Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_140b2bdf5285fc0ad379e1080398b80d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maailman terveysjärjestö: Jopa 180 000 terveydenhuollon ammattilaista kuollut koronaan – Uutisalue

Maailman terveysjärjestö: Jopa 180 000 terveydenhuollon ammattilaista kuollut koronaan

WHO julkisti torstaina arvion, jonka mukaan 80 000–180 000 terveydenhuollon työntekijää on maailmanlaajuisesti kuollut koronaan vajaan puolentoista vuoden aikana (tammikuu 2020 – toukokuu 2021).

Hoitohenkilöstöön kuuluvia järjestö arvioi maailmassa olevan kaikkiaan 135 miljoonaa.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi, että hoitohenkilöstö täytyy tehdä vastustuskykyiseksi koronavirusta vastaan ennen kuin muita rokotetaan.

– 119 maasta kerätyn tiedon perusteella keskimäärin kaksi viidestä terveydenhuollon työntekijästä maailmanlaajuisesti on täysin rokotettu, hän sanoi korostaen, että kyse on keskimäärästä.

Esimerkiksi Afrikassa vain yksi kymmenestä on täysin rokotettu, kun vauraissa maissa rokotettuja on yli 80 prosenttia työntekijöistä.

WHO vaatiikin, että rokotteet priorisoitaisiin terveydenhuollon työntekijöille ja riskiryhmiin kuuluville. Ghebreyesus hämmästeli, että rokotteiden hyväksymisestä on kulunut jo yli 10 kuukautta ja edelleen miljoonat terveydenhuollon ammattilaiset ovat edelleen rokottamatta.

WHO:n mukaan hoitohenkilöstöä on kuollut koronaan valtava määrä ja heitä tulisi suojata paremmin priorisoimalla rokotukset uudelleen. Kuvassa koronatestausta Schiedamissa Alankomaissa keskiviikkona. Kuva: AOP

”Niin moni olisi voitu pelastaa”

Kansainvälisen hoitoalan järjestön puheenjohtaja Annette Kennedy sanoi, että järjestö suree koronaan kuolleita jäseniään.

– Niin moni, tarpeettoman moni olisi voitu pelastaa.

Hänen mielestään tilanne on shokeeraava, koska maat ovat vältelleet vastuutaan kysymyksessä. Kennedy todistaa samaa, mistä hoitoalan järjestöt Suomessakin ovat olleet huolissaan.

– Hoitajat ovat aivan loppu. He ovat fyysisesti ja henkisesti väsyksissä. Ja ennusteen mukaan joka kymmenes harkitsee alan vaihtoa, Kennedy lisäsi.

WHO:n toiveena on, että 40 prosenttia maapallon väestöstä olisi rokotettu vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että 82 maata ei pääsisi tavoitteeseen. Tämä johtuu pääjohtajan mukaan siitä, että rokotteita ei ole riittävästi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan koronavirus on tappanut tähän mennessä ainakin 4,9 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Tautitapauksia on rekisteröity yhteensä 242 miljoonaa.

Lue lisää:

Ylen tiedot: Rokottamattoman hoitajan levittämä koronatartunta johti kuolemaan Eurajoella – ylilääkäri haluaa rokotepakon hoitajille

Source Link yle.fi