Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9f85232d1f38d09dee6b1724b91c40cc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lintujen kevät­muuttoa voi seurata sovelluksella, joka tunnistaa yli 250 lajia – Uutisalue

Lintujen kevät­muuttoa voi seurata sovelluksella, joka tunnistaa yli 250 lajia

Sovellusta on ladattu noin 200 000 kertaa. Pääsiäisenä sinne tehtiin noin 48 000 havaintoa yhden päivän aikana.

Takatalvesta huolimatta lintujen kevätmuutto on edennyt, kertoo lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Bird Life Suomi. Yksi iso apu lintujen muuttoseurannassa on Jyväskylän yliopistossa kehitetty Muuttolintujen kevät -sovellus.

Vuosi sitten sovellus tunnisti 150 lintulajia.

– Nyt se muistaakseni tunnistaa 263 lajia eli siis kaikki lajit, jotka Suomessa pesivät tai mitä täällä voi kuvitella näkevänsä tai kuulevansa, akatemiaprofessori Otso Ovaskainen Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Sovelluksen pääarkkitehti Ari Lehtiö kertoo, että sovellusta on nyt ladattu noin 200 000 kertaa ja esimerkiksi pääsiäis­viikonloppuna sovellukseen tehtiin yhtenä päivänä noin 48 000 havaintoa.

Vuosi sitten kerrottiin, että sovellusta aiotaan kehittää edelleen, ja Ovaskainen iloitseekin, että se on edistynyt mainiosti talven aikana.

– Lisäksi olemme saaneet jatkorahoitusta, eli ainakin viisi vuotta voimme jatkaa ja kehittää tätä, Ovaskainen sanoo.

Muuttolintujen kevät -sovellus on mukana osana Jyväskylän yliopiston digitaalista kansalais­tiedekeskusta, joka on Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittama. Sovellus on osana tiedekeskuksen luonnon­tieteilijämoduulia, jossa on muitakin mobiilipohjaisia kansalais­tiedesovelluksia jo olemassa – ja uusia on myös Ovaskaisen mukaan tulossa.

Ovaskainen kertoo, että kehitystyössä sovellukseen on saatu mukaan enemmän lajeja ja lisäksi se tunnistaa paremmin ja luotettavammin jo aiemmin mukana olleita lajeja.

– Olemme parantaneet käyttäjä­ystävällisyyttä. Nyt esimerkiksi omista äänityksistä ja tunnistuksista pystyy paremmin kuuntelemaan, missä kohtaa nauhoitusta esimerkiksi kuikka oli. Sen näkee myös spektogrammina (äänisignaalin esitystapa) eli se on äänenvisualisointia ja se auttaa hahmottamaan lajien ääniä.

Sovellukseen on tuotu myös lajien referenssiääni, eli nyt voi kuunnella, minkälaisia muita ääniä linnuilla on.

– Kaikkein tärkein uudistus meidän kannalta on pistelaskenta­verkoston tuominen sovellukseen mukaan, Ovaskainen taustoittaa.

Piste- ja linjalaskenta on Luomuksen eli Luonnontieteellisen keskus­museon koordinoima asia ja Ovaskaisen mukaan Suomen paras lintutieto perustuu siihen. Linja- ja pistelaskenta­paikat ovat vakioreittejä ja -paikkoja, joissa lintuja äänistä hyvin tuntevat henkilöt ovat viimeisen 40 vuoden ajan käyneet säännöllisesti joka vuosi samoilla paikoilla tekemässä viiden minuutin mittaisen vakiolaskennan.

– He kuuntelevat, mitä lintuja viiden minuutin aikana kuuluu ja kirjoittavat ne ylös, Ovaskainen sanoo.

Ovaskaisen mukaan sovellukseen avataan pistelaskenta­mahdollisuus 9. huhtikuuta. Tuolloin Jyväskylän yliopisto järjestää kansalaistiede­tapahtuman Muuttolintujen kevät.

– Tässä pilottivaiheessa meillä on yhteistyötä Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien sekä Metsähallituksen kanssa. Jyväskylän ja Helsingin maille on viety noin sata kappaletta pistelaskentapaikkoja molempiin. Metsähallituksella niitä on kymmenessä kansallis­puistossa ja muutamalla lintujen kannalta tärkeillä alueilla, jotka eivät ole kansallis­puistoja.

Pistelaskenta­paikat näkyvät sovelluksen uudessa versiossa. Maastoon on laskenta­paikoille viety lisäksi infotaulut, joissa kerrotaan mistä on kyse ja niissä on myös QR-koodi, jonka voi skannata puhelimella.

– Kun koodin skannaa, pistelaskenta aktivoituu ja se laittaa puhelimen tekemään viiden minuutin nauhoituksen. Siitä saa itselleen tiedon, mitkä linnut nauhoituksessa esiintyvät. Äänitys on tutkimuksen kannalta todella tärkeä, koska se on vakiomuotoinen laskenta ja siinä mielessä yhtä tärkeä kuin Luomuksen tähän mennessä tekemät pistelaskennat.

Ovaskainen kertoo nyt menossa olevasta kalibrointi­hankkeesta, jossa kansalaisten puhelimillaan tuottama aineisto pystytään yhdistämään saumattomasti Luomuksen 40 vuoden ajan keräämään aineistoon.

– Jotta ne ovat yhteismittaisia, Luomus tekee tänä vuonna jonkin verran pistelaskentaa yhtä aikaa sekä ekspertein että myös sovelluksella äänittämällä. Tällä tavalla aineistoja yritetään tehdä vertailukelpoisiksi.

Ovaskaisen mukaan jo nyt sovelluksella kerättyä aineistoa on hyödynnetty tieteellisessä tutkimuksessa, ja sitä pystytään tulevaisuudessa tekemään aiempaa tehokkaammin.

STT:n suurin omistaja on Sanoma, jonka suurin yksittäinen omistaja on Jane ja Aatos Erkon säätiö. Myös Ilta-Sanomat on osa Sanomaa.

Source Link is.fi