Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f0d4200449476a0829e453fd7e4ed649, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Luulen, että kaikki alalla ovat nähneet tällaista” – ilmi tulleet tapaukset hevosten kohtelusta eivät yllätä hevostenkouluttajia – Uutisalue

”Luulen, että kaikki alalla ovat nähneet tällaista” – ilmi tulleet tapaukset hevosten kohtelusta eivät yllätä hevostenkouluttajia

Ylen Spotlight -ohjelma nosti viime viikolla esiin Ypäjän hevosopistolla tapahtuneita epäkohtia Ypäjän hevoshelvetti -dokumentissaan.

Eläintenkouluttaja ja hevosten koulutuksesta kirjoittanut tietokirjailija Tuire Kaimio ei ole yllättynyt Spotlightin paljastuksista.

– Luulen, että kaikki alalla ovat nähneet tällaista, Kaimio sanoo.

Kyseessä on toinen hevosten kaltoinkohtelua käsittelevä dokumentti lyhyen ajan sisään.

Tammikuun lopulla TV2:ssa ja Areenassa esitettiin tanskalainen Anders Helgstrandin pimeä puoli, joka kertoi palkitun ja arvostetun ratsastajan tallin harjoittamasta epäeettisestä ja järkyttävästä toiminnasta.

Spotlightin tutkimuksen perusteella samankaltaisia ongelmia on havaittu myös Suomessa. Svenska Ylen haastattelemat entiset tai nykyiset opiskelijat kertoivat opiston henkilökunnan kohdelleen hevosia väkivaltaisesti ja opettaneen opiskelijoita kohtelemaan hevosia samalla tavalla. Lisäksi dokumentissa kerrottiin opistolla tapahtuneesta kiusaamisesta.

Kaimio korostaa, että suurin osa alalla toimivista toimijoista kohtelee hevosiaan hyvin. Samoilla linjoilla on myös hevosten koulutukseen erikoistunut hevosalan yrittäjä Anna Kilpeläinen.

– Joukossa on kuitenkin huonoja, joissa hevosen käyttäytymistä tulkitaan väärin esimerkiksi jonkinlaiseksi tahalliseksi temppuiluksi ihmistä vastaan tai hevosta käsittelevä ihminen antaa itselleen luvan esimerkiksi toimia vihaisena. Kaikkiin koulutustarpeisiin on olemassa hyviä koulutusmenetelmiä ja toimintatapoja, joiden käytön on oltava ainoa hyväksytty vaihtoehto, Kilpeläinen korostaa.

Tutkimustieto kehittynyt harppauksin

Mikä sitten on hevosten kaltoinkohtelua? Kaimion mukaan eläinten säikyttäminen tai kivunluominen, jäi siitä jälkeä tai ei.

– Johtui eläimen hankala käytös mistä tahansa, vaikka olosuhteista, ei ole oikeutta kohdella eläimiä väkivaltaisesti tai pelotella. Olemme menneet aika kauas ajasta, kun oli suo, kuokka ja hevonen ja ihmisten henkiinjääminen oli talvisin kiinni siitä, toimiko hevonen vai ei.

Två ryttare med hästar står i en manege.

Hevosia koskeva tutkimustieto on lisääntynyt valtavasti. Kuva: Dan Gustafsson / Yle

Kaimio toivottaa aiheen julkisen keskustelun tervetulleeksi.

– Osa siitä, mitä ollaan totuttu tekemään hevosten tai vaikka koirien kanssa, ei ole enää nykypäivänä eettisesti kestävää.

Myös Anna Kilpeläinen viittaa hevosalalla käynnissä olevaan toimintakulttuurin muutokseen. Hän korostaa myös alan tutkimustiedon lisääntyneen valtavasti.

Stall på Ypäjäs Hästinstitut.

Ylen Spotlight-dokumentissa perehdyttiin Ypäjän hevosopistolla tapahtuneisiin epäkohtiin. Kuva: Dan Gustafsson / Yle

– Viime vuosikymmeninä eläimiä ja hevosia koskevat tutkimustieto on edennyt harppauksin ja sen vuoksi on tärkeää, että kaikkia hevosalankin toimintatapoja tarkastellaan ja uudistetaan tutkimuksista kertyvän tiedon valossa. Oma historiani hevosammattilaisena alkaa 90-luvun alkupuolelta. Tiedon määrä ja saatavuus on sinä aikana lisääntynyt niin paljon, että aivan jatkuvaa päivittämistä ja kehittämistä todellakin täytyy tehdä kaiken aikaa omassakin työssä ja osaamisessa.

Ei vain Ypäjällä

Hevosten kaltoinkohtelua ei ole esiintynyt ainoastaan Ypäjällä. Keväällä 2022 julkisuudessa nousi esiin Ruukissa sijaitsevassa koulutuskeskus Brahen hevoskeskuksessa ilmenneet epäkohdat. Entiset opiskelijat kertoivat, kuinka hevosiin oli koulutustilanteissa kohdistettu väkivaltaa.

Tuire Kaimio kertoo eri oppilaitoksissa opiskelleiden opiskelijoiden olleen häneen vuosien varrella yhteydessä.

– Vähän muuallakin on ollut toisinaan käytäntönä, että opiskelijat ovat valittaneet epäkohdista, joita ei ole otettu tosissaan tai niitä ei ole selvitetty. Ilmiö, että valitukset eivät aina tule käsitellyksi, on olemassa.

Tanskalainen Andreas Helgstrandin pimeä puoli -dokumentti kertoi tanskalaisen menestyneen kouluratsastajan tallin harjoittamista epäkohdista.

Kaimio kertoo myös muiden kollegoidensa saaneen vastaavanlaisia viestejä.

– Olemme aina ohjanneet, että jos kyse on mahdollisesta eläinsuojelurikoksesta, pitää tehdä rikosilmoitus.

Kaimio näkee, että alalla on tehty paljon hyviä uudistuksia. Alan ammattikoulutusta on esimerkiksi kehitetty ja liittoon on perustettu hyvinvointityöryhmä.

Hän toivoo kuitenkin, että epäkohtien kieltämisen tai yksittäistapauksiksi leimaamisen sijaan keskityttäisiin epäkohtien parantamiseen esimerkiksi yhä lisäämällä tietoa ja näyttämällä, että asioita voi tehdä myös toisella tavalla.

– Hiljaisuus on se, mikä minua joskus mietityttää. Ehkä se on kulttuurillinen ongelma, että koetaan, ettei voida puuttua toisten tekemiseen. Ehkä se, että ihmiset ovat sidoksissa toisiinsa: jotta jonkun hevonen tai ratsastaja pääsisi eteenpäin, on suhteiden oltava kunnossa.

Näin liitto vastaa

Suomen Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto vastasi Yle Urheilun kysymyksiin esiintulleista asioista sähköpostitse.

Miten iso ongelma hevosten kaltoinkohtelu alalla on?

On erittäin tärkeää, että hevosten väkivaltainen kohtelu nostetaan esiin ja siihen puututaan. Andreas Helgstrandin tapauksessa Tanskan liitto ja kansainvälinen ratsastajainliitto ovat antaneet rangaistuksia, ja Tanskan viranomaiset tutkivat toimintaa. Ypäjän hevoshelvetti -dokumentissa esitetyt väitteet hevosten kaltoinkohtelusta on ensisijaisen tärkeä tutkia ja selvittää. Ratsastajainliitto yhdessä muiden omistajien kanssa odottaa parhaillaan Hevosopiston selvitystä dokumentissa esitetyistä tapahtumista. Hevosen väkivaltainen kohtelu tai laiminlyönti ovat eläinsuojelurikoksia, joista on ilmoitettava valvontaeläinlääkärille tai poliisille.

Suomen Ratsastajainliitto omistaa 25 prosenttia Ypäjän hevosopistosta. Tulivatko dokumentissa esitetyt asiat teille yllätyksenä?

Olemme olleet tietoisia yhtiössä ennen nykyistä johtoa havaituista työhyvinvointiongelmista, joita on käsitelty myös mediassa. Opiskelijoiden joukossa tapahtuneesta vakavasta kiusaamisesta Ratsastajainliitto ei ole saanut tietoa. Myös siitä on pyydetty selvitys. Hevosopiston nykyjohto on tehnyt niin työntekijöiden kuin opiskelijoidenkin hyvinvoinnin eteen useita toimenpiteitä, ja esimerkiksi opiskelijatyytyväisyydessä on ollut viime vuosina tutkimusten mukaan parannusta.

Grafiikka Ypäjän hevosopiston omistusrakenteesta.

Ratsastajainliitto omistaa 25 prosenttia Ypäjän hevosopistosta. Myös valtio omistaa saman verran. Kuva: Grafiikka: Maija Hurme, Kuva: Dan Gustafsson / Yle

Millaisia toimenpiteitä dokumentin jälkeen liitossa on tehty?

Ratsastajainliitto on yhdessä muiden omistajien kanssa tehnyt Hevosopistolle selvityspyynnön useista dokumentissa esitetyistä väitteistä. Ratsastajainliitto on jo aiemmin nettisivuillaan ohjeistanut harrastajia olemaan yhteydessä liittoon tai viranomaisiin, tapauksen mukaan, ja nyt verkkosivuille ollaan avaamassa myös sähköinen ilmoituskanava. Sen avulla pyritään helpottamaan ja laskemaan jäsenistön kynnystä ilmoittaa mieltään painavista asioista.

Kun lähdin tutustumaan ja tekemään jatkojuttua aiheesta, heti ensimmäiset haastateltavat kertoivat, että epäkohdat eivät rajoitu vain Ypäjään, vaan että samanlaisia viestejä (opiskelijoiden huolta opistoissa tapahtuneesta hevosten väkivaltaisesta kohtelusta) on tullut muualtakin. Oletteko törmänneet tällaisiin viesteihin?

Emme.

Millaisia toimenpiteitä liitossa on tehty (jo ennen dokumenttia) hevosten hyvinvoinnin varmistamiseksi?

Ratsastajainliitto yhdessä muiden hevosalan järjestöjen kanssa tekee jatkuvaa ennaltaehkäisevää työtä ja valvoo hevosten käsittelyä tapahtumissaan. Ratsastajainliitto keskittyy vastuullisuustyöllä, jatkuvalla kilpailusääntöjen ja määräysten arvioinnilla ja uudistamisella, koulutuksella, viestinnällä, erilaisilla valvontamenetelmillä ja ilmoituskanavilla vaikuttamaan jäsentensä toimintaan hevosten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Ratsastajainliiton järjestämissä kilpailuissa hevosten vointia seuraavat toimihenkilöt, stewardit ja eläinlääkärit. Myös kilpailusäännöt, dopingmääräykset ja lääkintäohjeet, olosuhdevaatimukset, koulutus, eettiset ohjeet ja kurinpitotoimenpiteet ovat hevosten hyvinvointia varten. Ratsastajainliiton toimihenkilöt ja työntekijät ovat velvollisia puuttumaan hevosten huonoon kohteluun ja ilmoittamaan siitä tarvittaessa eteenpäin.

Hevosen käyttäytymisestä, varusteiden vaikutuksesta, fysiologiasta ja muusta tehdään tutkimuksia, joiden tietoa siirretään käytäntöön. Ratsastajainliitolla on Hevosen hyvinvointi -työryhmä, joka keskittyy erityisesti tähän. Tallineuvojat tekevät tärkeää yhteistyötä ratsastuskoulujen kanssa, ja hevosalan toimijoiden kesken on hedelmällistä toimintaa. Vaikutamme yhdessä hevosalan puolesta myös lainsäädäntöön ja asetuksiin. Alan ammattilaiset ovat niin omaehtoisesti kuin sääntömuutosten ja yleisen ilmapiirinkin kautta arvioineet toimintaansa, ja tämä työ jatkuu.

Nämä valitettavat tapaukset ja niiden herättämät keskustelut on myös hyödynnettävä tietoisuuden lisäämiseksi ja ihmisten herättelemiseksi tarkastelemaan myös omaa ja lähiympäristönsä toimintaa. Avoin keskustelu ja monipuoliset toimintatavat hevosten hyvinvoinnin varmistamiseksi ovat erittäin tärkeitä.

Source Link yle.fi