Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_95ae25c01579a4548be383a17115559b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Naapurit käänsivät selkänsä Ukrainan viljalle ja läiskivät nyt kilvan tuontirajoituksia – tästä on kyse Itä-Euroopan ruokakiistassa – Uutisalue

Naapurit käänsivät selkänsä Ukrainan viljalle ja läiskivät nyt kilvan tuontirajoituksia – tästä on kyse Itä-Euroopan ruokakiistassa

Venäjän suljettua Mustanmeren vientireitin maailman vilja-aitta Ukrainalla oli käsissään valtava ylijäämä. Sitä vietiin EU-alueelle, ja nyt osa maista on käärmeissään.

Ukrainan viljankuljetukset hiertävät Itä-Euroopan maiden välejä.

Puola, Unkari, Bulgaria ja Slovakia ovat viime päivinä ilmoittaneet asettavansa tuontirajoituksia Ukrainasta tulevalle viljalle ja muille maataloustuotteille. Maahantuontikiellot ja -rajoitukset ovat väliaikaisia, ja niiden on määrä raueta kesäkuun lopussa.

Naapurusten kyräilyä helpottamaan EU valmistelee parhaillaan 100 miljoonan euron apupakettia, joka suunnattaisiin Itä-Euroopan maanviljelijöiden auttamiseksi. Tosin paketti vaatii vielä kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää.

Miten Itä-Eurooppaa kuohuttava kiista sai alkunsa?

Mustanmeren kauppareitit katki

Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa viime vuoden helmikuussa Mustanmeren kautta kulkenut kauppa tyrehtyi.

Maailmalla hätäännyttiin, sillä kyseessä ei ollut mikään merkityksetön kauppareitti: Ukraina kuuluu maailman tärkeimpiin ruuan tuottajiin. Sodan keskelläkin maa on edellen yksi isoimmista maissin, vehnän ja muiden viljojen sekä siipikarjan viejistä, kertoo (siirryt toiseen palveluun) Politico.

Joten kun Mustanmeren kauppareitti sulkeutui, EU lupasi auttaa Ukrainaa viemään miljoonat maassa jumissa olevat viljakilot maailmalle.

Reuters kertoi (siirryt toiseen palveluun) tuolloin, kuinka Brysselissä poistettiin käytöstä kaikki tullimaksut ja tarkastukset, joita Ukrainasta tulevilla tuotteilla oli tähän mennessä ollut. Tarkoituksena oli, että ukrainalaistuotteita viedään maailmalle unionin kautta.

Nyt Ukrainan naapurimaissa on huomattu, että maasta tuotu vilja ei kuitenkaan aina kulje eteenpäin. Osa siitä jää jäsenmaihin, jossa se myydään halvalla. Itse asiassa niin halvalla, että osa tuottajista on tänä keväänä huomannut, ettei voi kilpailla hintojen kanssa.

Joukko ihmisiä on kokoontunut osoittamaan mieltään ukrainalaisen viljan tuontia vastaan.

Maanviljelijät yrittivät tukkia Ukrainan ja Puolan välillä kulkevan rautatien Hrubieszowissa huhtikuussa. Kuva: Jakub Porzycki /Anadolu Agency

Puolan maanviljelijät ajoivat ministerin eroon

Erityisesti Puolan maanviljeljiät ovat olleet tänä keväänä nyreissään. Tilanne on johtanut mielenosoituksiin ja maatalousministerin eroon.

Maanviljelijöiden mukaan maahantuonti on johtanut siihen, että markkinoille on virrannut odottamaton määrä viljaa, joka kilpailee suoraan Puolan kotimaisen tuotannon kanssa. Ukrainasta tuotu halpa vilja painaa alas paikallisen viljan hintaa, minkä takia tuottajat ovat olleet kovilla.

Samanlainen tarina on kuultu myös Bulgariasta.

Politico kertoi (siirryt toiseen palveluun) tammikuussa, kuinka maanviljelijät eivät tienaa auringonkukansiementen kasvattamisella, sillä 20-kertainen nousu Ukrainan tuonnissa on laskenut hinnat lähes puoleen entiseen verrattuna.

Euroopan komissio rientänee nyt Itä-Euroopan avuksi.

Politicon mukaan (siirryt toiseen palveluun) EU:n suunnitelmat koskevat jonkinlaista avustusta viljan siirtämisessä eteenpäin Ukrainan naapurimaista, jonne sitä tällä hetkellä kertyy. Maataloustuotteille asetettavien tullimaksujen mahdollisuutta komissio sanoi julkaisun mukaan miettivänsä myöhemmin.

Tuontikieltojen pelätään roimivan Ukrainan jo ennestään heikoissa kantimissa olevaa taloutta ja sitä kautta maan puolustuskykyä.

Ukrainan Odessassa ohraa lastataan kuljetusta varten. Lähikuva lapiosta.

Odessassa lastattiin ohraa säilytykseen viime vuoden kesäkuussa. Kuva: EPA-EFE

Venäjän väitetään luistaneen sopimuksesta

Ukrainalaisen viljan toinen väylä ulos maasta on Mustanmeren kautta. Vaikka YK, Turkki, Venäjä ja Ukraina pääsivät sopuun viljakuljetuksista viime kesänä, sekään reitti ei ole ollut viime aikoina ongelmaton.

Sopimuksen mukaan Ukraina saa kuljettaa tuotteitaan kolmesta Mustanmeren satamasta ja sopimuksen kaikki osapuolet saavat luvan tarkastaa Ukrainasta maailmalle Mustanmeren kautta lähtevät laivat. Ideana on varmistaa, ettei laivoja käytetä aseiden kuljettamiseen.

Ukraina on kuitenkin syyttänyt Venäjää tarkastusten viivyttelystä, mikä on johtanut viennin ongelmiin. Reutersin lähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjä alkoi esimerkiksi aiemmin tässä kuussa vaatia laivojen päivittäisiä satunnaistarkastuksia.

Guardian kertoi (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona laivojen tarkastusten palautuneen normaaleiksi ”huolimatta Venäjän yrityksistä rikkoa sopimusta”, kuten ukrainalaisministeri Oleksandr Kubrakov asian muotoili.

Source Link yle.fi