Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7b57f68ed9714cb3b911639dcff1ebe7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lotta Haralan valitus toimintakiellon rikkomisesta hylättiin – tässä ovat yli vuoden jatkuneen jupakan kaikki vaiheet – Uutisalue

Lotta Haralan valitus toimintakiellon rikkomisesta hylättiin – tässä ovat yli vuoden jatkuneen jupakan kaikki vaiheet

Urheilun oikeusturvalautakunta tiedottaa, että se on pitänyt voimassa Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan 3.6.2021 antaman päätöksen, jossa pika-aitajuoksija Lotta Haralan, 29, katsottiin rikkoneen väliaikaista urheilun toimintakieltoaan.

Tarinan alkujuuret ovat tammikuussa 2021, jolloin Antidopingasioiden kurinpitolautakunta kertoi Haralan saaneen kolmen kuukauden toimintakiellon dopingrikkomuksesta. Haralan toimintakielto oli alkanut jo lokakuussa 2020 ja näin ollen päättynyt 12. tammikuuta 2021.

Harala antoi elokuussa 2020 Espoon GP-kilpailussa dopingnäytteen, josta löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista, joka on kilpailussa kielletty piriste. Harala on kertonut, että piristettä päätyi hänen elimistöönsä ravintolisästä, jossa sitä ei olisi pitänyt olla.

– Käytän kreatiinia (joka on yksi tutkituimmista ja yleisimmistä urheilijoiden lisäravinteista) ravintolisänä kuureittain lääkärini ja ravitsemusasiantuntijani kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti. Heinäkuun lopulla normaalisti käyttämäni kreatiini oli loppumaisillaan ja kreatiinikuuriani oli vielä viikko edessä. Niinpä tilasin uuden kreatiinipurkin, mutta se oli väliaikaisesti varastolta loppunut, joten päätin käyttää kreatiinikuurini viimeiset viisi päivää eri merkin kreatiinituotetta, Harala kirjoitti Instagramissa tammikuussa.

Suek ei epäillyt asiassa tahallisuutta, ja ainetta oli pika-aiturin elimistössä hyvin pieni määrä, joten Antidopingasioiden kurinpitolautakunta määräsi tapauksesta kolmen kuukauden toimintakiellon. Haralan näytteessä kielletyn aineen pitoisuus oli noin 100 nanogrammaa millilitrassa, mikä Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan mukaan osoittaa, ettei aineella todennäköisesti ollut merkitystä kilpailusuorituksessa.

Lotta Haralan ennätys on Kalevan kisoissa 2020 juostu 13,07. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Suekin alkuperäinen ohjeistus oli virheellinen – Haralan katsottiin silti rikkoneen toimintakieltoaan

Kesäkuun alussa 2021 Suomen urheilun eettinen keskus Suek tiedotti, että se katsoo Haralan rikkoneen kolmen kuukauden toimintakieltoaan. Suekin mukaan Harala rikkoi toimintakieltoa kolmella tavalla. Hän osallistui syksyllä 2020 harjoituksiin, joissa valmentajana oli Tampereen urheiluakatemiaan työsuhteessa ollut henkilö. Hän sai akatemialta myös kiellettyjä tukipalveluita ja tammikuussa 2021 akatemian valmentaja laati Haralalle harjoitusohjelman.

Yleensä toimintakiellon rikkomisesta rangaistaan uudella toimintakiellolla, mutta Harala välttyi rangaistukselta. Harala itse kertoi saaneensa Suekilta ohjeet, joiden mukaan hän ei saa toimintakiellossa ollessaan osallistua urheilutoimintaan kilpailijana tai toimitsijana. Suekin tiedotteen mukaan asiaa on myöhemmin täsmennetty Haralalle sähköpostilla, mutta Antidopingasioiden kurinpitolautakunta katsoi, ettei täsmennys ollut riittävä, joten lisärangaistuksia ei siksi määrätty.

– Pakko sanoa, että se oli minulle valtava pettymys, kun sekä Suek että kurinpitolautakunta toteavat, että Suekin säännöstössä on ollut virhe ja se sysätään urheilijan vastuulle. Kuin urheilijan olisi jotenkin pitänyt tietää, että säännössä on virhe. Tuntuu aika pöyristyttävältä, Harala kommentoi kesäkuussa Yle Urheilulle.

Harala lähetti tuolloin medialle allekirjoittamansa dokumentin, jossa hän ilmoittaa hyväksyvänsä vapaaehtoisen väliaikaisen urheilun toimintakiellon. Dokumentti on päivätty 13.10.2020. Haralan allekirjoittamassa dokumentissa ei puhuta lainkaan siitä, että harjoittelu olisi kiellettyä toimintakiellon aikana.

Dokumentissa todetaan seuraavasti:

”Ymmärrän ja hyväksyn, että en väliaikaisen urheilun toimintakiellon aikana saa:

– edustaa urheilujärjestöä tai muuta antidopingsäännöstöön sitoutunutta yhteisöä kilpailussa missään antidopingsäännöstöön sitoutuneessa lajissa; enkä

– osallistua antidopingsäännöstöön sitoutuneen urheilujärjestön tai muun yhteisön järjestämiin kilpailuihin tai muihin urheilutapahtumiin kilpailijana tai toimitsijana, ennen kuin tapaukseni on käsitelty.”

Suekin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom myönsi puutteen dokumentissa, johon Harala viittaa.

– Siinä nimenomaisessa paperissa oli valitettavasti jäänyt puute vanhasta säännöstöstä, emmekä olleet huomanneet korjata sitä.

Lindblom kuitenkin kertoi, että Haralalle toimitettiin päivää ennen toimintakieltoon jäämistä lisäinformaatiota, mitä hän saa toimintakiellon aikana tehdä.

Lotta Haralan Espoon GP-kisoissa 5.8.2020 antamassa dopingnäytteessä oli pieni määrä kilpailussa kiellettyä piristettä. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Haralan valitus ei mennyt läpi oikeusturvalautakunnassa

Harala valitti kurinpitolautakunnan päätöksestä 3.6.2021 Urheilun oikeusturvalautakuntaan katsoen, että väliaikainen urheilun toimintakielto oli koskenut vain kilpailutoimintaan osallistumista. Lisäksi Harala katsoi, että vaikka väliaikainen urheilun toimintakielto olisi koskenut kilpailutoiminnan ohella myös muuta urheilutoimintaa, hän ei siinäkään tapauksessa ollut toiminut sen rajoitusten vastaisesti.

– Väliaikaiseen urheilun toimintakieltoon asettumisesta päättäessään Harala oli saamiensa ohjeiden perusteella tiennyt, mitä osallistumisrajoituksia väliaikainen urheilun toimintakielto sisältää. Osallistumalla väliaikaisen toimintakieltonsa aikana julkista rahoitusta saavan Tampereen urheiluakatemian valmentajan osaltaan suunnittelemiin ja valvomiin voimaharjoituksiin sekä pyytämällä ja vastaanottamalla sanotun valmentajan laatiman voimaharjoitusohjelman Harala oli rikkonut toimintakieltoon sisältynyttä osallistumisrajoitusta. Sen vuoksi Haralan valitus hylättiin, Urheilun oikeusturvalautakunta tiedotti nyt torstaina.

Urheilun oikeusturvalautakunta piti siis voimassa Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksen, että Harala on rikkonut toimintakieltoaan.

Harala tähtää arvokisoihin uudessa valmennuksessa

Lotta Haralan ja häntä puolitoista vuotta valmentaneen Matti Liimataisen yhteistyö päättyi maaliskuussa. Liimatainen kertoi syyksi luottamuspulan, koska Harala ei ollut kertonut hänelle toimintakiellostaan.

– Yhteistyö loppui tässä kaksi viikkoa sitten. Ei se siihen dopingrikkeeseen liittynyt, vaan miten se hoidettiin. Elikkä luottamuspula. Syy oli se, että minulle ei kerrottu toimintakiellosta, Liimatainen kerto Yle Urheilulle maaliskuussa.

– Kyllä, näin tapahtui. Matti koki sen, etten kertonut aloittaneeni vapaaehtoista toimintakieltoa, luottamuspulana. Asiantuntijatiimini kanssa yhteisymmärryksessä tehty päätös olla kertomatta kenellekään, oli täysin juridisiin seikkoihin perustuva. Matin päätös ei siis koske itse toimintakieltoa, vaan siitä aikaisemmin kertomatta jättämistä, Harala viestitti maaliskuussa.

Elokuussa Urheiluliitto tiedotti, että Haralan lajivalmennus on jatkossa Anne Suorannan käsissä ja fysiikkavalmennuksesta huolehtii Kati Ala-Huikku.

Haralan kesä 2021 meni lähinnä säären rasitusmurtuman kuntoutuksessa. Hänen ennätyksensä on kesällä 2020 juostu 13,07. Harala on voittanut yhden Suomen mestaruuden ja kaikkiaan viisi Kalevan kisojen mitalia.

– Ensi kesän tavoitteena ovat EM- ja MM-kilpailut, mutta jo hallikausi on tärkeää ranking-pisteiden keruun takia, Harala kertoi elokuun tiedotteessa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi