Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_af1ba6f2ab36c19f400ccda91a859db7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Miksi Suomen EM-kultamitalisti ei pääse purjehtimaan olympialaisiin? Näin Olympiakomitean pomo vastaa – Uutisalue

Miksi Suomen EM-kultamitalisti ei pääse purjehtimaan olympialaisiin? Näin Olympiakomitean pomo vastaa

Valtteri Uusitalo voitti ILCA 7 -luokassa purjehduksen Euroopan mestaruuden, mutta ei pääse Pariisin olympialaisiin. Toni Roposen mukaan Olympiakomiteassa ei voida olla ennustajia.

Valtteri Uusitalo purjehtii.

Valtteri Uusitalo iloisti EM-kullasta perjantaina. Kuva: Johan Ekblom/SPV

Roope Visuri,

Riku Porvari

Valtteri Uusitalo voitti perjantaina purjehduksessa Euroopan mestaruuden ILCA 7 -luokassa Ateenassa.

Uusitalo ei silti pääse kesällä Parisiin olympialaisiin, sillä ILCA 7 -luokassa Suomen olympiaedustajaksi on jo valittu Kaarle Tapper.

Suomen edellinen purjehduksen olympialuokkien EM-kulta oli Sari Multalan voitto vuonna 2008.

Tapper valittiin joulukuussa Suomen edustajaksi ILCA 7 -luokkaan. Hän purjehti Suomelle maapaikan elokuussa Haagin MM-kisoissa ollen 18:s. Tammikuussa Uusitalo kuitenkin voitti Tapperin Adelaiden MM-kisoissa. Uusitalo oli parhaana suomalaisena 19:s, Tapper 32:s.

Tapper ei osallistunut Ateenan EM-regattaan, vaan keskittyy jo valmistautumiseen kohti vuoden päätapahtumaa.

Uusitaloa mietitytti olympiapaikan kohtalo perjantain Euroopan mestaruuden jälkeen Ylen haastattelussa.

– Totta kai se pistää miettimään ja olisihan sitä toivonut, että olisi itse olympialaisissa ollut. Mutta Olympiakomitea katsoi parhaaksi tehdä suhteellisen varhaisen päätöksen, kuka olympialaisiin lähetetään. Se oli heidän mukaansa paras tapa tehdä päätös, kunnioitetaan sitä. Se on päätös, minkä mukaan eletään, Uusitalo sanoi.

Olympiakomitean huippu-urheiluvastaava Toni Roponen selvittää, että Tapperille haluttiin antaa keskittymis- ja harjoitteluaika Marseillessa kisattavaan olympiapurjehdukseen.

– Ennen tätä päätöstä Valtteri ei ollut koskaan aiemmin voittanut Kaarlea. Ne aikaisemmat meriitit vaikuttivat siihen, että Kaarle Tapper valittiin aikaisella valinnalla, Roponen kuvaili.

Roposen mukaan purjehduksessa tilanne on haastava, koska luokkaa kohden voidaan valita olympialaisiin vain yksi venekunta. Hän muistutti, että Tapperin lisäksi Ateenan EM-kisoista saattoi puuttua muitakin olympialaisiin keskittyviä venekuntia.

– Purjehdus on laji, missä aikainen valinta mahdollistaa harjoitteluun ja tiettyihin olosuhteisiin keskittymisen, Roponen totesi.

Valtteri seisoo kilpailun jälkeen rannalla.

Valtteri Uusitalo on vuonna 2000 syntynyt purjehduslupaus. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Näetkö tässä tilanteessa jotain ikävää puolta?

– Media voi haluta miettiä sitä (ikävää puolta). Emmehän me voi ajatella tämän hetken parasta, vaan ajattelemme kuka on paras elokuussa. Tähtäys on olympialaisiin niihin olosuhteisiin. Ihan turha on spekulatiivisesti lähteä miettimään näitä asioita, Roponen vastaa.

– Me luotamme niihin valintaprosesseihin, mitkä meillä on ja kaikki, 100-prosenttinen, tuki Kaarle Tapperille valmistautua olympialaisiin ja toisaalta myös 100-prosenttinen tuki on myös Valtteri Uusitalolle kehittyä koko ajan urheilijana. Hänellä on varmasti erinomaisen hyvä tulevaisuus.

Näin Toni Roponen perustelee Kaarle Tapperin aikaista valintaa

Näin Toni Roponen perustelee Kaarle Tapperin aikaista valintaa

Roponen: Emme voi olla ennustajia

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö ja hallitus tekivät Roposen mukaan Tapperin valinnan Purjehdusliiton esityksen pohjalta.

– Mikäli emme olisi tukeneet valintaa tai esitystä, kysymyksiä olisi esitetty, mutta kyllä me sitä tuimme, Roponen kuvailee.

Roposen mukaan Olympiakomiteassa on tiedostettu, että ILCA 77 -luokassa on kaksi lahjakasta suomalaisnuorta, Noah Laukkanen ja Valtteri Uusitalo.

– Tänä vuonna Valtteri on nostanut tasoaan selkeästi ja tullut todella hyväksi jo nyt. Vastaavasti Noah Laukkanen ei ole tullut. Ennustajiahan me emme voi olla, vaan päätökset tehdään senhetkisen tiedon varassa ja niihin tukeutuen. Emme voi ajatella niin, että olisiko meidän pitänyt ennakoida jotain joulukuun päätöksessä, Roponen sanoo.

– Päätös tehtiin mahdollisimman hyvin tiedon varassa ja tuemme sitä 100-prosenttisesti. Usko siihen, että Kaarle Tapper on erinomaisessa kunnossa Marseillessa, on erittäin kova.

Source Link yle.fi