Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0a9ade17de139b3cd6bdb2be1382a6fe, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Miina Äkkijyrkän valitus nurin – määrättiin pysymään erossa tyttärestä ja lapsenlapsista – Uutisalue

Miina Äkkijyrkän valitus nurin – määrättiin pysymään erossa tyttärestä ja lapsenlapsista

Taiteilija Miina Äkkijyrkälle määrätty lähestymiskielto jää voimaan, selviää Helsingin hovioikeuden tuoreesta päätöksestä.

Äkkijyrkkä vaati, että tyttären keväällä hakema ja saama lähestymiskielto kumotaan, mutta hovioikeus päätti, ettei jatkokäsittelylupaa myönnetä. Käräjäoikeuden ratkaisu jää täten pysyväksi.

Äkkijyrkkä, 73, määrättiin toukokuun alussa kahteen perusmuotoiseen lähestymiskieltoon Helsingin käräjäoikeudessa.

Tuomion taustalla ovat tulehtuneet välit Äkkijyrkän ja tämän tyttären välillä, minkä seurauksena tytär ja tämän avopuoliso hakivat Äkkijyrkälle lähestymiskieltoa sekä tyttären lasten hoitopaikan että perheen kodin ympäristöön.

Lähestymiskieltoa haettiin vuodeksi, mutta oikeuden mukaan ”asian laatu sekä asianosaisten olosuhteet huomioon ottaen” kielto määrättiin tässä vaiheessa lyhyemmäksi ajaksi, hieman yli puoleksi vuodeksi.

Oikeuden päätöksen mukaan todisteista ja tyttären kertomuksesta ilmenee, että Äkkijyrkkää oli useasti kielletty ottamasta yhteyttä tyttäreen ja tämän avopuolisoon sekä lapsiin, mutta hän ei ollut kieltoa noudattanut.

Oikeuden mukaan Äkkijyrkkä oli häirinnyt tytärtään ja avopuolisoa viestein. Hän oli lisäksi vieraillut tyttären lasten päiväkodin leikkipuistossa lapsenlapsiaan tapaamassa ilman lupaa.

Häirintä oli ollut edeltävän puolen vuoden aikana jatkuvaa. Oikeuden mukaan tytär oli uskottavasti kertonut, että yhteydenotot olivat aiheuttaneet vakavaa ahdistusta ja herättäneet voimakkaita tuntemuksia. Oikeuden mukaan oli perusteltua olettaa häirinnän jatkuvan.

Tyttären ja avopuolison hakemusten mukaan Äkkijyrkkä oli muun muassa ilmestynyt salaa kodin rappukäytävään sekä lentokentälle vastaanottamaan lapsia ulkomaanmatkalta. Tyttären mukaan Äkkijyrkkä oli lisäksi puhunut heistä lapsille asiattomasti, mikä aiheutti lapsissa hämmennystä ja oireilua. Saamiaan viestejä tytär kuvasi”häiriintyneiksi” ja niissä oli puhuttu kuolemasta ja itketty hysteerisesti.

Pari kertoi tehneensä huhtikuun alussa rikosilmoituksen viestintärauhan rikkomisesta, kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Käräjäoikeuden toukokuisen päätöksen mukaan on riidatonta, että osapuolten välit ovat ”erittäin huonot” ja huonontuneet viimeisen vuoden aikana. Tytär on viime vuoden puolella asettanut Äkkijyrkälle edellytyksiä, joilla hänen olisi mahdollista tavata lapsenlapsiaan, mutta näistä ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Oikeus huomauttaa, että lasten huoltajalla on oikeus päättää siitä, ketä lapset tapaavat, eikä isovanhemmalla ole itsevaltaista oikeutta lasten tapaamiseen.

Käräjäoikeus toteaa lisäksi, että lähestymiskieltoa ei ole lähtökohtaisesti tarkoitettu huonojen sukulaissuhteiden hoitamiseen.

Oikeuden mukaan Äkkijyrkän toiminnan tarkoituksena on ilmeisimmin ollut yksinomaan halu tavata lapsenlapsia. Asiassa ei ole väitetty, että kysymys olisi väkivaltaisesta käytöksestä tai muista lähestymiskiellon perusteeksi kelpaavista rikoksista, vaan kieltoa on haettu nimenomaan häirinnän estämiseksi.

Source Link is.fi