan olympiavoiton. Parisprinttipari Dahlqvist otti Ruotsille kisojen kolmannen hiihtomitalin, kun hän hiihti hopealle Sundlingin takana sprintissä.

Sundlingiin ja Dahlqvistiin kohdistuukin paljon menestystoiveita parisprintissä. Tällä hetkellä nimittäin Ruotsi on vaarassa suoritua 20 vuoteen heikommin olympialaisten maastohiihdossa. Salt Lake Cityssä 2002 tuli vain yksi hiihtomitali Ruotsiin. Torinossa 2006 vain viisi mitalia. Torinossa tuli tosin kolme kultaa Ruotsiin.

Jonna Sundling (vas.) ja Maja Dahlqvist (oik.) hakevat perinteisen parisprintissä jatkoa kaksoisvoitolleen vapaan hiihtotavan sprintissä Pekingin olympialaisissa. Kuva: Corbis via Getty Images

Puhtaasti Suomea vastaan Sundling ja Dahlqvist eivät usko kamppailevansa olympiavoitosta, vaan nostavat useamman menestyjäehdokkaan.

– Suomella on todella hyvä joukkue. Heitä on vaikea lyödä. Samoin kuin venäläisiä ja monia muita maita. Tulee kova kilpailu ja siinä mielessä jännittävä, Dahlqvist pohtii.

– On monta joukkuetta, jotka voivat olla uskomattoman kovia. On uusi kilpailu, uusi päivä ja uudet mahdollisuudet. Kisasta voi tulla todella kova. Ladut ovat kovia ja korkeus on kova juttu, lateli puolestaan Sundling.

Sundling ja Dalhqvist korostavat, että keskiviikkona on tärkeää lähteä heti kovaa liikkeelle.

– Kärkeä ei voi päästä karkuun. On tärkeää, että on todella hyvä asema ladulla. Pääsisi sitten spurttaamaan, Sundling totesi.

Myös Ruotsin valmennusjohto nosti esiin Suomen ohella Venäjän, Norjan ja Saksan koviksi kilpailijoiksi Ruotsille.

Sundlingin toive siirrosta toteutui

Olympialaisissa on samat pakkasrajat kuin kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailuissa. Maastohiihdossa pakkasraja kilpailemiselle on -20. Zhangjiakoussa pakkanen koventuu aina todella paljon, kun aurinko on laskenut.

Ampumahiihtokilpailuja siirrettiin puolitoista tuntia aikaisemmaksi tiistaina. Samaan päädyttiin myös maastohiihdossa. Parisprinttikilpailut aloitetaan nyt 1 tunti ja 45 minuuttia aikaisemmin kuin oli suunniteltu. Karsinta pidetään nyt paikallista aikaa kello 15.15 eli kello 9.15 alkaen. Finaalit ovat vuorossa kello 17.15 eli Suomen aikaa kello 11.15 alkaen.

Siirto ei ollut vielä tiedossa Ruotsin mediatilaisuuden aikaan. Olympiavoittaja Sundling ehti kuitenkin jo toivoa kilpailujen aikaistamista.

– Joutuisi pitämään enemmän huolta lämpimänä pysymisestä. Kun on kylmää, on vaikeaa lämmitellä, Sundling pohti.

Lue lisää:

Source Link yle.fi