Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ce6222d2f19c2d8f6dfe7947067f4d18, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lakkosuma iskee ensi viikolla – IS etsi vastaukset 8 keskeiseen kysymykseen – Uutisalue

Lakkosuma iskee ensi viikolla – IS etsi vastaukset 8 keskeiseen kysymykseen

Ensi viikon työtaistelut voivat vaikuttaa elämääsi riippumatta siitä lakkoiletko itse vai et.

Suuri määrä ammattiliittoja on ilmoittanut osallistuvansa ensi viikolla järjestettäviin lakkoihin, joista pääosa on kaksipäiväisiä. Niihin saattaa osallistua jopa satatuhatta työntekijää, mutta ne vaikuttavat vielä paljon suuremman joukon arkeen.

Lakot ovat poliittisia. Ammattiliitot vastustavat hallituksen ilmoittamia työmarkkinauudistuksia ja valmistelua vientivetoisesta työmarkkinamallista sekä sosiaaliturvan kiristyksiä.

1) Ketkä osallistuvat lakkoon?

Ammattiliitot ovat ilmoittaneet, mitä aloja, työpaikkoja ja tehtäviä työtaistelut koskevat. Liitot lähtevät siitä, että kaikki niiden jäsenet kyseisissä kohteissa osallistuvat lakkoon. Esimerkiksi julkisten alojen ammattiliitto JHL kirjoittaa verkkosivuillaan, että liiton lakkopäätös on sitova.

Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo, että sekä järjestäytyneet työntekijät että liittoon kuulumattomat saavat päättää itse, osallistuvatko he lakkoon vai ei.

Työpaikoilla ilmapiiriä saattaa huonontaa, jos osa työntekijöistä menee lakkoon ja osa ei. Äimälä arvioi, että tällaisen sivuvaikutuksen riski on olemassa.

Työntekijät saavat päättää itse, osallistuvatko lakkoon vai eivät. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

2) Saako työnantaja kysyä, aikooko työntekijä lakkoilla?

Työntekijällä on laillinen oikeus lakkoon, eikä hänen tarvitse ilmoittaa siitä ennalta esihenkilölleen. Äimälä kertoo, että on silti täysin sallittua, että työnantaja kysyy asiaa ennalta.

– Työantajan näkökulmasta on ihan kohtuullista, että hän saa tietää, kuinka suuri osa henkilökunnasta jää pois töistä, hän perustelee.

Kysymyksen pitäisi olla neutraali, jotta työntekijä ei tulkitse sitä vaatimukseksi.

– Raja kulkee siinä, että työnantaja ei saa painostaa työntekijää pysymään töissä.

Ammattiliiton jäsenyys on jokaisen oma asia. Siitä ei tarvitse kertoa työnantajalle.

3) Voiko koeajalla osallistua lakkoon?

Kyllä voi. Äimälän mukaan lakkoilu ei voi olla riski työsuhteen jatkumiselle.

– Lakkoon osallistuminen koeajalla ei voi olla peruste työsuhteen purkuun.

Työharjoittelijoita lakko ei sen sijaan koske, jos heillä ei ole työsuhdetta työharjoittelupaikkaan. JHL painottaa, että opiskelijalle ei silti saa antaa liikaa vastuuta. Häntä ei esimerkiksi saa jättää työvuoroon yksin.

4) Miten käy palkan?

Lakon ajalta ei makseta palkkaa. Lakkopäiviltä ei myöskään ole oikeutta työnantajan kustantamiin luontaisetuihin kuten lounasseteleihin.

Ammattiliitot maksavat lakkoavustusta ja sitä haetaan yleensä jälkeenpäin. Esimerkiksi julkisten alojen ammattiliitto JHL kertoo verkkosivuillaan, että sitä maksetaan liiton jäsenille, jotka ovat maksaneet jäsenmaksunsa.

Lakkoavustus on veronalaista tuloa 16 euroa ylittävältä osalta. Esimerkiksi Pam, Jyty ja Talentia maksavat 100 euroa lakkopäivää kohden. Teollisuusliiton avustus vaihtelee 66 eurosta 90 euroon työvuoron pituudesta riippuen.

AKT maksaa jäsenilleen lakon ajalta 60 euroa päivältä se maksaa avustuksen myös muiden ammattiliittojen jäsenille, jotka osallistuvat AKT:n päättämään lakkoon. JHL päättää lakkoavustuksen määrästä erikseen jokaisen lakon kohdalla.

5) Voinko jäädä pois töistä, jos lapseni hoitopaikka ei ole auki?

Useat ammattiliitot ovat julistaneet poliittisen lakon kaikille julkisena tai yksityisenä palveluna järjestetyille Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien alueella sijaitseville varhaiskasvatuksen työpaikoille eli päiväkoteihin.

Osa päiväkodeista saattaa olla auki, mutta vielä ei täsmälleen tiedetä, mitä ne olisivat.

Helsingin kaupungin mukaan suurin osa päiväkodeista, perhepäivähoidosta ja leikkipuistoista joudutaan sulkemaan lakkopäiviksi. Varhaiskasvatuksen palveluja pyritään kuitenkin järjestämään lakkotilanteesta huolimatta siinä laajuudessa kuin se on mahdollista.

Varhaiskasvatusjohtaja Miia Kempin mukaan kaupungin päiväkodeista 59 yritetään pitää auki, mutta varmuutta tästä ei ole.

Espoossa selvitetään, voidaanko joitakin päiväkoteja pitää avoinna. Asiasta kerrotaan viimeistään ensi viikon alussa.

Kaupunki toivoo, että mahdollisimman moni pystyisi pitämään lapsen lakkojen aikana kotona tai järjestelemään lapsen hoidon muulla tavoin.

Myös varhaiskasvatus ja varhaiskasvatuksen kerhot ovat näillä näkymin lakkojen myötä kiinni keskiviikkona 31.1. ja torstaina 1.2.

Lue lisää: Päiväkodit sulkeutuvat pian pääkaupunkiseudulla

Jos päiväkodissa lakkoillaan, työntekijä tulisi Äimälän mielestä ensisijaisesti etsiä tilapäisiä hoitojärjestelyitä ja selvittää, voisivatko vaikkapa isovanhemmat hoitaa lasta.

Jollei tämä onnistu, hän tulee keskustella työnantajan kanssa tilanteesta. Joissain tehtävissä etäpäivän tekeminen voi onnistua. Jollei se sovi, ehkä tuolloin voi pitää vuosilomapäivän, pekkasvapaan tai käyttää liukumasaldoa. Jos joku näistä vaihtoehdoista onnistuu, työntekijä ei menetä palkkaa poissaolonsa ajalta.

Laissa mainitaan myös poissaolo pakottavasta perhesyystä. Lapsen hoitaminen voi olla tällainen syy. Jos tätä käytetään, vapaapäivä on palkaton.

Suuri määrä pääkaupunkiseudun päiväkoteja on näillä näkymin kiinni ensi viikon keskiviikkona ja torstaina. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

6) Jos lapsi sairastuu, näyttääkö poissaolo huijaukselta?

Työntekijällä on useimpien työehtosopimusten mukaan oikeus jäädä hoitamaan sairastunutta lasta ilman palkan menetystä.

– Lähtisin siitä, että ihmisten rehellisyyteen pitää voida luottaa, Äimälä sanoo.

7) Mitä julkista liikennettä lakko koskee?

Osa julkisesta liikenteestä on lakon piirissä, mikä näkyy ainakin pääkaupunkiseudulla. HSL kertoo verkkosivuillaan, että bussiliikenteestä suuri osa jää ajamatta perjantain aikana.

Ammattiliitto JHL:n lakko pysäyttää myös Helsingin paikallisjuna-, metro- ja raitiovaunuliikenteen. Tampereella raitiovaunuliikenne pysähtyy lakon ajaksi. Lakko vaikuttaa myös bussiliikenteeseen, sillä mukana ovat Helsingin bussiliikenne Oy sekä Turun kaupunkiliikenne.

Finnairin mukaan lentoja joudutaan perumaan, ja niistä ilmoitetaan myöhemmin.

Lue lisää: Toimi näin, jos sinulla on lento lakko­päivinä – Finnair ei vielä tiedä, mitä lentoja perutaan

Viking Line ja Tallink Silja Line ovat arvioineet, että laivat liikennöivät normaalisti työnseisausten aikana 1.–2. helmikuuta. Kuskittomia rahtiyksiköitä ei kuitenkaan lastata eikä kuljeteta.

Bussiliikenne hiljenee todennäköisesti merkittävästi työtaisteluiden vuoksi. Kuva: Lassi Rinne

8) Julkinen liikenne ei kulje, mitä teen?

Työntekijän velvollisuus on hoitaa itsensä työpaikalle. Äimälän mielestä tilanne on osin vastaava kuin aiemmassa päiväkotikysymyksessä. Työntekijän tulee selvittää erilaiset vaihtoehdot ja jos niitä ei ole, käyttää etätyömahdollisuutta tai vapaapäiviään.

– Jos työpaikalle pääse, eikä töitä voi tehdä etänä, työntekijälle tulee viime kädessä palkaton poissaolo. Muita seuraamuksia tästä ei varmastikaan tule.

Source Link is.fi