Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_109684dad531b53b5b0d9ae7f85d09ee, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lääkäri korjasi unensa yhdellä helpolla keinolla – ”Olen kokeillut sitä menestyksekkäästi myös potilaillani” – Uutisalue

Lääkäri korjasi unensa yhdellä helpolla keinolla – ”Olen kokeillut sitä menestyksekkäästi myös potilaillani”

– Olin vuosia vakuuttunut siitä, että tarvitsin kahvia pysyäkseni vauhdissa, kertoo brittiläinen BBC:n aamutelevision asiantuntijalääkäri Rangan Chatterjee tuoreessa teoksessaan Terveys tasapainoon – 4 avainta parempaan elämään (Gummerus).

Suomessa moni on samaa mieltä: kahvia nautitaan keskimäärin viisi kupillista päivässä, mikä on maailman kärkitasoa.

– Ja miksipä ei? Kofeiini toimii! Se potkaisee päivän käyntiin aamulla ja terävöittää aistit. Lisäksi monissa tutkimuksissa kofeiiniin on liitetty monia positiivisia terveysvaikutuksia. Tämä on mahtavaa, sillä itsekin rakastan kahvia, Chatterjee kirjoittaa.

Lääkärin rakkaus kahvia kohtaan on kuitenkin kokenut ylä- ja alamäkiä. Chatterjee kertoo huomanneensa, että hänellä on kahvin suhteen kynnysraja, jota ei ole hyvä ylittää.

– Kun juon kahvia vähän, tunnen oloni hyväksi, energiseksi ja keskittyneeksi. Jos juon kahvia liikaa, tunnen itseni väsyneeksi, hermostuneeksi ja levottomaksi.

Aiheuttaa tutkitusti unihäiriöitä

Huono puoli on, että tutkimukset osoittavat kiistatta kofeiinin aiheuttavan unihäiriöitä.

Yksilöllinen kynnysraja kofeiinin suhteen voi muuttua vuosien varrella – esimerkiksi stressin vaikutuksesta.

Mitä kauemmin ihminen on hereillä, sitä enemmän elimistössä muodostuu nukkumista edistävää hermovälittäjäainetta adenosiinia. Mitä enemmän adenosiinia on, sitä väsyneemmäksi ihminen itsensä tuntee.

Kofeiini estää adenosiinireseptoreiden toimintaa.

– Kun elimistö ei reagoi adenosiiniin, ihminen ei tunne itseään niin väsyneeksi kuin pitäisi.

Kofeiini voi paitsi pitkittää nukahtamista ja lyhentää unta, myös heikentää unen tehokkuutta ja laatua.

Jos nautit kofeiinia myöhään iltapäivällä, sitä voi olla veressäsi vielä nukkumaan mennessäsi.

Chatterjee huomauttaa, että vaikka iltakahvin jälkeen nukahtaisi ongelmitta, palauttavan syvän unen määrä jää herkästi liian vähäiseksi.

Kahvista ei tarvitse luopua kokonaan

Jos tuntuu siltä, että unen laadussa olisi parannettavaa, kannattaa pyrkiä välttämään kofeiinia kello 12:n jälkeen, lääkäri neuvoo.

Ohje perustuu siihen, että kofeiinin puoliintumisaika on noin kuusi tuntia, mutta se vaihtelee myös yksilöllisesti perimästä ja elintavoista riippuen.

– Jos siis nautit kofeiinia myöhään iltapäivällä, sitä voi olla veressäsi vielä nukkumaan mennessäsi.

Lääkäri on todennut keskipäivän aikarajan hyödyt henkilökohtaisesti.

– Tämä aikaraja on ollut yksi tehokkaimmista keinoista, joilla olen itse pystynyt parantamaan uneni laatua. Olen kokeillut sitä menestyksekkäästi myös potilaillani.

Kun he ovat suostuneet kokeilemaan, vaikutukset ovat olleet mullistavat.

Chatterjee kertoo kohdanneensa vastaanotollaan potilaita, jotka ovat vaatineet nukahtamislääkettä ja samalla kieltäytyneet vähentämästä kofeiinin saantia.

– Heidän mukaansa he ovat juoneet kahvia koko ikänsä eikä se ole koskaan aiheuttanut mitään ongelmia.

Lääkäri kuitenkin muistuttaa, että yksilöllinen kynnysraja kofeiinin suhteen voi muuttua vuosien varrella – esimerkiksi stressin vaikutuksesta.

– On hyvin tavallista, että ihmiset vastustavat ajatusta luopua kofeiinista keskipäivän jälkeen – varsinkin, kun kofeiinia on monessa muussakin tuotteessa kuin kahvissa.

– Mutta kun he ovat suostuneet kokeilemaan, vaikutukset ovat olleet mullistavat.

Lue lisää: 7 ainetta, jotka häiritsevät untasi – kofeiini on vain yksi listalla

Juttu on julkaistu alun perin 15.7.2021.

Source Link is.fi