Kymmenet fanit juoksivat Ranskan tähtipelaajien luokse MM-karsintapelin jälkeen – Palloliitto myöntää, että ryntäilijät pääsivät yllättämään

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen ottelu Olympiastadionilla Ranskaa vastaan sujui järjestelyiltään paremmin kuin Ukrainaa vastaan. Loppuvihellyksen jälkeen järjestyksenvalvojat olivat kuitenkin pinteessä, kun kymmenet ihmiset juoksivat kentälle.

Nuorehkot kannattajat säntäsivät kohti Ranskan supertähtiä, ja esimerkiksi Kylian Mbappe oli hetken aikaa useiden kannattajien ympäröimänä.

Järjestyksenvalvojilla oli täysi työ saada kentälle ryntääjät kiinni, mutta muutaman minuutin kuluttua viimeinenkin juoksijoista saatiin pois kentältä.

Palloliiton tapahtumatuotannon päällikkö Kalle Marttisen mukaan muutamiin juoksijoihin oli varauduttu, mutta halukkaita oli odotettua enemmän.

– Meillä oli turvahenkilöstöä kentän ympärillä ja olimme varautuneet siihen, että sieltä saattaa muutama juoksija tulla, mutta sieltä tuli odotettua enemmän, joka tietysti vaikeuttaa kiinniottoa, Marttinen kertoo Yle Urheilulle.

Marttisen mukaan kannattajia juoksi viheriölle ympäri kenttää. Se yllätti järjestäjät, vaikka järjestyksenvalvojia olikin sijoitettu mahdollisimman hyvin joka puolelle kenttää. Ainakin osa oli Marttisen mukaan myös suunnitellut tilannetta.

– He tulivat ympäriinsä ja vaikutti siltä, että ainakin osa oli keskenään sopinut, että mene tuolta, niin minä menen tuolta. Se vaikeutti kiinniottoa, mutta heidät saatiin kiinni ja kaikki kiinniotetut toimitettiin poliisille.

– Varauduimme ensisijaisesti Ranskan kannattajiin. Heillä oli ollut muutenkin muutama savu ja muuta. Siihen oli varauduttu, jos sieltä haluaa joku tulla juhlimaan. Sieltä ei kuitenkaan ketään tullut.

Osa kentälle juosseista piti puhelinta kädessään. Kuva: Tomi Hänninen

Marttinen pitää kentälle tapahtunutta valitettavana ilmiönä. Palloliitto ei haluaisi, että kentälle pääsisi yhtään katsojaa.

– Hyvä puoli on se, että heillä ei ollut paha mielessä, vaan näytti siltä, että he haluavat vain mennä yhteiskuviin idoliensa kanssa. Siinä mielessä ei syntynyt vaaratilannetta, mutta eihän tämä ole sitä, mitä me haluamme. Emme halua, että kukaan pääsee kentälle, oli se sitten vaarallista tai ei. Se on selvä, että kentän kuuluu olla koskematon.

Edellisen kerran, kun fanit ryntäsivät kentälle kaksi vuotta sitten Liechtensteinia vastaan, Palloliitto sai 10 000 euron sakon Euroopan jalkapalloliitto Uefalta. Marttisen mukaan on oletattavaa, että kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa jakaa sakkoja myös Ranska-ottelun tapauksesta.

– En osaa spekuloida sakon suuruutta, mutta meillä on myös näiden juoksijoiden tiedot ylhäällä. Voimme käydä keskustelua siitä, että haemmeko mahdollisesti vahingonkorvauksia näiltä henkilöiltä, jotka sakot ovat aiheuttaneet.

Kentälle ryntääjä talutettiin pois paikalta. Kuva: Tomi Hänninen

Henkilökuntaa oli enemmän

Yleisesti järjestelyt sujuivat paremmin kuin reilu kuukausi sitten Ukrainaa vastaan. Tuolloin väki joutui jonottamaan pitkiä aikoja niin sisään, myyntipisteille kuin vessaankin, mutta tällä kertaa jonot olivat huomattavasti inhimillisempiä.

Varsinkin sisäänpääsy sujui jouhevammin, eikä myyntipisteille ja vessaankaan tarvinnut jonottaa yhtä pitkään. Marttisen mukaan Ukraina-ottelusta tehdyt muutokset toimivatkin tiistaina hyvin.

– Pystyimme tällä kertaa ennakoimaan paremmin ihmisten reittejä. Meillä oli myös selvästi enemmän henkilökuntaa. Ukraina-otteluun oli vaikeuksia saada järjestyksenvalvojia, sillä heitä on kadonnut markkinoilta korona-aikana loppuneiden töiden takia. Nyt saimme porukkaa liikkeelle.

Myös kioskimyynnistä vastaava Olympiastadionin kumppani oli varautunut Marttisen mukaan paremmin otteluun.

– Täysin jonoitta tällaiset tapahtumat evät koskaan suju, mutta nyt jonotusaika oli porteilla vähäinen ja vaikutti siltä, että kioskeihin ja vessoihinkin kohtalainen. Toimme sinne väliaikaista vessakapasiteettia lisää, mikä oli selvästi tarpeellista.

Lue myös:

Source Link yle.fi