Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_53060296d8ca3910ac6fb6444a4eaa7e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Maisa Kakriaisella oli tasapaino-ongelmia, sitten hän löysi paljasjalkakengät – ”Aluksi kivet ja kävyt sattuivat, mutta siihen tottui” – Uutisalue

Maisa Kakriaisella oli tasapaino-ongelmia, sitten hän löysi paljasjalkakengät – ”Aluksi kivet ja kävyt sattuivat, mutta siihen tottui”

Puolitoista vuotta sitten mikkeliläisellä Maisa Kakriaisella oli takanaan epäonnistunut leikkaus. Sen seurauksena jalkojen tuntoaisti oli huono. Kakriaisella oli tasapainovaikeuksia etenkin kengät jalassa, sillä jalkapohjat tuntuivat katoavan kokonaan.

Sisällä ilman kenkiä käveleminen oli helpointa. Niinpä, kun sosiaalisen median syöte tarjosi Kakriaiselle mainoksen paljasjalkakengistä, hän kiinnostui.

– Olin ajatellut, että niitä on olemassa vain kamalan rumia. Aloin kuitenkin googlailla ja huomasin, että niitä on vaikka minkälaisia, Kakriainen kertoo.

Ensimmäiset paljasjalkakengät ostettuaan Kakriainen hurahti jalkineisiin tyystin.

Niin on käynyt monelle muullekin. Paljasjalkakengistä on tullut niin suosittuja, että tavalliset marketitkin ovat päättäneet ottaa niitä valikoimiinsa.

Maisa ja Mikko Kakriainen asettelevat estekeppiä tolppien väliin keppihevoselle omakotitalon pihalla. Tytär Sigrid katsoo vierestä.
Kakriaisen koko perhe käyttää paljasjalkakenkiä. Kuvassa Maisa, Mikko ja Sigrid Kakriainen.Esa Huuhko / Yle

“Kenkiä on riivitty ja raavittu lisää, mistä vain on saatu”

Paljasjalkakengät imitoivat nimensä mukaisesti paljain jaloin liikkumista. Niissä on ohut, hyvin taipuisa pohja, eikä lainkaan kantakorotusta. Ne ovat olleet jo pitkään juoksijoiden suosiossa ja niitä on myyty vain erikoisliikkeissä.

Koko ajan useampi haluaa kuitenkin käyttää kenkiä tavallisessa arjessa.

Viime keväänä tavaratalo Tokmanni päätti kokeilla verkkokaupassaan, olisiko paljasjalkakengille ostajia. Muutaman sadan kengän erä myytiin saman tien.

– Jäljellä on yksittäisiä kokoja, värejä ja malleja. Niitä on riivitty ja raavittu lisää, mistä vain on saatu, pukeutumisen ostoryhmäpäällikkö Timo Karanko sanoo.

Kokeilun perusteella Tokmanni on päättänyt ottaa paljasjalkakengät myyntiin kivijalkamyymälöihinsä ensi keväästä alkaen.

Myös Citymarketissa on vastaava kokemus: paljasjalkakengät myyvät koko ajan paremmin ja valikoimaa kasvatetaan jatkuvasti. Ensi talvena myyntiin tulee paljasjalkanilkkuri.

Paljasjalkakenkiä kaupan hyllyssä.
Myös Prismoissa on myynnissä paljasjalkakenkiä. Brändit täytyy tunnistaa erottaakseen, mitkä kengistä ovat paljasjalkakenkiä.Esa Huuhko / Yle

Omakotitalon pihalla Maisa Kakriaisen tytär Sigrid Kakriainen juoksee keppihevosen kanssa jalassaan mitäpä muutakaan kuin paljasjalkakengät. Äiti on saanut koko perheen ostamaan vain kyseisen tyyppisiä jalkineita. Talosta löytyvät paljasjalkaversiot niin vaelluskengistä kuin juhlakengistäkin.

Toistaiseksi vain Maisa Kakriainen käyttää paljasjalkakenkiä talvellakin. Ohuen pohjan takia kengät voivat olla kylmät.

Kakriaiselta on mennyt vuoden verran tottua kulkemaan kengillä, joiden pohjan läpi tuntuvat kivet, juuret ja kävyt. Iskunvaimennusta ei ole ja etenkin asfaltilla liikkuminen voi kipeyttää lihaksia pakaroissa ja reisissä.

Kakriaisen tasapaino-ongelmat ovat kuitenkin helpottaneet.

– Harrastan aikuisbalettia ja siinä näkee hyvin, miten tasapaino ja kehon hahmotus on parantunut. Myös alaselkäkivut ja selän väsyminen ovat jääneet, Kakriainen kertoo.

Sigrid Kakriainen laukkaa keppihevosella omakotitalon pihalla.
Sigrid Kakriainen käyttää mielellään paljasjalkakenkiä, sillä ne ovat samannäköisiä kuin tavallisetkin. Esa Huuhko / Yle

Nykyaikaisten jalkaterveyssuositusten mukainen kenkä

Jalkaterapeutti Mervi Sorjonen ei suosittele ketään tarttumaan paljasjalkakenkiin omin päin, jos jaloissa on ongelmia. Kakriaisellakin oli apunaan paljasjalkakengistä tietävä fysioterapeutti.

Kuitenkin, jos jalat ovat terveet, paljasta jalkaa matkiva kenkä on tämän päivän jalkaterveyssuositusten mukainen. Vanha käsitys kahden sentin korosta ja jalkaa tukevasta kengästä on lentänyt romukoppaan.

– Paljasjalkakengissä on se etu, että ne mahdollistavat jalkaterän luonnollisen liikkeen. Jalkaterässä on 26 luuta ja 31 lihasta. Se ei ole mikään jäykkä paketti, Sorjonen sanoo.

Tavallisessa kengässä pohja voi olla paksu ja kärki puristaa varpaita kasaan, jolloin kenkä estää jalan normaalin liikkumisen.

Sorjonen ei puhu nimenomaan paljasjalkakenkien puolesta vaan kehottaa ihmisiä valitsemaan mitkä tahansa kengät niin, että jalkaterä voisi liikkua luonnollisesti. Etenkin tavallisilta varpaiden virheasennoilta voisi välttyä valitsemalla riittävän leveät kengät.

– Pohjoisessa kun asutaan, meillä täytyy olla suojaavia kenkiä. Markkinoilla on kuitenkin vähän jalan mallin mukaisia jalkineita. Hyvä testi on, mahtuvatko varpaat liikkumaan kengässä, Sorjonen sanoo.

Paljasjalkakenkä on parhaimmillaan epätasaisessa maastossa. Jos liikkuu pääasiassa asfaltilla, iskunvaimennus ei riitä.

Toistakymmentä kenkäparia hujan hajan lattialla.
Paljasjalkakenkiä on vaikea erottaa ulkonäön perusteella muista kengistä. Kakriaisten eteinen on täynnä paljasjalkakenkiä.Esa Huuhko / Yle

Maisa Kakriainen hankki paljasjalkakengät myös siskolleen ja äidilleen. Äidille kenkiin laitettiin pohjalliset, sillä iän myötä jalan iskua vaimentava rasvapatja ohenee.

Kakriainen myöntää olevansa hurahtanut paljasjalkakenkiin. Jopa Linnanmäellä hän tarkasteli, näkyykö ihmisten jaloissa niitä. Hän käyttää kaikki tilaisuudet vakuuttaakseen kanssaihmiset paljasjalkakenkien erinomaisuudesta.

– On ihmeellistä, miten niin pieni asia on vaikuttanut omaan vointiin niin paljon.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta lauantaihin klo 23 saakka.

Source Link yle.fi