Banner Before Header

Kuningatar Margareetalta ennennäkemätön päätös – poisti lapsenlapsiltaan kuninkaalliset tittelit

Tanskan hovissa on käynnissä syystalkoot.

Kuningatar Margareeta II on ilmoittanut poistavansa neljän lapsenlapsensa aateliset tittelit. Prinssi Joachimin lapset menettävät asemansa prinsseinä ja prinsessoina, minkä lisäksi he menettävät myös ”hänen korkeutensa” -arvonimen. Asiasta uutisoi muun muassa People-lehti.

Ensi vuoden alusta alkaen lapsenlapset Nikolai, 23, Felix, 20, Henrik, 13, ja Athena, 10, tunnetaan hänen ylhäisyytenään Monpezatin kreiveinä tai kreivittärinä. He säilyttävät kuitenkin paikkansa kruununperimysjärjestyksessä.

Tanskan kuningashuone perustelee ratkaisua sillä, että se tekee perijöiden elämästä vapaampaa.

– Hänen majesteettinsa kuningatar haluaa luoda puitteet sille, että neljä lapsenlasta voivat muokata omaa elämäänsä paljon laajemmin ilman, että niitä rajoittavat erityiset näkökohdat ja velvollisuudet, joita kuuluminen Tanskan kuningashuoneeseen instituutiona edellyttää, palatsi toteaa tiedotteessaan.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio osallistuivat Margareetan 50-vuotisen valtakauden vuosijuhliin.

Kuningatar Margareeta II on hallinnut Tanskaa tasan 50 vuotta. Hänellä ja hänen vuonna 2018 kuolleella puolisollaan Henrikillä on kaksi poikaa, Joachim ja Frederik.

Päätös poistaa kuninkaalliset tittelit koskee kuitenkin vain nuoremman prinssi Joachimin lapsia.

Lue lisää: Tanskan kuningatar Margareetalla todettu korona – osallistui Elisabetin hautajaisiin vain päivää aiemmin

Heistä kaksi vanhempaa, Nikolai ja Felix, on Joachimin ensimmäisestä avioliitosta Fredriksborgin kreivittären Alexandran kanssa. Joachim meni uudelleen naimisiin prinsessa Marien kanssa vuonna 2008. He saivat myöhemmin Henrikin ja Athenan.

Kruununprinssi Frederikin ja hänen vaimonsa kruununprinsessa Maryn neljä lasta, Christian, 16, Isabella, 15, ja 11-vuotiaat kaksoset Vincent ja Josephine, saavat toistaiseksi pitää kuninkaalliset prinssin ja prinsessan arvonimensä.

Margareeta osallistui myös Britannian kuningatar Elisabet II:n hautajaisiin. Hän on tällä hetkellä Euroopan ainut hallitseva naismonarkki.

Moiset hovin karsintaviikot eivät ole mitenkään tavaton ilmiö. Samoin on menetelty viime vuosina myös Ruotsissa.

Kuningas Kaarle XIV Kustaa ilmoitti syksyllä 2019, etteivät prinsessa Madeleinen ja Chris O'Neillin sekä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian lapset enää ole hovin virallisia jäseniä. Myös Tanskan hovi vetoaa tiedotteessaan tähän menettelyyn.

Kuninkaan lasten kerrottiin pitäneen päätöstä hyvänä. Perusteet olivat samat kuin Tanskan hovin tiedotteessa: lapsenlapset saavat nyt enemmän yksityisyyttä ja päätösvaltaa omaan elämäänsä.

Lue lisää: Britanniassa käynnissä kuninkaallinen kiista: miten käy Harryn ja Meghanin lasten arvonimien?

Oma tittelihässäkkänsä on käynnissä myös Britanniassa.

Kuningas Charles III ei ole vielä nimittänyt poikansa prinssi Harryn ja tämän puolison herttuatar Meghanin jälkikasvua Archieta, 3, ja Lilibetiä, 1, prinssiksi ja prinsessaksi. Harry ja Meghan eivät enää kuulu viralliseen hoviin, mutta protokollan mukaan maan monarkin lapsenlapsilla on oikeus mainittuihin titteleihin.

Source Link is.fi