Luontokatoa torjuva asetus voi kaatua EU-parlamentissa – suurin ryhmä EPP aikoo äänestää vastaan

Kokoomuksen EU-ryhmä EPP vastustaa ennallistamisasetusta yhä kompromisseista huolimatta. Ryhmä pelkää maanviljelijöiden kannatuksen valumista eurovaaleissa äärioikealle.

Ennallistettua suota Jäälissä, Oulun lähellä. Ojia on tukittu, jotta humuspitoinen vesi ei päätyisi jokiin ja sitä kautta Itämereen.

Kuvassa on ennallistettua suota Jäälissä Oulun lähellä. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Kokoomuksen europarlamenttiryhmä EPP aikoo äänestää ennallistamisasetusta vastaan tänään Euroopan parlamentissa. Asiasta kertoo ryhmän puheenjohtajan edustaja viestipalvelu X:ssä.

Keskustaoikeistolainen EPP eli Euroopan kansanpuolue on parlamentin suurin ryhmä, joten ryhmän vastustus voi kaataa hankkeen. Äänestyksestä tulee ainakin täpärä.

Puolueen edustaja kehottaa myös Ranskan presidenttiä ohjaamaan parlamentin Renew-ryhmänsä mepit äänestämään asetusta vastaan, jos hän on todella huolissaan maanviljelijöiden asemasta. Liberaalien Renew-ryhmää ennallistamisasetus on jakanut.

Taustalla ovat maanviljelijöiden mielenosoitukset ympäri Eurooppaa. Ryhmässä pelätään viljelijöiden siirtyvän kesäkuun europarlamenttivaaleissa kannattamaan laitaoikeistolaisia puolueita.

Ennallistamisasetus on edennyt takkuisesti. EPP on vastustanut ennallistamisasetusta pitkin matkaa. Asetukseen on kuitenkin tehty useita muutoksia komission alkuperäiseen esitykseen nähden. Asiasta oli neuvoteltu sopu komission, EU-parlamentin ja jäsenmaiden ministeriryhmän kesken, joten ryhmän oletettiin taipuneen kannattamaan esitystä.

Suomi vastusti asetusta pitkään muun muassa Ruotsin ja Itävallan ohella. Kustannuksen arvioitiin aluksi Suomelle miljardiksi euroksi vuodessa ja vaatimuksia pidettiin kovina. Summa on sen muuttunut kohtuullisemmaksi ja esitys on lieventynyt. Suomessa huolettavat erityisesti vaatimukset suoalueiden ennallistamisesta.

Ennallistaminen tähtää luontokadon pysäyttämiseen. Asetuksen mukaan ainakin 20 prosenttia EU:n maa- ja merialueista ennallistetaan vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2050 mennessä asetus koskisi kaikkia ennallistamisen tarpeessa olevia ekosysteemejä.

Source Link yle.fi