Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_132916cbb1595e20b0bd2e48c12fb4d2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maailman suurimman avaruusraketin koelaukaisu onnistui, mutta raketti tuhoutui muutaman minuutin jälkeen – Uutisalue

Maailman suurimman avaruusraketin koelaukaisu onnistui, mutta raketti tuhoutui muutaman minuutin jälkeen

Miljardööri Elon Muskin SpaceX-avaruusyritys joutui maanantaina perumaan avaruusraketin koelennon Texasissa jäätyneen paineventtiilin takia. Tänään raketin laukaisu onnistui, mutta koelento päättyyi nopeasti.

Elon Muskin SpaceX yrittää laukaista maailman suurimman avaruusraketin koelennolle Texasissa

SpaceX-avaruusyhtiön Starship-avaruusalus yhdistettynä Super Heavy booster -kantorakettiin on pituudeltaan noin 120-metrinen avaruusraketti. Pelkästään kantoraketissa on 33 moottoria ja tehoa löytyy noin kaksi kertaa Nasan SLS-raketin verran.

Koelennon on tarkoitus lähteä SpaceX:n avaruustukikohdasta Starbasesta. Super Heavy -kantoraketin olisi tarkoitus nostaa Starship-avaruusalus puoleenväliin matkalla kiertoradalle, minkä jälkeen kantoraketti irtautuu ja laskeutuu Meksikonlahteen.

Starship jatkaisi tämän jälkeen omilla moottoreillaan kiertoradalle asti, josta se pikaisen piipahduksen jälkeen laskeutuu Tyyneenmereen.

Koko kuviossa pitäisi kestää vain puolitoista tuntia.

Starshipin laukaisu on onnistuessaan merkittävä rajapyykki avaruusmatkustuksen historiassa. Musk aikoo demonstroida isolla, uudelleenkäytettävällä raketilla ihmisten ja materiaalin kustannustehokasta kuljettamista avaruuteen isossa mittakaavassa.

Starshipiin toden teolla mahtuu, sillä avaruusalus voi kantaa yli satatuhatta kiloa lastia ja sadan hengen miehistön. Muskin visioissa Starshipit veisivät tulevaisuudessa isoja määriä ihmisiä, rahtia ja satelliitteja niin kiertoradalle, Kuuhun kuin lopulta Marsiin asti.

Juttua täydennetään

Source Link yle.fi