Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_afd07c07e12d5ad45e3c092b737ece8f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Macron: Putin voitaisiin mahdollisesti kutsua G20-kokoukseen, jos kaikki jäsenvaltiot sitä puoltavat – Uutisalue

Macron: Putin voitaisiin mahdollisesti kutsua G20-kokoukseen, jos kaikki jäsenvaltiot sitä puoltavat

Putin ei osallistunut viime vuoden tapaamiseen, koska hänestä on annettu Kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräys.

Emmanuel Macron osoittaa sormella yläviistoon. Taustalla näkyy Brasilian lippu.

Ranskan presidentti Macronin mukaan Putinin osallistuminen kokoukseen vaatisi kaikkien G20-maiden hyväksyntää, jonka varmistaminen olisi isäntävaltio Brasilian harteilla. Kuva: Ludovic Marin / AFP / Lehtikuva

Ranskan presidentti Emmanuel Macron pitää mahdollisena, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voitaisiin kutsua G20-maiden marraskuiseen valtiojohtajien huippukokoukseen. Jos Putinin osallistuminen kokoukseen olisi hyödyllinen, pitäisi se Macronin mukaan toteuttaa. Macron kertoi kannastaan Brasilian-vierailunsa yhteydessä ja hän vastasi toimittajan kysymykseen asiasta.

Kutsu kuitenkin edellyttää Macronin mukaan kaikkien G20-maiden hyväksyntää, jonka varmistaminen olisi isäntä- ja puheenjohtajavaltio Brasilian harteilla.

Putin ei osallistunut viime vuoden G20-tapaamiseen Intiassa, koska hänestä on annettu Kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräys.

Pidätysmääräyksen syynä oli ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle.

Macronia isännöinyt Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva kommentoi Macronin ehdotusta vain sanomalla, että G20-ryhmän kaltaisessa organisaatiossa täytyy kunnioittaa monipuolisuutta.

Syyskuussa Lula puolestaan kommentoi, ettei Putinin pidättäminen olisi tullut mitenkään kyseeseen, jos hän osallistuisi Brasilian kokoukseen. Hieman tämän jälkeen Lula kuitenkin peruutteli kantaansa ja sanoi, että ratkaisun asiassa tekisi Brasilian oikeuslaitos.

Lähde: AFP

Source Link yle.fi