Kunnat jakavat kolmansia koronarokotteita jo täyttä häkää – näin selviää, milloin on oma vuorosi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kolmatta koronarokoteannosta kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille. Kolmatta rokoteannosta suositellaan myös immuunipuutteisille ja lyhyellä annosvälillä rokotteen saaneille.

Lääketieteellisiin riskiryhmiin (siirryt toiseen palveluun) kuuluvat on kuvattu THL:n sivustolla. Näitä ovat esimerkiksi elinsiirto- ja aktiivisessa syöpähoidossa olevat ihmiset tai vaikeaa perussairautta sairastavat.

Vaikeita perussairauksia puolestaan ovat muun muassa vaikea sydänsairaus, jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, uniapnea tai sairaalloinen lihavuus.

Lisäksi THL tiedotti eilen (siirryt toiseen palveluun) ehdottavansa kolmansia koronarokoteannoksia myös riskiryhmiin kuuluvia hoitaville sekä paikallisen harkinnan mukaan muullekin sotehenkilöstölle. THL ja sosiaali- ja terveysministeriö arvioivat vielä, tarvitaanko tämän ehdotuksen toteuttamiseksi asetusmuutosta.

Jos olet ottamassa kolmatta rokoteannosta, ole aktiivinen

Kolmannen rokotuksen ottamista suositellaan niille, joiden toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Nyt marraskuussa siis rokotetaan niitä, jotka saivat toisen annoksen viime toukokuussa.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmas annos voidaan kuitenkin antaa jo, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Kolmantena rokoteannoksena annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toisena rokoteannoksena.

Rokotustahti etenee eri puolilla maata eri tavalla ja kolmannen rokotteen saaminen edellyttää kansalaisilta omaa aktiivisuutta.

Jos kriteerit rokotuksen saamiseksi täyttyvät, voi esimerkiksi Oulussa rokotteen (siirryt toiseen palveluun) saada ilman ajanvarausta menemällä Limingantullin rokotuspisteelle jonottamaan.

Osassa maata rokote vain ajanvarauksella

Joillakin paikkakunnilla, kuten Kuopiossa ja Espoossa, vastaavat jonottamiskäytännöt on keskeytetty.

Espoo ilmoittaa verkkosivuillaan: (siirryt toiseen palveluun) ”Annamme kolmansia koronarokotuksia vain ajanvarauksella, jotta voimme varmistua sekä rokotushenkilökunnan että rokotevalmisteiden riittävyydestä.”

Helsingissä kolmansien rokotteiden (siirryt toiseen palveluun) antaminen aloitettiin lokakuun lopulla ja ajan saa vain varaamalla. Rokotustahti on arvioitu aiempien rokotuskertojen perusteella ja esimerkiksi 60–64-vuotiaiden kolmannet rokotukset aloitetaan aikataulun mukaan 12. tammikuuta.

Kolmannen koronarokotteen voi monella paikkakunnalla saada influenssarokotuksen yhteydessä. Usein tätä rokotuskertaa varten pitää varata aika.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Source Link yle.fi