Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_71ad26efb63a5c535eb1aed34b9463d2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maajoukkueiden tiivis ottelutahti liikaa jo monille huippupelaajille – Huuhkajat-kärki Joel Pohjanpalo: ”Ei tuossa mitään järkeä ole” – Uutisalue

Maajoukkueiden tiivis ottelutahti liikaa jo monille huippupelaajille – Huuhkajat-kärki Joel Pohjanpalo: ”Ei tuossa mitään järkeä ole”

Huuhkaajat kohtaa Kansojen liigassa myöhään lauantai-iltana Romanian. Lähetys katsottavissa Ylen kanavilla kello 21.00 alkaen. Ottelu potkaistaan käyntiin kello 21.45.

Huuhkajien raskasta ottelutahtia Kansojen liigassa on ehditty jo ruotimaan jälkipeleissä. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa yhteentoista päivään neljä ottelua, joista kaksi on nyt takana.

– Ei tuossa ottelutahdissa mitään järkeä ole. Kuten on voitu nähdä, maaotteluissa on tullut paljon loukkaantumisia. On se rasituksen puolesta ihan liikaa, Huuhkajien hyökkääjä Joel Pohjanpalo sanoo.

Esimerkiksi Ranskan Kylian Mbappé ja Raphaël Varane sekä Belgian Romelu Lukaku ovat kuluneen viikon aikana joutuneet poistumaan kentältä loukkaantumisten myötä. Kuten myös Kalvin Phillips (ENG), Kiefer Moore (WAL) , Gavin Bazunu (IRE) ja muita.

Pohjanpalo uskoo, että myös Suomen Glen Kamaralla rasitus jollakin tavalla tuntuu. Keskikenttäpelaaja Kamara kamppaili Eurooppa-liigan loppuottelussa seurajoukkueensa Glasgow Rangersin riveissä vielä 18. toukokuuta.

– Mutta se on, mitä se on. Lähdemme tekemään kaikkemme kentälle. Onneksi pääsee lomalle ensi viikolla, Pohjanpalo toteaa.

Hyökkääjä Teemu Pukki yhtyy Pohjanpalon näkemyksiin ja toteaa, että ideaalitilanteessa pelaajat olisivat päässeet lomalle jo kahden ensimmäisen pelin jälkeen.

Esimerkiksi Huuhkajissa pelaajien rasitusta seurataan monella tavalla. Päävalmentaja Markku Kanervan mukaan ensimmäiset merkit kuormituksesta nähdään seuraamalla pelaajien sykkeitä niin harjoituksissa kuin otteluissa.

Lisäksi hyödynnetään ”valmiuskyselyä” (eng. readiness tai wellness questionnaire). Kyselyssä pelaajat itse arvioivat omaa olotilaansa.

Jo ennen aamupalaa pelaaja arvioi muun muassa lihaskireyksiä, kuomituksen tuntemuksia sekä unen määrää ja laatua. Näiden pohjalta lasketaan tietynlainen arvo pelaajan valmiustilasta. Sitten kysely toistetaan harjoitusten jälkeen.

Kuormituksen arvioinnin ohella pelaajien tulee pystyä kertomaan treenien taktisesta teemasta, joka vaihtelee harjoituksittain.

– Että ymmärsikö pelaaja, mikä siinä harjoituksessa oli ideana, Kanerva sanoo.

Näiden lisäksi Huuhkajien fysiikkapuolen henkilökunta tuntee konkreettisesti näpeissään, onko pelaajilla lihaskireyttä tai jokin pieni vamman tynkä.

Fysioiden käsittelyssä on muiden Huuhkajien ohella vieraillut keskuspuolustaja Robet Ivanov. Hän pelasi Suomen kahdessa ensimmäisessä ottelussa täydet minuutit.

– Vireystila on lähes sata, vaikka rasitus pakostikin näkyy, kun kaksi peliä pelattiin noin lyhyen ajan sisällä. Mahdollisimman hyvin ollaan yritetty palautua ja hoitohenkilökunta jeesaa. Jatkan Romaniaa kohti hyvin ja palautunein fiiliksin, Ivanov kertoo.

Jalkapallossa huippujen pelimäärät vain kasvavat

Yle kertoi viime vuoden elokuussa kattavasti huippujalkapalloilijoiden pelimäärien kasvusta. Tuolloin tutkijat moittivat jalkapallon kattojärjestöjen ja seurojen suunnitelmia pelimäärien kasvattamisesta eettisesti kestämättömiksi ja ahneiksi.

Huuhkajat eivät kattojärjestöjä moiti, vaikka Pohjanpalon suorapuheisuudesta on aistittavissa, että fyysinen kuormitus rasittaa pelaajia.

Siksi myös henkinen palautuminen on keskeinen asia. Ivanovin mielestä ehkä jopa fyysistä puolta tärkeämpää.

– Pelaamme kundien kanssa yatzya, millä pyritään välillä pitämään ajatukset pois jalkapallosta. Mielestäni tällä tavoin saadaan pidettyä ajatukset kirkkaina. Lisäksi toki helpottaa, kun pelaa hyvin ja voittoja tulee, mutta ei se vähennä henkisen palautumisen merkitystä.

Päävalmentaja Kanerva kertoo rasituksen mietityttävän myös valmennusjohtoa.

– Meidän täytyy olla todella tarkkoja, koska emme halua loukkaantumisriskejä. Kaikki muutkin joukkueet miettivät, että milloin lepuuttaa ketäkin.

Kansojen liiga, B-liiga, lohko 3

Huuhkajat kohtaa Kansojen liigassa lauantai-iltana Romanian. Vierasottelu Bukarestissa alkaa Suomen aikaan kello 21.45. Romania on hävinnyt kaksi ensimmäistä otteluaan: 0–2 Montenegrolle ja 0–1 Bosnia-Hertsegovinalle.

– Bosnia-Hertsegovina-ottelu oli suhteellisen tasainen, ja mielestäni Romanialla oli jopa paremmat maalipaikat, mutta silti he hävisivät pelin. Erot tässä lohkossa ovat pieniä, päävalmentaja Kanerva sanoo.

Hänen mukaansa Romanialta löytyy ongelmakohtia, esimerkiksi puolustuspelaamisessa. Kanerva ei kuitenkaan lähde aliarvioimaan vastustajaa. Hän sanoo Romanian olevan hyvä vastahyökkäyksissä, ja että joukkueessa on ennen kaikkea yksilötaitoa.

– Pirun taitavia hyökkääjiä varmasti. Kovia hyökkäämään, mutta se puolustaminen ei välttämättä aina kiinnosta niin paljoa. Nyt päästään näkemään meidän henkinen kantti vieraskentällä, puolustaja Ivanov summaa.

Lue myös:

Huuhkajat loi Olympiastadionilla taideteoksen – katso upea syöttöketju alusta loppuun: ”Hienoimpia maaleja aikoihin”

”Onko tässä enää mitään järkeä?” – jalkapallon supertähdet pelaavat epäinhimillisen määrän otteluita, tutkijat varoittavat vakavista seurauksista

Jalkapallon hurjat ottelumäärät puhuttavat maailmalla, mutta Suomessa pelataan liian vähän – Juha Malinen ehdottaa sarjakauden pidentämistä

Pikkuhuuhkajat jäi ilman paikkaa EM-jatkokarsinnassa – Norja lopulta vahvempi 2–0-lukemin Turussa

Source Link yle.fi