Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_667ca9ec5e0736c7ab3ff30cc18182f6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Kumma tilanne MM-karsinnoissa! Suomen futsalpäällikkö kertoi jo tauolla, että protesti on valmiina – värikäs matsi päättyi tasapeliin – Uutisalue

Viime lauantaina Georgialle vieraskentällä 2–5 hävinnyt Suomi pääsi hakemaan futsalin miesten MM-karsinnoissa revanssia. Samat joukkueet kohtasivat keskiviikkoiltana Turussa.

Suomi sai otteluun huikean alun, kun kotimaan Futsal-Liigassa Akaa Futsalia edustava Justus Kunnas sai iskeä ensimmäisellä minuutilla pallon verkkoon. Maalin upealla yksilösuorituksellaan alusti Espanjan liigan suurseuraa Inter Movistaria edustava Jani Korpela.

Georgia kuittasi alle 20 sekunnissa yksinkertaisesta sivurajakuviosta. Korpela oli myöhässä pelaajavartioinnissa, ja Bruno Gomes laukoi pallon verkkoon.

Kun ottelua oli pelattu reilut kuusi minuuttia, asialla oli Suomen kolmoskenttä ja etenkin sen kemiläiskakaksikko. Vesa Lilja vapautti laidalla itsensä vapaaksi pumpanneen Tuukka Pikkaraisen, joka ujutti pallon takatolpan kautta verkkoon.

Georgia kuittasi taas nopeasti. Ensimmäinen puoliaika oli lähestymässä puoliväliä, kun Georgia hyödynsi pelinavaamisessa maalivahti Zviad Kupatadzea, joka nousi vetopaikkaan asti. Lopulta 43-vuotias maalivahti tökkäsi oman irtopallonsa verkkoon ohi Suomen maalivahdin Antti Koivumäen.

– Rohkeasti ja hienosti vanha herra nousi ja upeasti vielä pelasi kakkospallon, hämmästeli selostamossa asiantuntija Panu Autio.

Kupatadze teki maalin myös lauantaina. Tosin tuolloin hän laukoi pallon tyhjään maaliin, kun Suomi haki kavennusmaaleja lentävällä veskarilla.

Avausjakso päättyi 2–2. Vauhdikkaalla ensimmäisellä 20-minuuttisella Suomi sai avattua Georgian prässiä selvästi paremmin kuin lauantaina vierastappiossa. Toki Georgiallakin oli lukuisia huippupaikkoja maaliensa lisäksi. Maalintekoyritykset kirjattiin Georgialle 16–10.

Justus Kunnas ja Tuukka Pikkarainen viimeistelivät upeat osumat, mutta Georgia nousi kahdesti tasoihin. Katso avausjakson maalit.

Toinen jakso jatkui tasaisissa merkeissä. Suomen joukkue sai jobinpostia, kun Puolan liigassa pelaava Sergei Korsunov taittoi nilkkansa pääpallotaistossa. Korsunov laskeutui alastulossa vastustajan jalan päälle.

Georgia siirtyi 3–2-johtoon, kun toista jaksoa oli pelattu puolet. Chaguinha pelasi seinäsyötön Elisandron kanssa ja sijoitti pallon Koivumäen kainalosta verkkoon.

Suomi tasoitti lentävällä maalivahdilla pelaten, kun ottelua oli jäljellä 1.36. Henri Alammikkotervo kiskaisi ”kärkkärillä” pysäyttämättömän vedon etukulmaan. Sitä ennen Alamikkotervo ehti jo laukoa tolppaan.

Viimeisestä minuutista tuli melkoinen härdelli, koska molemmat joukkueet käyttivät vuorollaan lentävää maalivahtia ja halusivat hakea voittomaalia. Ottelu kuitenkin päättyi 3–3.

– Olisimme voineet hävitäkin. Olen tyytyväinen siihen, millaisen panoksen annoimme peliin. Avausjaksolla annoimme maaleja liian helpolla. Toisella jaksolla tiesimme, että he ovat väsyneitä, koska pelasivat kuudella pelaajalla. Halusimme luoda kaaosta ja pakottaa heidät virheisiin, sanoi Suomen italialaispäävalmentaja Sergio Gargelli.

Gargellin mielestä Suomen peli on kehittymässä oikeaan suuntaan, mutta virheitä tulee yhä liikaa.

Tässä toisen jakson maalit.

Protestit jatkuvat ja voivat nostaa Suomen jatkoon

MM-karsintalohkoja on viisi. Lohkojen voittajat etenevät MM-kisoihin, jotka pelataan ensi syksynä Uzbekistanissa. Neljä parasta lohkokakkosta pääsevät jatkokarsintaan.

Suomen lohkon tilanne elää vielä todennäköisesti protestien vuoksi. Jo aiemmin Euroopan jalkapalloliitto Uefa hyväksyi Palloliiton protestin Armenia-ottelusta, joten Suomen 3–2-voitto muuttui 5–0-voitoksi.

Suomen ja Portugalin mukaan Armenia ja Georgia ovat peluuttaneet brasilialaisia, jotka eivät täytä Fifan kansalaisuusehtoja.

Suomi on tehnyt protestin myös viime lauantain Georgia-vierastappiosta. Portugalin protesti Georgia-ottelusta hyväksyttiin jo, ja Georgia peluutti Suomea vastaan samoja brasilialaispelaajia, joten Suomen protestin odotetaan menevän läpi.

Kaiken lisäksi Georgia peluutti aiemmista protesteista huolimatta samoja brasilialaisvahvistuksia myös nyt Suomea vastaan. Suomen Palloliiton futsalpäällikkö Jyrki Filppu vahvisti asian Ylen studiossa ottelun tauolla.

– Tässä pelissä on samoja pelaajia kuin viime lauantaina. Meillä on vastalause valmiina odottamassa ottelun lopputulosta ja minun allekirjoitustani.

Kaikella todennäköisyydellä Suomi siis tekee protestin, koska sen läpimeno tarkoittaisi ottelun lopputuloksen kääntymistä Suomen 5–0-voitoksi.

Päävalmentaja Gargelli ei halunnut protestiasiaa suuremmin puida, vaan totesi pääasia olevan, että pelaajat haluavat voittaa kentällä. Kapteeni Jani Korpela oli samoilla linjoilla.

– Ei me noita juttuja mietitä. Muut ihmiset hoitavat niitä hommia. Me pelataan pelit ja halutaan voittaa jokainen peli.

Futsalin MM-karsinnoissa on tehty protesteja edustuskelvottomista pelaajista. Ylen toimittaja Manu Myllyaho, asiantuntija Panu Autio ja futsalpäällikkö Jyrki Filppu keskustelivat aiheesta Suomi–Georgia-ottelun tauolla. Tästä voit kuunnella koko keskustelun.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan sääntöjen mukaan pelaajalta vaaditaan kansalaisuus ja sen lisäksi vielä pelikelpoisuus jollain seuraavista tavoista: syntymällä maassa, jompi kumpi vanhempi tai isovanhemmista on syntynyt maassa tai sitten pelaaja on asunut viisi vuotta maassa.

Vaikka ensimmäiset vastalauseet edustusoikeudettomista pelaajista tehtiin vasta nyt, ongelma ei ole uusi. Brasilialaispelaajien vaikutus itäisen Euroopan futsalmaissa on ollut merkittävä jo pidemmän aikaa.

Jyrki Filppu kertoi aiemmin Palloliiton sivuilla sekä Yle Urheilulle, että tilannetta on katsottu vuosia läpi sormien, mutta nyt useiden maiden sietokyky on ylittynyt.

– Tilanne on herättänyt tyytymättömyyttä laajalti. Nyt jokin raja on ehkä ylitetty. Toimimme Portugalin kanssa tässä nyt tietynlaisina suunnannäyttäjinä, sillä tämä nykyinen toimintatapa ei edusta meidän haluamaamme suuntaa futsalin kehityksessä.

Lue lisää: Futsalin MM-karsinnoissa kuhisee hurja käänne – Armenia ja Georgia peluuttaneet edustuskelvottomia brassipelaajia Suomen lohkossa

Palloliiton mukaan on todennäköistä, että Suomen ja Portugalin vastalauseista alkanut ilmiö tulee muuttamaan futsalin voimasuhteita Euroopassa merkittävästi. Filppu kertoi olevansa älyttömän ylpeä, että Suomi ja Portugali ovat nyt yhdessä korjaamassa asioita.

– Kyse on koko lajin uskottavuudesta. Odotamme, että kaikki kansainvälisessä kilpailujärjestelmässä mukana olevat maat sitoutuvat voimassa oleviin sääntöihin. Edustusoikeudettomien pelaajien käyttö pitää kitkeä lajista pysyvästi, Filppu linjasi.