Tuore väitös: MS-tautia löydetään nyt Suomessa entistä enemmän ja etenkin naisilta

Potilaista noin kaksi kolmesta on naisia. Taudin syntymekanismia ei vieläkään tiedetä tarkasti.

Pitkä ja tyhjä vuodeosaston käytävä. Kuvan etualalla pyörätuoli.

Osa MS-potilaista joutuu jossain vaiheessa käyttämään pyörätuolia. Tavallisimmat ensioireet ovat näköhäiriöt ja raajojen tuntohäiriöt. Kuvituskuva. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

MS-taudin, eli multippeliskleroosin, esiintyvyys on kasvussa koko maailmassa. Tampereen yliopiston tuoreen väitöksen mukaan sairauden esiintyvyys on kasvussa etenkin naisilla.

Lääketieteen lisensiaatti Annukka Verkko selvitti väitöstutkimuksessaan MS-taudin ilmaantuvuutta ja esiintyvyyttä Länsi-Suomessa.

Verkko havaitsi, että vuodesta 2000 vuoteen 2010 mennessä MS-taudin esiintyvyys kohosi etenkin naisilla. Potilaista noin kaksi kolmesta on naisia.

MS-tauti on keskushermostoon vaikuttava autoimmuunitauti eli sairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää oman elimistön rakenteita tai kudoksia vastaan.

Tutkimusaineisto koostui vajaan 2 000 MS-potilaan sairauskertomuksista Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueilta. Kasvua oli etenkin Etelä-Pohjanmaalla.

MS-tautia sairastaa noin 12 000 suomalaista. Se on Suomessa nuorten aikuisten yleisin vakava neurologinen sairaus. Suomessa tauti on yleinen, ja syiksi on arveltu geenejä ja vähäistä auringonvaloa. Taudin syntymekanismia ei vielä tarkalleen tiedetä.

Annukka Verkko sanoo, että taustalla vaikuttavat myös esimerkiksi magneettikuvauksen yleistyminen ja neurologien määrän kasvu.

Tautiin liittyy oheissairauksia

Etenkin sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet lyhensivät MS-potilaiden elinikää. MS-tautiin sairastuneilla on kohonnut riski myös aivoinfarktiin, kallonsisäisiin verenvuotoihin ja tyypin 1 diabetekseen. Siksi näitä pitäisi ehkäistä.

Annukka Verkko työskentelee parhaillaan neurologiaan erikoistuvana lääkärinä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa 8. maaliskuuta.

Source Link yle.fi