Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1a04fc468bdd61585dba8bec06119063, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Miksi Ari Luusuan dopingkäry tuli julki lähes vuosi positiivisen näytteen jälkeen? Monimutkaista tapausta piti lähteä setvimään ulkomaille asti – Uutisalue

Miksi Ari Luusuan dopingkäry tuli julki lähes vuosi positiivisen näytteen jälkeen? Monimutkaista tapausta piti lähteä setvimään ulkomaille asti

Hiihtäjä Ari Luusuan dopingtapauksen aikataulut ovat aiheuttaneet hämmennystä. Positiivisen dopingnäytteen antamisesta kului melkein vuosi asian julkituloon.

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblomin mukaan tapaus oli tavallista käryä selvästi monimutkaisempi tapaus. SUEK vastaa antidopingtyöstä Suomessa.

– Teimme tutkintaa viime syksynä jopa Suomen rajojen ulkopuolella. En halua tutkinnallisista syistä kertoa enempää, mutta ihan kunnon kenttätutkintaa, Lindblom kertoi Yle Urheilulle.

Luusualla oli testaushetkellä voimassaoleva kahden vuoden urheilijasopimus Ruotsin hiihtoliiton jäsenseuran kanssa.

Luusua antoi positiivisen dopingnäytteen 20. heinäkuuta 2021. Antidopingasioiden kurinpitolautakunta antoi päätöksensä tapauksesta 1. maaliskuuta 2022, jonka jälkeen Luusua valitti päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Oikeusturvalautakunta hylkäsi Luusuan valituksen ja kertoi asiasta maanantaina 20. kesäkuuta.

Tapauksessa oli Lindblomin mukaan pitkiä määräaikoja kenttätutkimusten jälkeen urheilijan oikeussuojan ja reilun oikeudenkäynnin takaamisen takia.

– Tässä oli kirjelmien vaihtoa. Loppuvuodesta osapuolet pohtivat Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan johdolla, pystytäänkö käsittelemään tämä juttu kirjallisena menettelynä osapuolten välillä.

Ari Luusua hiihtokilpailun maalissa.
Luusua edusti urallaan myös Suomen maajoukkuetta.Lehtikuva / Markku Ulander

Lopulta päädyttiin suulliseen käsittelyyn, joka pidettiin tammi-helmikuun vaihteessa. Kuukauden päästä Antidopingasioiden kurinpitolautakunta kirjoitti päätöksensä. Antidopingasioiden kurinpitolautakunta on SUEKin vuosikokouksen nimittämä riippumaton elin, joka käsittelee dopingrikkomuksia.

– Sen jälkeen suomalaisessa järjestelmässä alkaa valitusprosessi, jossa on 30 päivää aikaa valittaa. Urheilun oikeusturvalautakunnassa menee sitten oma aikansa. Niilläkin on aika paljon juttuja siellä.

– Päätöksen kanssa ei ollut kiire, koska Luusua oli syyskuussa ilmoittanut lopettavansa uransa. Hän oli väliaikaisessa toimintakiellossa koko prosessin ajan.

Urheilun oikeusturvalautakunta on urheilujärjestöistä riippumaton muutoksenhakuelin, joka käsittelee urheiluun liittyviä valitusasioita.

Luusua määrättiin neljän vuoden urheilun toimintakieltoon, joka on maksimirangaistus dopingaineen tai -menetelmän käytöstä.

Arvokisoissa käry käy nopeasti

Urheilun arvokisoissa, kuten MM-kilpailuissa, dopingkäry voi tulla julki melkein heti. Lindblom kertoo, että kansainvälisen antidopingsäännöstön mukaan antidopingtoimisto voi ilmoittaa kertoa testituloksesta heti.

– Kun urheilijalle on ilmoitettu, on oikeus kertoa urheilijan ja löydetyn kielletyn aineen nimet ja se, onko urheilija määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon. Näin toimitaan esimerkiksi arvokisoissa ja joissain maissakin on tämä sama käytäntö.

Suomessa SUEK julkaisee päätökset vasta kun ne ovat lopullisia, eikä niistä voi käytännössä enää valittaa.

Kansainvälisillä kentillä on paljon antidopingtoimijoita. Kansallisten antidopingtoimistojen, kuten SUEKin, ja maailman antidopingtoimisto WADAn lisäksi myös kansainväliset urheilujärjestöt ovat antidopingtoimijoita.

– Esimerkisi Kansainvälinen yleisurheiluliitto on samanlainen antidopingtoimija kuin SUEK, eli se testaa ja antaa rangaistukset, ja sillä on omat kurinpitomenettelynsä. Myös FIFA ja kaikki tällaiset kansainväliset urheilujärjestöt ovat antodopingtoimistoja. Ja myös Kansainvälinen olympiakomitea, Lindblom luettelee.

Näin dopingtapaus etenee Suomessa

Lindblomin arvion mukaan SUEKilla kestää tavallisesti noin 4–5 kuukautta käsitellä dopingtapaus alusta loppuun.

Urheilijan testaamisen jälkeen laboratorionäyte saadaan useimmiten kolmen tai neljän viikon kuluttua.

Jos näyte on positiivinen, urheilijalle ilmoitetaan, ja hänellä on viikko aikaa vastata, haluaako hän B-näytteen tutkittavaksi. B-näytteen tutkintaan menee kaksi tai kolme viikkoa.

doping
Dopingnäyte saadaan usein muutaman viikon aikana.EPA/JACEK TURCZYK

– Urheilijan vastineen toimittamisen jälkeen SUEKissa laaditaan syytekirje, jossa yksilöidään mistä häntä epäillään ja mitä vaaditaan seuraamuksiksi. Siinä menee yleensä pari viikkoa riippuen siitä, mitä muita juttuja on vireillä.

Urheilijalla on kolme viikkoa aikaa antaa vastaus syytekirjeeseen. Sen jälkeen asia siirretään Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan käsittelyyn.

Kurinpitolautakunta ryhtyy hakemaan sopivaa päivämäärää, mikä käy urheilijalle, todistajille, SUEKille ja lautakunnan jäsenille.

– Siinä on monta osatekijää mitkä ratkaisee, kun kaikille pitää sopia aikataulut.

– Sen jälkeen joudumme odottamaan kuukauden, valittaako urheilija päätöksestä. Jos ei valita, me voimme julkaista päätöksen. Jos valittaa, olemme riippuvaisia siitä, kuinka kauan asialla menee oikeusturvalautakunnassa.

Urheilija ei voi kieltää positiivisen testituloksen julkistamista.

– Urheilijat ovat sitoutuneet antidopingsäännöstöön, jossa kerrotaan, että tulokset julkistetaan aina.

Lue lisää:

Suomalainen maastohiihtäjä Ari Luusua jäi kiinni dopingista – sai neljän vuoden urheilun toimintakiellon

Luusuan käry oli ikävä uutinen Hiihtoliitolle – ”Toivottavasti yhteistyökumppanit eivät näe tätä isompana asiana kuin tämä on”

Mitä ainetta Lotta Haralan dopingnäytteestä löytyi? Asiantuntija vastaa kysymyksiin piristeestä, jota voi löytyä salakavalasti lisäravinteista

E-urheilun SM-finalisti jäi kiinni dopingista, mutta Suek ei ilmoittanut asiasta lajiliitoille – ”Meillä ei ole tietoa kaikista kilpailulisensseistä”

Source Link yle.fi