Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d9fa576af450379bdf5682961fd520ef, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mika Rämet ei odota dramaattista parannusta omikronille räätälöidystä koronarokotteesta – vanha rokote antaa yhä suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan – Uutisalue

Mika Rämet ei odota dramaattista parannusta omikronille räätälöidystä koronarokotteesta – vanha rokote antaa yhä suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan

Koronan ärhäkkäästi tarttuva muunnos sairastuttaa nyt ihmisiä Euroopassa. Asiantuntijoiden mukaan syksyksi on odotettavissa tartuntojen merkittävää kasvua.

Euroopassa vallalla on koronavirusmuunnos BA.5. Suomen rokotetutkimuskeskus Finvacin lääketieteellinen johtaja Mika Rämet sanoo, että koska se pystyy väistämään sekä rokotteen että sairastetun taudin antamaa suojaa, virusta on liikkeellä paljon.

Mies tummassa puvussa, taustalla on koivuja.
Suomen rokotetutkimuskeskus Finvacin lääketieteellinen johtaja Mika Rämetin mukaan koronaa vastaan tehty perusrokote toimii hyvin vakavaa tautimuotoa vastaan.Mårten Lampén / Yle

– On hyvin todennäköistä, että virukseen voi törmätä, kun koulut alkavat ja varhaiskasvatukseen ja työpaikoille palataan, Rämet sanoo.

Mika Rämetin mukaan syksyn mahdollisia omikronille räätälöityjä rokotteita ei kannata jäädä odottamaan, jos neljäs tehosterokotus on omalle väestöryhmälle tarjolla.

– Elokuussa tapausmäärät kasvavat ja viruksen kierto nopeutuu entisestään, eli jos jää odottamaan syksyä, voi virus tullakin omalle kohdalle jo ennen tehosteannosta.

Samaa mieltä on Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Rokote kannattaa ottaa, sillä on paljon terveitä 60-vuotiaita, joiden edellisestä tehosteannoksesta on jo kulunut kuusi kuukautta tai enemmänkin.

– Jos ei ole tässä välissä sairastanut koronaa, vakavan taudin suojateho on heillä jonkin verran jo alentunut. Tällä neljännellä rokoteannoksella sitä saadaan nostettua.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan neljäs tehosteannos ei suojaa tartunnalta, mutta lisää suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan.Rinna Härkönen / Yle

Räätälöidystä rokotteesta ei odoteta pelastusta

Euroopan lääkeviranomainen (EMA) on kertonut, että se tekee syyskuussa päätöksiä omikronvariantille räätälöidystä rokotteesta, kertoo Hanna Nohynek. THL:n mukaan rokotetta saadaan jakeluun mahdollisesti jo syyskuussa. Vielä ei tosin ole tarpeeksi tietoa mille koronavirusmuunnokselle rokote saadaan.

– Nämä niin sanotut vanhat rokotteet, jotka on suunniteltu Wuhanin virusta vastaan, suojaavat yhä omikronin aiheuttamalta vakavalta taudilta, se on tärkeä tieto, Hanna Nohynek sanoo.

Mika Rämetin mukaan räätälöidyn rokotteen parannus ei tule olemaan mitenkään dramaattinen vakavaa tautimuotoa kohtaan jo tehtyjen eläinkokeiden perusteella. Hän katsoo jo kauemmas tulevaisuuteen.

– Omikronin suhteen prosessi uuden rokotteen kehittämisen ja myyntiluvan saamisen suhteen osoittautuu tässä kohtaa liian hitaaksi, koska kiertävä virus ei ole enää se omikron, jota vastaan tämä räätälöity kehitettiin. Nyt kiertävät jo uudet versiot ja Aasiasta mahdollisesti tulee BA2.75 muunnoksen muoto.

Räätälöidyn rokotteen on toivottu suojaavan myös tartunnoilta, mutta mitään takeita siitä ei ole.

– Parhaimmillaan se voisi antaa paremmin suojaa lieväoireista tautia vastaan ja tartuttavuus voisi vähetä, Rämet toteaa.

Kuka saisi omikronille räätälöidyn rokotteen – sekin on päättämättä

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että päätöksiä mahdollisen räätälöidyn rokotteen saajista ei ole tehty. Päätöksessä punnitaan muun muassa sen hyötyjä yli 80-vuotiaille ja vakavasti immuunipuutteisille.

– Myöskin terveydenhuollon ammattilaisia on ajateltu rokotettaviksi, jos rokote antaa enemmän limakalvosuojaa tartunnoilta, Nohynek sanoo.

– Tällöin he pystyisivät antamaan suojaa potilailleen, joita he hoitavat.

Mutta rokotteen antama tartunnan estämisen suoja on vielä spekulaatiota, sekä Rämet että Nohynek muistuttavat.

Lue lisää:

Koronasta on tullut ”niljakas seuralainen”, joka leviää nyt kuin kulovalkea – ärhäkästi tarttuva muunnos valtaa alaa myös Suomessa

Ministeri Lindén: Tuore suositus neljänsistä rokotteista on tarpeellinen, koronatauti jyllää keskuudessamme

Source Link yle.fi