Minkälaiset ihmiset pystyvät säilyttämään normaalipainon? Ainakin tietty ominaisuus yhdistää

Millaiset ihmiset pystyvät säilyttämään normaalipainon läpi elämän?

Tätä kysymystä käsittelee syömisen psykologiaan keskittynyt ravitsemusasiantuntija Jonna Heinonen kirjassaan Tunne syöminen (Minerva).

Heinonen toteaa, että lihavuudesta ja sen syistä on tehty paljon tutkimuksia ja tarkasteltu tekijöitä, jotka tyypillisesti johtavat ylipainoon. Samoin on pyritty selvittämään parhaat keinot painonpudotukseen.

Hänen mielestään asiaa olisi kuitenkin hyvä tarkastella myös toisesta näkökulmasta: mikä edesauttaa sitä, että ihminen pysyy normaalipainoisena koko elämänsä eikä missään vaiheessa suurista syömisen pulmista?

Ääripäät aiheuttavat ongelmia

Heinosen kirjan viesti on, että kaikenlaiset syömiseen liittyvät ääripäät, kuten liian tiukka itsekontrolli tai sen puute, aiheuttavat vain ongelmia. Avainsanoina hän pitää joustavuutta, kohtuullisuutta ja rentoutta.

Tätä näkemystä tukee myös tutkimusnäyttö.

Tutkimusten mukaan syömisen joustava rajoittaminen on yhteinen nimittäjä ihmisillä, jotka onnistuvat säilyttämään normaalipainon. Tämän piirteen on todettu auttavan sekä painonpudotuksessa että painonhallinnassa pitkällä tähtäimellä.

Syömisessä ongelmia aiheuttavat kaikenlaiset ääripäät.

Mitä joustava rajoittaminen sitten tarkoittaa?

– On selvää, että syömistä pitää rajoittaa, mikäli haluaa pitää painonsa halutuissa rajoissa. Mutta se, miten syömistä rajoitetaan, ratkaisee tuleeko painonpudotuksesta pysyvää ja tukeeko se painonhallintaa pitkällä aikavälillä, Heinonen kirjoittaa.

Lue lisää: 8 täsmävinkkiä niiltä, jotka sen osaavat: Näin painosi pysyy kurissa

Määrät ratkaisevat

Tiukka rajoittaminen on varmasti kaikille tuttua: päätetään ennalta, että jotakin ei syödä tai juoda ja pysytään tässä päätöksessä.

Ongelmaksi tällaisissa kielloissa muodostuu kuitenkin ihmisen psykologinen taipumus himoita juuri niitä asioita, jotka ovat kiellettyjä.

Joustavan rajoittamisen taitoa voi lähestyä siitä näkökulmasta, että kaikkea saa syödä ja juoda, mutta määrät ratkaisevat, onko se pitkällä tähtäimellä hyväksi vai ei.

– On hyvä ymmärtää, että herkut eivät lihota, vaan määrät lihottavat, Heinonen sanoo.

– Mikäli herkkuhimo iskee, mutta tiedät, että se todennäköisesti johtuu nälästä, tiedät, että sinun ei kannata syödä kokonaista suklaalevyä nälkääsi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi ottaa tarjotusta levystä palaa.

Nämä asiat yhdistävät laihdutuksessa onnistuneita

Saman ilmiön nostaa esiin painonhallinnan asiantuntija, sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki kirjassaan Vähennä kaloreita ilman dieettiä (Duodecim).

Mustajoki kertoo, että onnistuneista laihduttajista useimmat ovat tehneet nämä asiat:

■ Lisänneet vihannesten syömistä

■ Vähentäneet makeisten, makeiden leivonnaisten ja virvoitusjuomien käyttöä

■ Pienentäneet aterioiden kokoa

Lisäksi onnistuneet laihduttajat kertoivat, että yleensä he valitsevat painonhallinnan kannalta järkeviä ruokia, mutta silloin tällöin he antavat itselleen luvan syödä eri tavalla.

– He syövät rennommin kutsuilla tai muissa erityisissä tilanteissa, joskus myös pienemmistä syistä. Heidän syömisensä on joustavaa, Mustajoki kirjoittaa.