Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c3e2005048cce9b6c44b67413d5557c8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kryptoyrittäjä Sam Bankman-Fried tuomittiin 25 vuodeksi vankeuteen – Uutisalue

Kryptoyrittäjä Sam Bankman-Fried tuomittiin 25 vuodeksi vankeuteen

Yhdysvaltain piirituomari määräsi Bankman-Friedin menettämään yli 11 miljardia dollaria.

Sam Bankman-Fried todettiin syylliseksi miljardiluokan talousrikoksiin.

Kryptoyrittäjä Sam Bankman-Fried on tuomittu Yhdysvalloissa 25 vuodeksi vankeuteen.

Yhdysvaltalainen Bankman-Fried todettiin marraskuussa syylliseksi miljardiluokan talousrikoksiin, jotka liittyivät hänen perustamaansa kryptovaluuttapörssi FTX:ään.

Bankman-Fried oli mukana perustamassa FTX-kryptovaluuttapörssiä vuonna 2019 ja rakensi siitä nopeasti maailman toiseksi suosituimman digitaalisen valuutan kauppapaikan. Se romahti melkein yhtä nopeasti ja syksyllä 2022 se oli konkurssissa.

Bankman-Friedin vankeustuomio julistettiin torstaina. Syyttäjät vaativat hänelle vieläkin pidempää, jopa 50 vuoden tuomiota.

– Syytetyn uhreiksi joutui kymmeniätuhansia ihmisiä ja useita yrityksiä useilla mantereilla useiden vuosien aikana. Hän varasti rahaa asiakkailta, jotka uskoivat varansa hänelle. Hän valehteli sijoittajille, hän lähetti väärennettyjä asiakirjoja lainanantajille, hän pumppasi miljoonia dollareita laittomia lahjoituksia poliittiseen järjestelmäämme ja hän lahjoi ulkomaisia ​​virkamiehiä. Jokainen näistä rikoksista ansaitsee pitkän tuomion, syyttäjät sanoivat oikeudessa.

Syyttäjät syyttivät Bankman-Friediä FTX-asiakkaiden miljardien dollareiden talletusten väärinkäytöstä. Syyttäjien mukaan hän käytti rahaa vipurahastonsa tukemiseen ja kiinteistöjen ostamiseen. Lisäksi hän yritti vaikuttaa kryptovaluuttojen sääntelyyn antamalla rahaa kampanjamaksuina Yhdysvaltain poliitikoille ja maksamalla 150 miljoonaa dollaria lahjuksina Kiinan hallituksen virkamiehille.

Yhdysvaltain piirituomari määräsi Bankman-Friedin menettämään yli 11 miljardia dollaria. Euroina luku on yli 10 miljardia. Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä on yksi historian suurimmista talouspetostapauksista.

Tuomarin mukaan Bankman-Friediä ei tarvitse passittaa pahimmille rikollisille tarkoitettuun korkean turvaluokituksen vankilaan, sillä hän ei todennäköisesti ole fyysinen uhka muille vangeille tai vankilan henkilökunnalle. Lisäksi Bankman-Fried olisi autisminsa ja sosiaalinen kömpelyytensä takia alttiina muiden vankien kaltoinkohtelulle.

Lähteet: AP, AFP, STT

Source Link yle.fi