Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_98e2e386fa20a8dd337c5a082fa03d99, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ylöjärven perussuomalaiset esittää kovan vaatimuksen – ryhmä suostuu vaihtamaan Erja Pelkosen pois kaupunginhallituksesta yhdellä ehdolla – Uutisalue

Ylöjärven perussuomalaiset esittää kovan vaatimuksen – ryhmä suostuu vaihtamaan Erja Pelkosen pois kaupunginhallituksesta yhdellä ehdolla

On turha rimpuilla rikkinäisen koneen kanssa, sanoo perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Hannu Ruuska.

Erja Pelkonen katsoo kohti kameraa hymyillen. Taustalla näkyy avoinna oleva ovi, josta on joku kulkemassa sisään.

Erja Pelkonen jatkaa edelleen Ylöjärven kaupunginhallituksessa. Kuva: Pekka Ruissalo / Yle

Ylöjärven perussuomalaiset ei aio vaihtaa Erja Pelkosta pois kaupunginhallituksesta. Paitsi yhdellä ehdolla.

– Jos kaupunginhallitus erotetaan, niin uusi kaupunginhallitus pitää olla kokonaan uusista henkilöistä. Muuten on turha alkaa rimpuilla rikkinäisen koneen kanssa. Jos muut vaihtavat omansa, voimme vaihtaa Pelkosen, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Ruuska.

Ylöjärven kaupunginhallitus jatkaa maanantain kokouksen jälkeen entisellään, vaikka kokouksen selvä enemmistö äänesti sille epäluottamusta.

Uuden hallituksen valinta vietiin suhteelliseen vaaliin, mutta sen kokoonpano kaatui sukupuolikiintiöön ja asia jätettiin pöydälle.

Suosittu ja kiistelty

Kiistan ytimessä on perussuomalaisten Erja Pelkonen, joka halutaan pois kaupunginhallituksesta luottamuspulan takia. Pelkonen keräsi eduskuntavaaleissa 2 828 ääntä, on varakansanedustaja ja Ylöjärvellä paitsi kiistelty, myös suosittu poliitikko.

Tilanne on tiivistetysti seuraava: muut ryhmät pystyvät erottamaan kaupunginhallituksen, mutta eivät pysty estämään Pelkosen uudelleenvalintaa niin kauan kuin tällä on oman ryhmänsä tuki.

Kuntalaki lähtee siitä, että jokaiselle ryhmälle taataan toimielimissä valtuuston voimasuhteiden mukainen edustus. Näin ollen yksittäinen kaupunginhallituksen jäsen ei tarvitse koko valtuuston luottamusta.

Politiikka henkilöityi

Mikäli kaupunginhallitukselle ei löydy uutta kokoonpanoa, kuntalain mukaan on mahdollista että tämänhetkinen kokoonpano jatkuu seuraaviin kuntavaaleihin asti. Ne järjestetään huhtikuussa 2025.

– Me pystymme elämään sen tilanteen kanssa, Ruuska sanoo.

Muut puolueet ovat kritisoineet perussuomalaisia siitä, että he eivät ole suostuneet neuvottelemaan.

– Olimme mukana ensimmäisessä neuvottelussa. Siinä selvisi samantien, että muut eivät ole vaihtamassa omia edustajiaan. Me voimme neuvotella, mutta se riippuu siitä, mistä neuvotellaan.

Kunnanaltuutettu Hannu Ruuska, Ylöjärven Perussuomalaiset.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Ruuska sanoo, että perussuomalaisilla on mietitty uudet nimet mahdolliseen tulevaan kaupunginhallitukseen. Arkistokuva. Kuva: Antti Eintola / Yle

Mikäli kokoonpano vaihtuu kokonaisuudessaan, perussuomalaisilla on jo varsinainen jäsen ja tämän varajäsen mietittynä.

– On varmasti niin, että tulehtuneet henkilösuhteet ovat vaikuttaneet Ylöjärven politiikkaan. Silloin olisi hyvä putsata koko pöytä, Ruuska sanoo.

Hän ei ole saanut maanantain kokouksesta negatiivista palautetta. Ruuska sanoo, että olisi odottanut sellaista.

– En ole negatiivista palautetta saanut. Positiivista kyllä.

Source Link yle.fi