Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_32acce97ff1fe24b4a015b3801f971f6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mathilda Westerberg, 24, muutti puolison kanssa yhteen ja jo kuukauden päästä tuli ero – sitten tunteiden ailahtelulle löytyi diagnoosi – Uutisalue

Mathilda Westerberg, 24, muutti puolison kanssa yhteen ja jo kuukauden päästä tuli ero – sitten tunteiden ailahtelulle löytyi diagnoosi

Mathilda Westerberg, 24, tuntee voimakkaasti.

Tämä piirre on tehnyt hänen minäkuvastaan pirstaleisen ja ihmissuhteista “next level vuoristorataa”.

Westerberg tunnetaan Temptation Island Suomi -ohjelmasta. Viime vuonna tosi-tv-julkisuus, siitä seurannut someviha ja parisuhteen päättyminen alkoivat tuntua ylivoimaisena ahdistuksena.

Westerberg haki apua.

Psykiatrisella poliklinikalla hän sai kolmen kuukauden arviointijakson päätteeksi diagnoosin: epävakaa persoonallisuushäiriö.

Elämä on muuttunut sen jälkeen. Yhtäkkiä salamarakastumisille, raivokohtauksille ja pohjattomalle ahdistukselle löytyi selitys – ja mikä parempaa, myös hoito.

Westerberg on käynyt puolisen vuotta terapiassa. Sieltä hän on saanut apua tunteiden käsittelyyn ja ihmissuhteisiin.

Tänään Yle Areenassa julkaistavassa Sinkut paljaana -televisiosarjassa hän kertoo persoonallisuushäiriöstään deittiohjelman sinkuille, treffikumppaneille ja samalla koko kansalle.

Hän haluaa, että epävakaasta persoonallisuudesta puhumisesta tulisi tavallista. Häiriö kun on hoidettavissa, jos pääsee avun piiriin.

Tässä jutussa käymme läpi epävakaan persoonallisuushäiriön tyypillisiä piirteitä. Westerberg tunnistaa niistä jokaisen, ja kertoo, miten ne hänellä ovat ilmenneet.

Jutun lähteenä on käytetty Mielenterveystalon diagnoosikuvausta.

1. Käsitys omasta itsestä on ailahtelevainen

Välillä olo tuntuu epäonnistuneelta, mitättömältä ja hävettävältä – välillä taas erinomaiselta ja pärjäävältä.

”Minun on aina ollut vaikeaa kuvailla itseäni muille, koska käsitykseni itsestäni muuttuu joka päivä. Pienikin pettymys saattaa romuttaa itsetuntoni.”

2. Vaikeus toimia pitkäjänteisesti

Elämän suunnitelmat saattavat muuttua nopeasti, on vaikea sitoutua suunnitelmiin tai sovittuihin asioihin.

”Arkisia asioita, jotka eivät ole todella stimuloivia tai mielenkiintoisia, on vaikea tehdä. Aloitan miljoona projektia, mutta vain harvan saatan loppuun. Tänä syksynä olen ollut aloittamassa kolmea eri alan koulutusta.

Minulla ei ole pitkäaikaisia harrastusta. Kokeilen kaikkea, mutta ne aina jäävät.

Saatan sopia tapaamisia ystävien kanssa, mutta ei ole mitään takeita, että saapuisin paikalle. Lähipiirini osaa jo odottaa viime hetken peruutuksia.

Teen hätiköityjä päätöksiä. Muutin eksäni kanssa yhteen viime vuoden kesäkuussa ja jo heinäkuussa irtisanoimme vuokrasopimuksen. Sitten piti jakaa yhteisiä kattiloita, kun omat oli jo heitetty pois.”

Mathilda Westerberg.
Mathilda Westerberg tuottaa työkseen somesisältöjä. Hänellä on Instagramissa noin 34 000 seuraajaa. Otso Ritonummi / Yle

3. Tunteiden sääteleminen on vaikeaa

Varsinkin negatiivisia tunteita on vaikea hallita, ja se saattaa johtaa hallitsemattomiin raivonpuuskiin tai pohjattomaan alakuloon.

”Pettymysten ja muiden negatiivisten tunteiden käsitteleminen on ollut minulle tosi hankalaa. Nuorempana olin koko ajan vihainen.

Kun suutun, huudan. Näen tilanteet vain omalta kannaltani, ja minua on vaikea saada rauhoittumaan. Iso osa raivareista kaduttaa myöhemmin.”

4. Mielialat vaihtelevat

Mielialat muuttuvat joko ihan itsestään tai tilanteiden mukaan.

”Jos minulla on hyvä mieli, muuta todellisuutta ei ole – ja päinvastoin. Elämä on vuoristorataa. Ei ole mitään takeita, mikä mielialani on, kun päivä päättyy.”

5. Tyhjyyden tunne

Toistuva tai jatkuva sisäisen tyhjyyden tunne.

”Toivon, että itselläni olisi joku tarkoitus täällä. Haen jatkuvasti fiilistä, joka puuttuu.”

Mathilda Westerberg.
Westerberg asuu Vantaalla kissansa kanssa. Muutaman kuukauden ajan hän on jakanut kotinsa epävirallisesti myös miesystävänsä kanssa. Otso Ritonummi / Yle

6. Impulsiivisuus

Hetken mielijohteesta tehdyt asiat harmittavat jälkikäteen.

”Olen nautinnon perässä kulkeva ihminen, joka ei mieti seurauksia.

Ihan sama miten hyvän tilin teen, loppukuusta rahat ovat loppu. Jos on raskaampi vaihe elämässä, haen lohtua alkoholista. Olen myös kova bilettämään.

Seksi ei aina ole niin turvallista kuin sen pitäisi olla. Varsinkin jos olen kännissä, en tee aina kovin fiksuja päätöksiä.”

7. Itsetuhoinen käyttäytyminen

Itsensä tahallinen vahingoittaminen tai sillä uhkaaminen.

”Nuorempana, kun olen ollut henkisesti pahimmissa paikoissa, olen ajatellut ja toiminut itsetuhoisesti.”

8. Mustavalkoinen ajattelu

On vaikea nähdä jossain ihmisessä tai asiassa samanaikaisesti sekä hyviä että huonoja puolia.

”Jos joku loukkaa minua, on mahdotonta nähdä tätä ihmistä muuna kuin pahantekijänä. Kaikkein pahimman kiukunpuuskan aikana kaikki on edelleen mustaa tai valkoista, mutta kun vähän rauhoitun, näen muitakin värejä.”

9. Todellisuudentajun hämärtyminen

Harhaluuloja tai epätodellisia kokemuksia saattaa esiintyä etenkin kriisitilanteissa.

”Joskus ajattelen, että muut haluavat minulle pahaa. Pelko ei perustu tosiasioihin, vaan se johtuu huonosta itsetunnosta. Sen vuoksi on vaikea päästää ihmisiä lähelle.”

Mathilda Westerberg.
”Terapian ansioista hallitsemattomia raivareita tulee nykyään vähän. Siellä olen oppinut ymmärtämään, että muut eivät osaa lukea ajatuksiani.”Otso Ritonummi / Yle

Mathilda Westerberg ja viisi muuta sinkkua etsivät rakkautta hitiksi nousseen deittailuohjelman uudella tuotantokaudella. Löytääkö Westerberg rakkauden? Katso Sinkut paljaana -sarjan uudet jaksot Yle Areenassa.

Voit keskustella aiheesta 2.1.2022 klo 23 asti.

Source Link yle.fi