Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2f6f3426a5cd471748ae7fd1011ffe74, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lauri Markkasen asepalvelus jäi kesken – tätä se tarkoittaa – Uutisalue

Lauri Markkasen asepalvelus jäi kesken – tätä se tarkoittaa

Lauri Markkaselta jäi noin kolme ja puoli viikkoa varusmiespalvelusta käymättä. Valmistautuminen NBA-kauteen on jo käynnissä.

Koripallotähti Lauri Markkasen varusmiespalvelus jatkuu. Todennäköisesti ensi vuonna, mutta mahdollisesti vasta myöhemmin.

Markkanen, 26, aloitti palveluksensa Puolustusvoimien urheilukoulussa Helsingin Santahaminassa maanantaina 17. huhtikuuta.

165 vuorokautta palvelevien varusmiesten kotiutumispäivä on 28. syyskuuta, mutta tämä ei Markkasta koske. Hän on nimittäin jo valmistautumassa lokakuun lopulla alkavaan NBA-kauteen.

Markkanen liittyi maajoukkueen harjoitusvahvuuteen heinäkuun lopulla ja johti Susijengiä MM-kisoissa Okinawalla syyskuun alkupäiviin asti.

Lauri Markkanen donkkasi Venezuelaa vastaan MM-kisoissa Okinawalla. Kuva: Rio Gandara / HS

Aika maajoukkueessa lasketaan urheilukomennukseksi, joten tältä kesältä varusmiespalvelusta jäi suorittamatta noin kolme ja puoli viikkoa.

Urheilukomennuspäiviä on käytössä koko palvelusajaksi 45, joten niitä on Markkasella jäljellä korkeintaan kourallinen.

Urheilukoulun johtaja, everstiluutnantti Ville Halonen ei ota kantaa yksittäisten varusmiesten tilanteeseen, mutta kommentoi palveluksen keskeyttämistä ja jatkamista yleisellä tasolla.

Halosen mukaan lähtökohta on, että palvelus suoritetaan yhtenä kokonaisuutena. Urheilijoilla ei ole tämän suhteen erityisasemaa.

Asevelvollinen voi kuitenkin anoa palveluksen keskeyttämistä. Se ei ole ongelmatonta, vaan esimerkiksi jatkamisen ajankohta voi aiheuttaa vaikeuksia.

– Koulutuksen järjestämisen kannalta palveluksen keskeytyminen on aina haastavaa. Koulutuksen järjestämisen näkökulmasta palveluksen jatkaminen samasta kohdasta seuraavien saapumiserien kanssa on yksinkertaisinta, Halonen kommentoi sähköpostitse.

Markkasta ensi vuoden elokuun viettäminen missään muualla kuin harjoitussalilla tuskin kiinnostaa. Vaikka palveluksen yhteydessä pystyy harjoittelemaan, ei se toimi optimaalisena valmistautumisena koripallon pelaamiselle huipputasolla.

Asia kävi selväksi MM-kisoissa Okinawalla annetusta kommentista.

– Eihän se ideaali treenikesä ole tietenkään. Sain mielestäni ihan hyvin treenattua, mutta olisin totta kai tehnyt asioita eri tavalla, jos en olisi ollut palveluksessa, Markkanen totesi alkulohkon jälkeen.

Seuraava iso maajoukkuetapahtuma on merkattu kalenteriin paksulla tussilla ensi kesälle. Heinäkuun alussa Markkanen ja Susijengi suuntaavat olympia­karsinta­turnaukseen, ja siihen valmistautuminen vie alkukesän.

Lauri Markkanen vietti Santahaminassa reilut kolme kuukautta. Kuva: Rio Gandara / HS

Markkasen kannalta yksinkertaisinta olisikin todennäköisesti varusmiespalveluksen suorittaminen loppuun heti keväällä NBA:n runkosarjan päätyttyä, kuten tänä vuonna.

Utah Jazzin ennakoidaan jäävän ulos pudotuspeleistä myös alkavalla kaudella, mikä mahdollistaisi kuvion. Jos Jazz yllättää ja jatkaa pudotuspeleissä pitkälle, voivat kalenterimerkinnät mennä uusiksi.

Mitä varusmiespalveluksen loppuviikkojen ohjelmaan sitten kuuluu?

– Urheilukoulussa 165 vuorokautta palvelevien viimeinen kuukausi sisältää sotilaskoulutusta ja urheiluvalmennusta sekä kotiutukseen liittyvät testit ja järjestelyt. Viimeiselle kuukaudelle ajoittuu usein myös sotaharjoitus, tänä vuonna paikallispuolustusharjoitus Helsingissä, everstiluutnantti Halonen kertoo.

Yksi mahdollisuus on myös siirtää varusmiespalveluksen suorittamista vielä muutamalla vuodella eteenpäin. Asepalvelus tulee suorittaa loppuun ennen sen vuoden loppua kun asevelvollinen täyttää 30 vuotta. Markkanen juhlii pyöreitä vuonna 2027.

Source Link is.fi