Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c3b7113f0119bc276fb4d47ca502327f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lääkäri tekee kauneusleikkauksia ilman erikoiskoulutusta – ei näe puutteita toiminnassaan, vaikka kaikki leikkaukset eivät ole onnistuneet – Uutisalue

Lääkäri tekee kauneusleikkauksia ilman erikoiskoulutusta – ei näe puutteita toiminnassaan, vaikka kaikki leikkaukset eivät ole onnistuneet

Ylen Spotlight-ohjelmassa nostetaan esiin pieleen menneet kauneusleikkaukset ja yksi ilman erikoiskoulutusta plastiikkakirurgiaa tekevä lääkäri. STM:n mukaan on ehkä tarve uudelle arviolle toimialasta.

Vaaleanpunaisen pyyhkeen päällä neljä pakettia esteettisiin pistoshoitoihin käytettäviä väkäslankoja steriloiduissa pakkauksissa.

Esteettisiin pistoshoitoihin käytettäviä väkäslankoja pakkauksissaan. Kuvituskuva. Kuva: Emma Halla-aho / Yle

Suomessa esteettisiä kauneusleikkauksia saa tehdä ilman erikoistumista tai koulutusta nimenomaan plastiikkakirurgiaan tai kirurgiaan.

Ylen Spotlight-ohjelma käsittelee tätä asetelmaa, ja nostaa esiin kauneusleikkauksia tekevän lääkärin Karl Johan Svedjeholmin, joka työskentelee Plastic Surgery Centerillä. Svedjeholm on myös yrityksen toimitusjohtaja.

Spotlightin haltuunsa saamassa Valviran raportissa kerrotaan muun muassa kolmesta Svedjeholmin entisestä potilaasta, jotka saivat Potilasvakuutuskeskukselta vahingonkorvauksen, koska leikkaukset tai hoidot epäonnistuivat.

Valvira on antanut Svedjeholmille huomautuksen, jonka mukaan hänen pitäisi tehdä vain osaamisensa mukaisia toimenpiteitä. Valviran mukaan Svedjeholm on toiminut erheellisesti.

Svedjeholm kommentoi Ylen Spotlightille, ettei Valviran päätös muuta hänen toimintaansa, ja että Valviran päätös perustuu virheellisiin väitteisiin ja kielisekaannukseen.

Kuka vain voi tehdä täyteainehoitoja

Suomen Plastiikkakirurgiyhdistyksen mielestä kauneusleikkauksia Suomessa tekevien pätevyysvaatimuksia pitäisi kiristää.

– Monet muut maat ovat pitäneet ihan selvänä, että erikoislääkäri tekee vain erikoisosaamiseen kuuluvia toimenpiteitä, esimerkiksi pään alueen toimenpiteet, rintakirurgia tai murtumahoidot, sanoo Suomen plastiikkakirurgiyhdistyksen Heikki Kupi.

Suomessa kuka vain voi tehdä esimerkiksi täyteainehoitoja.

Kupin mukaan Suomi on ainoita Euroopan maita, jossa ei ole rajoituksia tämän suhteen, vaikka yhdistys luokittelee täyteainehoidot yhdeksi vaarallisimmista toimenpiteistä.

Esimerkiksi huulten täyteaineet voivat joutua verenkiertoon ja kulkeutua esimerkiksi silmiin tai aivoihin.

– Täyteaine voi aiheuttaa ihon kuoliota, sokeutumista tai aivokudoksen vaurioita, Kupi sanoo Spotlight-ohjelmassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan saattaa olla syytä tehdä uusi kokonaisarvio toimialasta.

Toimittaja: Anki Westergård

Tuottaja: Patrik Skön

Katso Spotlight-ohjelman jakso Yle Areenassa:

Source Link yle.fi