Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b67eab4137ab23ac3bb2b4dd3c5442f5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lakot jatkuvat pääsiäisen yli – näin käy pääsiäis­­tuotteiden ja matkustamisen – Uutisalue

Lakot jatkuvat pääsiäisen yli – näin käy pääsiäis­­tuotteiden ja matkustamisen

Polttoaineiden toimituksessa ja ruokien kuljetuksessa on ollut vaikeuksia kolmiviikkoisiksi venyneiden lakkojen vuoksi. Keskiviikkona kerrottiin lakkojen jatkumisesta viikolla. IS selvitti lakkojen vaikutusta pääsiäisenviettoon.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti kaksiviikkoisista lakoista, jotka alkoivat 11. maaliskuuta. Lakkoja on päätetty jo kahdesti jatkaa, mikä tarkoittaa, että lakot jatkuvat yli pääsiäisen.

IS kysyi, miten lakot vaikuttavat pääsiäisen viettoon.

Autolla kotimaan lomareissuille tai sukuloimaan suuntaaville pääviesti on rauhoittava – polttoainetta riittää bensa-asemilla. Tosin täyttä varmuutta ei ole, ja huonolla tuurilla voi osua asemalle jolla jokin polttoaine on hetkellisesti loppu.

Tiistaina Neste ilmoitti, että osa Nesteen asemista ei enää saa polttonesteitä ja tilanne vaikeutuu lakon jatkuessa. Keskiviikkona Neste pidensi listaansa ilmoittamistaan huoltoasemista, joilla on pulaa joistain polttoaineista.

ABC:n ketjujohtaja Harri Tuomaala viestitti keskiviikkona, että ketju on varautunut poikkeustilanteisiin ja pyrkii vastaamaan kysyntään joka puolella Suomea lakon aikana. Mahdollisia saatavuushäiriöitä voi silläkin olla, mutta ne olisivat yksittäisiä ja hetkellisiä.

Neste ilmoitti tiistaina, että se ei enää pysty turvaamaan asiakastoimituksia ja tuotteiden riittävyyttä asemaverkostossaan. Kuva: Heikki Saukkomaa

– Toivomme asiakkailtamme yhä malttia ja rauhallisuutta – syytä hamstraukselle ei ole. Tilanne ABC-ketjussa on normaali eikä poikkeavia tilanteita ole näkyvissä myöskään pääsiäiseksi.

St1:-ketjun viestinnästä kerrottiin, että polttonesteiden saatavuus asemilla on hyvä ja polttonestelogistiikka toimii yhä normaalisti. Lakkovaikutuksia sekin kuvaa hetkellisiksi yksittäisten asemien osalta.

Bussilla pääsiäisen viettoon matkustavilla ei ole syytä huoleen, Koiviston Auton konsernijohtaja Henrik Mikkola sanoo.

– Helsingin Ilmassa ja Jyväskylässä polttoainetta on ensi yön tankkauksiin, eli torstain liikenne on turvattu, Mikkola kertoi keskiviikkona.

– Todennäköisesti tulemme saamaan polttoainetta jonkinlaisen määrän tänään, jolloin polttoaineen loppumisen uhka siirtyisi arviolta perjantain-lauantain akselille. Muualla Suomessa tällä hetkellä varikoilla oleva polttoaine riittää pääsiäisen ajalle.

Maakuntiin pääsiäiseksi mielivät voivat huokaista helpotuksesta, mutta pääkaupunkiseudulla linja-autoja saattaa uhata pula polttoaineesta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vaikka linja-autojen polttoaineen saatavuustilanne on lakkojen vuoksi heikentynyt, pystyy kaupunkien välillä liikennöivä Onnibus tukeutumaan omien varikkojen lisäksi julkiseen asemaverkostoon.

– Pääkaupunkiseudulla Vantaan puolella voidaan olla normaalissa tilanteessa, koko viikko on turvattu, Mikkola täsmentää.

Polttoainetoimitusten osalta on mentävä Mikkolan mukaan päivä kerrallaan.

– Jatko on täysin kiinni siitä, miten polttoainetoimitukset nyt toimivat.Tämän hetken tieto on se, että häiriöitä voi esiintyä ja toimitusten luotettavuus on heikompi kuin viimeiset kaksi viikkoa on ollut.

Osaa autoista tankataan kaupallisilla asemilla joka tapauksessa, mutta muuten Koiviston Auton ei ole täytynyt turvautua niihin. Kaupallisilla asemilla tankkaaminen on Mikkolan mukaan vain rajallinen vaihtoehto.

– Jos ajatellaan, että on 150 auton varikko, lähetetään 150 linja-autoa ajamaan huoltoasemille ja yhden auton tankkaus kestää huoltoasemalla sen 10 minuuttia, voi siinä alkaa laskea, että loppuu yöstä tunnit kesken nopeasti.

Myös huoltoasemien säiliökapasiteetti on rajallinen.

Jos polttoaine sattuisi loppumaan, ei esimerkiksi pääkaupunkiseudun liikenne kuitenkaan täysin tyssäisi, vaan liikennöinti hiipuisi hiljalleen, Mikkola sanoo.

Ulkomaille pääsiäisen viettoon suuntaavat saavat huokaista helpotuksesta.

Pääsiäisen lomalentoja uhanneet lakot on peruttu, sillä Ilmailualan unioni (IAU) ja Finnair pääsivät sopuun. Työtaisteluilmoituksessa lakon syyksi ilmoitettiin Finnairin tekniikkaan perustettavat työroolit, joiden sopimusalasta IAU:lla oltiin eri mieltä työnantajan kanssa.

Lue lisää: Pääsiäisen lentoja uhannut lakko peruttiin

Keskon logistiikasta vastaava johtaja Jyrki Tomminen kertoo, että pääsiäistuotteiden saatavuus ei vaarannu lakkojen vuoksi. Tämä johtuu siitä, että sesonkiin liittyvät tuontituotteet on tuotu Suomeen jo aikaisemmin tai niille järjestetään kuljetus poikkeusjärjestelyin.

Yksi poikkeusjärjestely, jolla esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia sekä muita tärkeitä tuontituotteita on Suomeen tuotu, liittyy lastien kuljetukseen vetoauton kanssa. Näin ollen lampaan- ja karitsanpaistit sekä kalaruuat löytävät suomalaisten pääsiäispöytiin lakosta huolimatta.

Jos tuotteet tulisivat Suomen satamiin trailerissa tai kontissa, jäisivät ne satamaan AKT:n piirissä olevien ahtaajien lakon vuoksi.

Mämmiä saa pääsiäisenä lakoista huolimatta. Kuva: Eriika Ahopelto

Myös S-ryhmässä on valmistauduttu pääsiäiseen ajoissa.

– Merkittäviä vaikutuksia lakoilla ei myymälöihimme ole ollut, emmekä odota tilanteen muuttavan asiakkaiden näkökulmasta pääsiäisenäkään. Myymistämme elintarvikkeista noin 80 prosenttia on kotimaassa valmistettuja, päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo.

Pääsiäisen lihat ja kalat on siis jo tilattu. Myös mämmit on Päällysahon mukaan valmistettu ja kananmunat tuotettu jo ennen sesonkia. Pääsiäisen sesonkituotteet ovat hänen mukaansa jo myymälöissä, varastoissa ja terminaaleissa tai pian matkalla tavarantoimittajilta S-ryhmälle.

– Syytä huoleen ei ole, Päällysaho tiivistää.

Lisäksi Alko ryhtyi varautumaan pääsiäiseen jo etukäteen. Toimitusketjun johtaja Tino Battilana kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että Alko ryhtyi täyttämään varastojaan pääsiäisen varalle noin viikkoa normaalia aiemmin.

Vaikka Alko ryhtyi täyttämään pääsiäisvarastojaan etuajassa, on mahdollista, että yksittäiset tuotteet loppuvat. Kuva Alkon myymälästä pääsiäisviikon alusta maanantailta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tästä huolimatta on mahdollista, että aivan kaikkea ei pääsiäiseksi Alkosta saa. Yksittäiset tuotteet voivat Battilanan mukaan loppua. Pääsiäisviikon alussa maanantaina viinien ja väkevien juomien saatavuus oli hyvä, oluiden hieman huonompi.

Alkonkin tilanteessa tiettyjen tuotteiden saatavuuteen vaikuttaa se, tuodaanko ne Suomeen konteissa vai rekoissa. Rekan kyydissä matkustavat juomat päätyvät Alkon hyllyyn varmemmin.

Source Link is.fi