Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a543ab8348a802398ea9035ce9557b1f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Missä ovat aseet” – näin massiivinen turva-aita romahti | Verkkouutiset – Uutisalue

”Missä ovat aseet” – näin massiivinen turva-aita romahti | Verkkouutiset

Noin 600 metriä Gazan kaistaleesta asuva israelilainen pariskunta oletti olevansa turvassa ennen viime viikonloppua.

Nahal Ozin kibbutsissa asuva hoitaja Nadav Peretz ja opettaja Eli Dudaei sanovat Telegraph-lehdelle luottaneensa Israelin rakentamaan, noin miljardia euroa maksaneeseen raja-aitaan ja maan asevoimiin.

Kibbutsissa oli asevarasto vajassa, joka sijaitsi noin 20 metriä pariskunnan kotoa. Asukkaat eivät kuitenkaan saaneet viranomaisilta minkäänlaista ennakkovaroitusta. Ihmiset sulkeutuivat turvahuoneisiin kuultuaan ilmahälytyssireenin ja tulitusta.

Ilan, missä ovat aseet? Missä olet, asukkaat kysyivät valmiusjohtajalta kibbutsin viestiryhmässä.

Henkilö oli tässä vaiheessa jo kaapattu. Hänen mukanaan oli asekaapin avain.

Nahal Ozin viestiryhmässä epätoivoiset ihmiset kertoivat Hamasin taistelijoiden lähestymisestä. Osa taloista poltettiin. Israelin asevoimien sotilaat saapuivat Nahal Oziin vasta kymmenen tunnin kuluttua.

– He yrittävät murtautua turvahuoneeseen, eräässä viestissä luki.

Gazan ja Israelin turva-aidan lähellä on 100–300 metrin vyöhyke, jolla kulkeminen oli sallittu vain paikallisille maanviljelijöille ilman ajoneuvoja. Sitä seurasi 0–100 metrin kielletty ”korkean riskin alue”, verkkoaita ja varsinainen muuri.

Muuri ulottuu usean metrin syvyydeltä maan alle tunneloinnin estämiseksi. Sen tuntumaan oli lisäksi asennettu sensoreita. Kuusi metriä korkean muurin päällä on piikkilankaa.

Israelin puolella on lukuisia valvontatorneja, joista käsin lähialuetta tarkkailtiin liiketunnistimien ja kameroiden avulla. Niiden yhteyteen oli asennettu kauko-ohjattavia konekivääripesäkkeitä, joista osan Hamas tuhosi lennokeilla.

Hamasin julkaisemilla videoilla näytetään, kuinka raja-aitaan tehtiin aukkoja räjähteiden ja työmaa-ajoneuvojen avulla. Taistelijat ajoivat läpi moottoripyörillä, mönkijöillä ja muilla ajoneuvoilla. Aita ylitettiin lisäksi riippuliitimillä ja kierrettiin veneillä.

IISR-ajatuspajan tutkija Ben Barry sanoo Hamasin keskittyneen tiettyihin murtokohtiin.

– He vyöryttivät Israelin rajavartiojoukot ja etenivät liian nopeasti, jotta Israelin reservit olisivat ehtineet paikalle, Barry sanoo.