Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b29416d485120b4ad7d1c91bd3ddf418, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Me kysyimme, te vastasitte: Tässä ovat deittailu­säännöt, joita ei usein lausuta ääneen – yksi vanha tapa istuu tiukassa – Uutisalue

Me kysyimme, te vastasitte: Tässä ovat deittailu­säännöt, joita ei usein lausuta ääneen – yksi vanha tapa istuu tiukassa

Onko seksi ensitreffeillä ehdoton ei? Siinäpä vasta mielipiteitä jakava ikuisuuskysymys.

Seksi uuden treffikumppanin kanssa on vasta jäävuoren huippu: deittailumaailma on nimittäin pullollaan epämääräisiä periaatteita ja kirjoittamattomia sääntöjä siitä, miten edetä treffikumppanin kanssa.

Selvitimme viime viikolla lukijakyselyssä, millaisten kirjoittamattomien sääntöjen mukaan suomalaiset navigoivat deittailun villissä lännessä. Vastauksia kyselyyn kertyi runsaat 45 000.

Kokosimme yhteen kyselyssä eniten yksimielisyyttä keränneet periaatteet, joita voisi rohjeta kutsumaan deittailun kirjoittamattomiksi säännöiksi. Tällainen on suomalaisten treffailuetiketti!

Suoraan syvään päätyyn!

Suomalaisten parjataan olevan hitaasti lämpenevää kansaa, mutta mitä deittailuun tulee, saa estot heittää syrjään mieluusti jo heti ensitreffeillä. Vastaajista 70 prosenttia hyppäisi petipuuhiin jo heti ensitapaamisen päätteeksi, jos kemiat tuntuvat klikkaavan jo varhain. Toisin sanoen vain kolmasosa tyrmäisi täysin seksiin viittaavat aloitteet ekoilla treffeillä.

Myöskään muun läheisyyden suhteen ei kainosteltu: 81 prosenttia näytti vihreää valoa pussailulle ensitreffeillä, ja 13 prosenttia koki sopivaksi suudella treffikumppania viimeistään toisen tapaamisen aikana.

Intiimiys näyttäisi siis olevan monelle olennainen osa deittailua jo heti alkumetreistä lähtien.

Sen sijaan jarrutella saa siinä, milloin ottaa menneet suhteet puheeksi uuden deittikumppanin kanssa. Peräti 70 prosenttia kyselyyn vastanneista ei ottaisi eksäänsä puheeksi treffeillä ainakaan heti alkuun vaan jättäisi menneisyyden kaivelun myöhemmälle, kun tapailua on jatkunut jo jokunen tovi. Luurangot pysyköön siis kaapissa!

Yksi ehdoton sääntö

Vaikka suomalaiset vaikuttavat olevan melko vapaamielisiä deittailun suhteen, kysely paljasti yhden selkeän säännön, jonka rikkomista ei katsota hyvällä. Peräti 81 prosenttia kyselyyn vastanneista linjasi, että katoamistempun tekeminen treffikumppanille ilman sen kummempia selityksiä on tylyä ja ala-arvoista toimintaa.

Vaikka ghostaaminen saattaakin tuntua helpolta ulospääsyltä orastavasta tapailusuhteesta, täyden radiohiljaisuuden sijaan valtaosa suomalaisista kokee treffikumppanin ansaitsevan kunnon selityksen sille, miksi juttu ei lähtenytkään luistamaan.

– Yksipuolinen ihmissuhteen päättäminen ei kerta kaikkiaan ole reilua, vaikka kaikilla onkin lupa valita keiden kanssa aikaansa viettää. Toista kunnioittavaa on kertoa, miksi päättää suhteen, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Johanna Kivinen kertoi aiemmin jutussamme.

Lue lisää: Kun tapailukumppani tai ystävä häipyy ilman selityksiä, se sattuu: ”Hän on katkaissut yhteydenpidon, ja tietää miksi”

Vanha treffisääntö pysyy sitkeästi

Kenties yllättävintä kyselyn tuloksissa oli se, kuinka eräs jokseenkin vanhoillinen perinne vaikuttaisi pysyvän yhä sitkeästi läsnä deittimaailman kirjoittamattomissa säännöissä.

Kyse on rahasta: 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että miehen kuuluu kustantaa treffikahvittelut tai muun yhteisen treffipuuhastelun kulut, kun kyseessä on heteropari.

Tasan puolet vastanneista kertoi, ettei automaattisesti oleta treffikumppanin tarjoavan, mutta ei myöskään panisi jaloa tarjousta pahakseen. Toisaalta samaiset 50 prosenttia myös totesi tarjoavansa vastavuoroisesti itse seuraavilla treffeillä, jos sellaiset vain eteen vielä siunaantuvat.

Vain noin kymmenisen prosenttia suorastaan karsasti toisen siivellä liitelyä ja oli absoluuttisen tarkkoja siitä, että lasku pistetään puoliksi. Ainakaan heteroparien kohdalla treffikulujen kustannusvastuuta koskevaa käytäntöä ei siis voi ainakaan vielä todeta täysin pölyttyneeksi muinaisjäänteeksi.

Keskinäinen arvostus ja rehellisyys kaiken A ja O

Oli deittailu luonteeltaan sitten kevytmielistä läheisyyden kaipuun tyydyttämistä tai sen oikean kuumeista etsintää, jokaisen deittailun maailmaan astuvan on hyvä pitää mielessään yksi sääntö: treffikumppania tulee kunnioittaa ja arvostaa.

Näin linjasi seksuaaliterapeutti Larissa Nevalainen alkuvuodesta julkaistussa jutussamme.

Lue lisää: Seksuaaliterapeutti tilittää säännöt kevyelle deittailulle, sillä siihen liittyy sudenkuoppa: ”Vaikka toisessa kiinnostaisi lähinnä vartalon muodot…”

– Panokaverillakin on oikeus siihen, että pidetään esimerkiksi sovituista asioista kiinni ja puhutaan rehellisesti.

Tapailua koskevista toiveistaan kannattaakin olla rehellinen heti alusta asti ja varmistaa, että kummatkin ovat samalla sivulla.

Ylipäätään deittikumppaniin kannattaisi Nevalaisen mukaan suhtautua siten kuin hän olisi kuka tahansa muukin tuttu ihminen, jota kohtaan ei ole romanttisia tunteita.

– Ovathan ihmiset kivoja esimerkiksi perheenjäsenilleen, ystävilleen tai työtovereilleen, joten miksi ihmeessä deittailu olisi poikkeus, Nevalainen huomautti.

Mitä mieltä olet yllä luetelluista deittailusäännöistä? Tai onko sinulla joku tärkeä oma sääntö, jota ei vielä käsitelty? Kerro alla kommenteissa!

Source Link is.fi