Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_930d6591d796cc2f53c97dcab13b8c9b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kylmälaitteita voi joutua nyt odottamaan jopa vuoden – taustalla tuttu syy – Uutisalue

Kylmälaitteita voi joutua nyt odottamaan jopa vuoden – taustalla tuttu syy

Energian hinta nousi keväällä huippulukemiin, eikä helpotusta ole odotettavissa ainakaan vielä ensi talvena, sillä sähkön tuonti Venäjältä Suomeen loppui toukokuussa. Esimerkiksi ilmalämpöpumppujen kysyntä on nyt ollut kovaa.

Samaan aikaan maailmanlaajuinen komponenttipula ja merikonttien puute on johtanut Suomen Kylmäliikkeiden Liiton mukaan siihen, että kylmälaitteiden toimitusajat ovat poikkeuksellisen pitkiä.

Kylmälaitteiden toimitusajat voivat olla jopa puolesta vuodesta vuoteen aiemman muutaman viikon tai kuukauden sijaan. Ilmalämpöpumppujen puolella puhutaan kuukausien toimitusajoista.

Koronan aikana komponentteja ja laitteita valmistavia tehtaita oli kiinni eikä tavaraa liikkunut maailmalla, jolloin tyhjennettiin varastoja.

– Etenkin kylmäjärjestelmien ohjaukseen ja säätöön tarvittavasta elektroniikasta ja komponenteista on pulaa – kuten niin monella muullakin alalla autoista kodinkoneisiin. Joissakin tapauksissa on purettu jopa valmiita laitteita, jotta tarvittavat komponentit saadaan johonkin toiseen kohteeseen, sanoo Suomen Kylmäliikkeiden Liiton toimitusjohtaja Pauli Tarna tiedotteessa.

Korona-aikana myös paljon huoltotöitä siirtyi ja näin syntyi kunnostusvelkaa. Nyt kun velkaa puretaan, lisää se osaltaan kysyntää.

Viimeisenä tulppana on jo vuonna 2020 alkanut merikonttien puute, jonka odotetaan jatkuvan ainakin tämän vuoden loppuun asti. Tarnan mukaan syksyllä konttipulaan on ehkä luvassa jo helpotusta .

– Pandemian suurin vitsaus kylmäalan kannalta liittyy juuri tähän maailmankaupan logistiikkaongelmaan. Tavaroita ei ole saatavilla, ja kontit ovat väärässä satamassa, Tarna sanoo.

Source Link is.fi